Fietsen door de Hilver

Download route
Waar ben ik?
56 km

De Hilver

Sinds een aantal jaren ligt naast de Reusel tussen de nabijgelegen dorpen Diessen en Moergestel een uniek natuurgebied, De Hilver, een enorm gebied van 700 hectare dat tientallen jaren dienstdeed als landbouwgrond, maar sinds een aantal jaren is ontwikkeld tot een bijzonder natuurgebied. Sindsdien vind je hier allerlei soorten weide-, moeras- en ruigtevogels, ook de zeldzamere exemplaren zoals grutto's, tureluurs, blauwborstjes en roodborsttapuiten tref je hier aan. Een waar paradijs voor de vogelliefhebber!

De Reusel

Vanaf uitkijktoren De Reuselhoeve kun je het meanderend beekje De Reusel goed zien. Het riviertje ontspringt op het hoger gelegen Massief van Brabant in het gelijknamige dorp Reusel en stroomt door het Brabantse landschap richting Moergestel. In vroegere tijden stroomde de Reusel kronkelend door een brede, natuurlijke bedding. Tijdens de ruilverkaveling in de jaren zestig van de vorige eeuw is de beek rechtgetrokken, waardoor het water nauwelijks nog stroomde. Hierdoor ontstond veel wateroverlast of juist enorme verdroging. Gelukkig is sinds een aantal jaren het stroompje in ere hersteld en meandert het weer als nooit tevoren.

Landgoed De Utrecht

Vandaag de dag is landgoed De Utrecht (2500 hectare) een groot en gevarieerd gebied van bossen, vennen en heide, maar vroeger rond 1850 bestond het gebied enkel uit uitgestrekte heidevelden. Vanaf 1898 begon eigenaar en levensverzekeringsmaatschappij De Utrecht (vandaar de naam) met het ontginnen van deze heidevelden en kwam er bos en landbouwgrond voor in de plaats. Na ruim 20 jaar ontginnen, kreeg het bedrijf ook oog voor de natuurwaarden in dit gebied, waardoor een deel van De Utrecht onontgonnen bleef. Ontdek naaldbossen, de vennen De Flaes en Het Goor met hun heidegebieden, het beekdal van de Reusel en de landschapsparken bij hotel-restaurant Rustoord en het Arnoldspark. Ook zijn er tal van monumenten met een rijke historie, waaronder de bijzondere 32 meter hoge brandtoren met houtvesterswoning en het Rusthuis, in vroegere tijden een vakantieoord voor het personeel van De Utrecht, maar tegenwoordig een hotel-restaurant; Rustoord. Beleef dit prachtige gebied waarover nog zoveel meer te vertellen is.

Privé: Herberg ‘In d’n Bockenreyder’

Herberg ‘In d’n Bockenreyder ligt diep in landgoed De Utrecht dicht bij de uitkijktoren D’n Flaestoren. In dit authentieke kroegje met enorm terras, prachtig gelegen midden in de bossen, ligt nog van oudsher zand op de vloer en heten ze je in typisch Kempisch dialect van harte welkom. Dat al is een belevenis op zich.

Weet je waar de naam ‘In den Bockenreyder’ trouwens vandaan komt? Die vindt zijn oorsprong in een legende van deze streek. Volgens de overlevering waren Bokkenrijders personen of geesten die op bokken ‘s nachts door de lucht reden en die vooral op het platteland bij boerderijen en pastorieën een spoor van plundering en berovingen achterlieten. Omdat Bokkenrijders in een grote regio toesloegen en zich snel verplaatsten, dacht men destijds dat de duivel hen hielp. Later kregen de bokkenrijders bij sommigen een Robin-Hood achtige status. Wat er ook van waar is, spannend is het in ieder geval wel.

Neterselse Heide

Ten oosten van de uitkijktoren en landgoed De Utrecht ligt de Neterselse Heide, een natuurgebied van 229 hectare groot waar je droge, maar vooral ook natte heide aantreft. Ontdek allerlei plantensoorten, zoals moeraswolfsklauw, zonnedauw en klokjesgentiaan. Het is er heerlijk struinen, maar laat je niet verrassen door de natte delen en trek je wandelschoenen aan. Leuk detail: delen van dit natuurgebied worden begraasd.

De Flaes

De uitzichttoren is vernoemd naar een mooi, groot ven die bij de toren te vinden is, De Flaes. Een begrip in de regio. In de winter, wanneer het lange tijd flink gevroren heeft en het ijs goed dik is, is De Flaes een populair ven onder fervente schaatsers.

De Spoordonkse Watermolen

In het Dal van de Beerze staat deze oude watermolen uit 1320. Het is de meest westelijke watermolen van Nederland en heeft twee waterraderen. Vandaag de dag is de molen nog steeds in bedrijf, waarvan het deels nog zijn oorspronkelijke functie heeft behouden: het verwerken van graan tot meel door waterkracht van de Beerze, aangedreven door houten tandwielen. Wanneer er voldoende water in de Beerze zit, maalt de molen volop graan net als eeuwen geleden. Zin in een versnapering gekregen? Dat komt goed uit. Bij de watermolen is ook een uitspanning.

Parkeerplaats De Reuselhoeve

Er is volop parkeergelegenheid aan de voorzijde van de uitkijktoren, naast het terras van restaurant De Reuselhoeve. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

In de omgeving van uitkijktoren De Reuselhoeve is het heerlijk fietsen. De fietsroute Fietsen door de Hilver is een ideale manier om niet alleen het buitengebied van Moergestel, maar ook de Brabantse Kempen te ontdekken.

Parkeren en startpuntParkeren is mogelijk bij De Reuselhoeve. Navigeer hiervoor naar Heizenschedijk 1 in Moergestel. Vanaf de parkeerplaats fiets je naar het oosten richting knooppunt 4.
Afstand56 km
Knooppuntenrichting 4 – 7 – 8 – 23 – 3 – 80 – 81 – 25 – 26 – 27 – 28 – 69 – 98 – 93 – 94 – 96 – 95 – 32 – 47 – 48 – 1 – 42 – 5 – 10 – richting 4
Land van de Hilver

Fietsen door het Land van de Hilver

Tijdens deze afwisselende fietsroute ga je op ontdekking door het Land van de Hilver dat onderdeel is van de Kempen. De Hilver zelf is een nog jong natuurgebied en ingericht voor weidevogels, zoals de grutto en de tureluur, die dan ook regelmatig te zien zijn. Het idyllische riviertje De Reusel stroomt hier dwars doorheen. Vanaf uitkijktoren De Reuselhoeve heb je een prachtig uitzicht over De Reusel en het Moergestels Broek. De fietsroute brengt je daarna langs de Spoordonkse Watermolen, een eeuwenoude watermolen die vandaag de dag zijn functie deels nog heeft behouden. Vervolgens fiets je door het prachtige Landgoed de Utrecht, waar onder meer D’n Flaestoren te vinden is, en het beroemde ‘Herberg In d’n Bockenreyder’. Op de Netersel Heide ervaar je de rust van een heerlijk heide en vennengebied. Kortom, een gevarieerde fietsroute volop natuurbeleving.

Andere fietsroutes in de omgeving van uitkijktoren De Reuselhoeve

Kun je geen genoeg krijgen van deze prachtige omgeving? Ontdek de andere fietsroutes in de regio, zoals  de fietsroute Tour de Frans die langs uitkijktorens Tour de Frans en de Reuselhoeve voeren. Of kies voor de fietsroute Fietsen vanaf de Nieuwe Herdgang die je langs wel vier uitkijktorens in de regio brengt.

Zien en doen bij Fietsen door de Hilver

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.