Wandelroute Weerterbos – Geel

Download route
Waar ben ik?
9 km

Weerterbos

Wat een gevarieerd natuurgebied is het Weerterbos: oude, vochtige loofbossen, een aantal mooie vennen, droge bossen, kleine heidegebieden en open stukken grasland. Hoewel het geen oerbos is, zijn enkele bosdelen al eeuwenoud. Die liggen vooral in het zuidelijke deel van dit natuurgebied. Door ontginningen van heide in de 19de en 20ste eeuw werd het van oudsher natte gebied verdroogd. Om verdere verdroging tegen te gaan werden jaren geleden stuwen aangebracht, waterlopen aangepast en vennen uitgebaggerd. En het resultaat mag er zijn: een vochtiger gebied dat een aantal bijzondere diersoorten herbergt, zoals de Kleine ijsvogelvlinder, het Spiegeldikkopje en de Zilverreiger. Sinds 2005 kun je hier dus ook edelherten spotten. Een waanzinnig gezicht! Check hiervoor ‘de leukste feitjes’. Ontdek dit prachtig, oude natuurgebied.

Grenskerkmonument

Wist je dat je vlak bij de wildtoren ook een grenskerkmonument kunt ontdekken in de vorm van een openluchtkerk? Niet geheel onlogisch, want de Limburgse wildtoren staat vrijwel op de grens met Noord-Brabant en was sinds de Vrede van Münster in 1648 ook de landsgrens tussen Staats-Brabant en Opper-Gelre, het zuidelijk deel van Hertogdom Gelre. Vanaf 1649 heeft hier een houten grenskerk gestaan, toen het katholieke geloof uit het protestantse Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden (waar Staats-Brabant sinds een jaar onder viel) werd verbannen. Op hoogtijdagen zouden hier tot wel 2000 katholieke gelovigen zijn samengekomen uit dorpen als Asten, Someren en Heeze om hun geloof te belijden. Wat later werden deze strikte regels iets versoepeld en stond men oogluikend katholieke schuurkerken in protestants gebied toe. Zo raakte deze grenskerk buiten gebruik. Als herinnering is later dit openluchtkapel gebouwd.

Weerter- en Budelerbergen

Dit natuurgebied splitst letterlijk de grens van de provincies Limburg en Noord-Brabant. De langgerekte zandvlakte die dwars door de Weerter- en Budelerbergen loopt, markeert namelijk precies de grens tussen beide provincies. Het is heerlijk wandelen in dit gebied dat bestaat uit zand, heide, dennen- en loofbomen. Zin in veel zand? Wandel dan vooral door het zuidelijk en westelijk deel van dit natuurgebied. De aanwezigheid van stuifzand gaat trouwens al duizenden jaren, vanaf de Bronstijd, terug. In de gevarieerde natuur van de Weerter- en Budelerbergen voelen veel dieren zich thuis: zeldzame vlinders en libellen, zwaluwen, veldkrekels, blauwvleugelsprinkhanen, hagedissen en zwijnen. Je kunt ze hier allemaal tegenkomen.

Parkeerplaats Weerterbos

Er is geen parkeerplaats nabij uitkijktoren Weerterbos. Wel kan er langs de Heugterweg geparkeerd worden. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

In de oude bossen van het Weerterbos is het heerlijk wandelen. Het Limburgs Landschap heeft er een aantal mooie wandelroutes uitgezet, waaronder de gele wandelroute van 6,5 kilometer lang.

ParkerenIn de directe omgeving is geen parkeerplaats, maar parkeren kan langs de Heugterweg. Navigeer hiervoor naar Heugterweg, Maarheeze.
StartpuntVlakbij de uitkijktoren, aan de westkant ervan.
Afstand9 km
BewegwijzeringDe route is gemarkeerd met gele plaatjes
Hugterheide vlak bij het Weerterbos
Hugterheide

Wandelen door de Limburgse en Brabantse bossen

Wat is het Weerterbos toch mooi en afwisselend! Oude, vochtige loofbossen, droge bossen, mooie vennen, heide en open stukken grasland, je ontdekt het hier allemaal. Sommige bosdelen zijn zelfs al eeuwenoud. En wat ook heel bijzonder is: je hoeft niet naar de Veluwe om in Nederland wild te spotten. Ook in het Weerterbos ontdek je wilde dieren, als reeën, imposante edelherten en vossen. De wandelroute Weerterbos – Geel voert je onder meer langs de wildtoren Weerterbos, een uitkijktoren met een bijzonder ontwerp die ook gedeeltelijk te beklimmen is voor mensen in een rolstoel of met een kinderwagen. In tegenstelling tot de rode wandelroute van het Limburgs Landschap wandel je niet alleen door de Limburgse bossen, maar ook een stuk door de bossen van Noord-Brabant. Tip: bezoek het Grenskerkmonument. Het monument ligt net van de route af, maar het is een bijzondere plek met een evenzo bijzondere geschiedenis. De wandelroute Weerterbos – Geel is een ideale manier om het gevarieerde Weerterbos te ontdekken.

Zin in een hapje of drankje? Langs de route is geen horecagelegenheid, maar bezoek het iets verder gelegen fietscafé Peerkesbosch en Huyskamer Daatjeshoeve.  

Zien en doen bij Wandelroute Weerterbos – Geel

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.