Uitkijktoren Hulzenberg - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Hulzenberg

Terug Beek Gem Montferland · Gelderland
Beklim deze op een motte geïnspireerde uitkijktoren boven op een eeuwenoude stuwwal en ontdek glooiende akkers en adembenemende vergezichten.
2016
21 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2016
21 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim deze op een motte geïnspireerde uitkijktoren boven op een eeuwenoude stuwwal en ontdek glooiende akkers en adembenemende vergezichten.

Deze 21 meter hoge uitkijktoren staat op het hoogste punt van de Hulzenberg, 82,4 meter boven NAP. Wat een vergezichten!

Foto's van de Uitkijktoren Hulzenberg

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Deze 21 meter hoge uitkijktoren staat op het hoogste punt van de Hulzenberg, 82,4 meter boven NAP. Wat een vergezichten!

· 7037 Beek Gem Montferland

Bewonder het ontwerp

Het is even een klim om bij uitkijktoren Hulzenberg te komen en ook de weg naar de top van de toren is pittig, maar daar staat tegenover dat je vanaf het hoogste punt geniet van werkelijk de mooiste vergezichten. Dat is ook niet gek, want deze 21 meter hoge toren staat op de Hulzenberg die een hoogte bereikt van 82,4 meter boven NAP.

De toren, gebouwd door het Beekse aannemersbedrijf Van der Heijden, is vrijwel volledig van hout gemaakt. Alleen de verbindingen zijn gemaakt van staal. Het ontwerp is geïnspireerd op een motteburcht; een middeleeuws, torenvormige versterking op een afgeplatte aangelegde heuvel, een motte. Het is de voorloper van het middeleeuwse kasteel. De uitkijktoren heeft een huid van lamellen, waar je doorheen kunt kijken. Dit maakt de uitkijktoren veel minder massief. Ook heeft dit architectonisch hoogstandje een zinken dak, heel prettig op regenachtige dagen. Vanaf hier kijk je werkelijk fenomenaal weg over het Montferland en, bij helder weer, zelfs tot Nijmegen!

Uitkijktoren Hulzenberg

Check de leukste feitjes

Ontdek de landmarks

Naast een geweldig uitzicht staat je boven nog een verrassing te wachten. Aan de onderkant van het dak is namelijk een panorama geplaatst, waardoor je als bezoeker precies kunt zien op welke iconische landmarks, dorpen en steden je uitkijkt. Wat een beleving! Het had nogal wat voeten in de aarde om dit grafische ontwerp te maken, maar het resultaat van ontwerper Henk-Jan Panneman mag er zijn.

Hout uit eigen tuin

Het hout dat is gebruikt om de toren te bouwen is ‘uit eigen tuin’, in dit geval uit het Bergherbos in Stokkum. Die keuze heeft flink wat moeite gekost. Het hout moest namelijk zorgvuldig worden geselecteerd, geoogst en gedroogd. Vervolgens heeft het bouwbedrijf de toren ter plekke in elkaar gezet.   

Grensgeval

Weet je dat de uitkijktoren vlak bij de grens met Duitsland ligt? De parkeerplaats aan de Eltenseweg ligt vrijwel op de grens. De Eltenseweg brengt je in luttele minuten naar het Duitse dorp Elten. Vanaf uitkijktoren Hulzenberg kijk je dan ook tot ver het land van onze oosterburen in.

Wandelpad Bergherbos

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Arnhem uitkijktoren De Belvédère, in Ooij uitkijktoren De Groenlanden, in Lunteren uitkijktoren De Koepel en in Oss uitkijktoren Herperduin . Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Bergherbos

Door de hoogteverschillen in de bossen van dit enorme 1800 hectare natuurgebied en de glooiende akkers waan je je net in het buitenland. Het Bergherbos ligt op een stuwwal, die ongeveer 200.000 jaar gelden is ontstaan doordat enorme ijsmassa’s vanuit het noorden bergen van grond en stenen voor zich uit stuwden. Door de hoogteverschillen die hierdoor zijn ontstaan, heb je de prachtigste vergezichten. In het bos, die vol naald- en loofbomen staat met steeds meer inheemse bomen zoals eiken en beuken, is het heerlijk wandelen en fietsen. Misschien spot je wel een ree of hoor je spechten tikken. Tip: bezoek ‘s zomers de biologische akkers, gelegen aan de randen van dit natuurgebied. Door de vele akkerbloemen die hier dan weeldig bloeien en de akkervogels is het hier echt genieten geblazen. Natuurmonumenten kent nog veel meer verhalen over dit bijzondere bos.

Meer weten

De Zandbulten

De naam verraadt het al. Hier vind je zand, veel zand, afkomstig uit de laatste ijstijd en gevormd toen ook het Bergherbos is ontstaan door de stuwing van de ijsmassa’s. De Zandbulten wordt veel bezocht door gezinnen, want kinderen kunnen zich hier in het zand en in de (klim)bomen naar hartenlust uitleven.

Meer weten

Montferland

Het Bergherbos en Montferland worden vaak door elkaar gebruikt, maar het Montferland is feitelijk een van de noordelijkere heuvels in het Bergherbos. Op de top van de heuvel Montferland vind je de grootste motte van Nederland; een kunstmatige heuvel die in de middeleeuwen 1000 jaar geleden is aangelegd en die als inspiratiebron diende voor uitkijktoren Hulzenberg. De top van deze heuvel steekt vandaag de dag nog steeds 17 meter boven het landschap uit. Moet je nagaan hoe imposant die dus 1000 jaar geleden was! Tegenwoordig staat op deze plek restaurant Het Montferland.

Meer weten

Duitse loopgraven Beek

Duitse loopgraven in Nederland? Jazeker, je leest het goed. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bouwden de Duitsers een verdedigingslinie van loopgraven en bunkers, mocht er een aanval vanuit Nederlands grondgebied komen. De bunkers zijn na de oorlog gesloopt. Na een grenscorrectie in de jaren zestig van de vorige eeuw lag deze voormalige verdedigingslinie plots op Nederlands gebied.

Meer weten

Galgenberg

De Galgenberg is een heuvel in het natuurgebied Montferland, een deel van het Bergherbos. Het is een flinke ‘berg’ voor Nederlandse begrippen; het telt een hoogte van 77 meter boven NAP. Volgens de overlevering kent de berg een lugubere historie. Op deze heuvel zou namelijk een aantal eeuwen geleden een wipgalg hebben gestaan, waarbij de veroordeelde via een hefboom omhoog werd getakeld, als een vorm van intimidatie. Ook zou in de 17de eeuw op deze berg de vermeende en veroordeelde heks Mechteld ten Ham op een brandstapel zijn verbrand. In 1772 is de galg verdwenen. Tegenwoordig is de Galgenberg een Rijksmonument.

Meer weten

Parkeerplaats Hulzenberg

Er is volop parkeergelegenheid bij parkeerplaats Hulzenberg. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Meer weten

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar, van zonsopkomst tot zonsondergang te beklimmen.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Bij de uitkijktoren en in de directe omgeving kan niet geparkeerd worden. De dichtstbijzijnde parkeergelegenheid is aan de Eltenseweg, vlak bij de Duitse grens. Navigeer hiervoor naar ‘Parkeerplaats Hulzenberg’. Vanaf de parkeerplaats sla je rechtsaf en volg je de Eltenseweg. Je neemt het eerste zandpad aan je linkerkant, het bos in. Aan het einde van dit zandpad, na ongeveer een kilometer, sla je rechtsaf. Dan wandel je de uitkijktoren tegemoet. In totaal is het ongeveer een kwartier lopen.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

 

 

 

 

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren Hulzenberg

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Hulzenberg

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de Zomer Winactie

16 jul 2024

De winnaar van de Zomer Winactie is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt en welke foto het is geworden.

Wandelen bij het Moergestels Broek

29 jun 2024

Op de eerste zomerse dag van 2024 hebben we het Rondje Reuselhoeve gewandeld. Ontdek wat we allemaal zijn tegengekomen.