Bewonder het ontwerp
Uitkijktoren Engelse Schans heeft een slanke en open constructie en is helemaal van staal gemaakt. Het uitzichtpunt heeft onderaan een breed basement en loopt smal naar boven toe. Aan de bovenkant waaiert de toren weer wat breder uit. Wie Uitkijktorens.nl vaker bezoekt, ziet mogelijk sterke gelijkenissen met uitkijktoren De Oelemars. En dat klopt ook; het is nagenoeg hetzelfde ontwerp.
Middenin bevindt zich de hoge en open wenteltrap, ondersteund door drie vakwerkstaanders. Wie via deze trap naar boven klimt, voelt dat de stalen toren licht meebeweegt, een uitdaging voor sommigen dus. Daarentegen heb je vanwege het open ontwerp vanaf elke traptrede een prachtig uitzicht.
Vanaf de top heb je een fenomenaal uitzicht op de Engelse Schans, een rijksmonument. Bovendien ontdek je de mooiste vergezichten en kun je in de verte de kerktorens van Groenlo en Bredevoort zien. Ben je niet van deze streek? Geen nood, de borden boven op de toren informeren je hier ook over.
Check de leukste feitjes
Bouke’s Toren
De uitzichttoren aan de Engelse Schans wordt ook wel Bouke’s Toren genoemd. Een plaquette op de toren geeft deze tweede naam prijs. Het is een ode aan Bouke ten Brinke die een jaar voor realisatie van de uitkijktoren overleed. Hij was voorzitter van Stichting Engelse Schans en de MACL, de Vereniging Motor- en Autoclub Lichtenvoorde, en heeft veel voor deze clubs betekent. Een prachtige ode aan een bijzondere persoon.
Zwarte Cross
Een aantal dagen per jaar staat de omgeving van uitkijktoren Engelse Schans in het teken van iets heel anders; muziek en motorcross. Sinds 1997 vindt hier namelijk de Zwarte Cross plaats, het grootste muziekfestival van Nederland en de grootste motorcross ter wereld. Ronkende motoren, stuntspektakel, verschillende podia met opzwepende muziek, ludiek vermaak en natuurlijk heel veel bier. Weer eens wat anders 😉.
Over de geschiedenis van uitkijktoren Engelse Schans
Naast de uitkijktoren ontdek je de Engelse Schans, een verdedigingswerk uit de Tachtigjarige Oorlog. Nadat het zijn functie in de 17de eeuw verloor nam de natuur de schans beetje bij beetje over. In 1990 werden er plannen gemaakt om de Engelse Schans weer in ere te herstellen. Dat werd meer dan tien jaar later werkelijkheid. Tijdens de reconstructie van de schans werd een hoogwerker gebruikt. Hierdoor ontstond het idee om een uitkijktoren te bouwen, zodat bezoekers dit eeuwenoude verdedigingswerk ook echt konden beleven. En zo geschiedde in 2010. Meer weten over dit stukje historie? Kijk op de website van Lichtenvoorde.
Ontdek andere uitkijktorens in de regio
Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Engelse Schans nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je vlak bij uitkijktoren Vragenderveen in Vragender en uitkijktoren Lindearboretum in Winterswijk, ten noorden uitkijktoren De Needse Berg in Neede en ten zuidwesten uitkijktoren Hulzenberg in het Montferland. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.