Wandelen bij het Moergestels Broek - Uitkijktorens.nl

Wandelen bij het Moergestels Broek is een blog over een avontuurlijke wandeling van vijf kilometer met weidse uitzichten over het natuurgebied Moergestels Broek. Je komt langs Natuurpoort Reuselhoeve, de meanderende beek de Reusel, graslanden waar veel weidevogels vertoeven en natuurlijk de natuur van het Moergestels Broek. En bijna overal waar je loopt, spot je uitkijktoren De Reuselhoeve die bij de natuurpoort staat.

Uitzicht vanaf uitkijktoren De Reuselhoeve
Uitzicht vanaf uitkijktoren De Reuselhoeve op het Moergestels Broek.

Geschreven door: Myrthe Peters / Uitkijktorens.nl

Natuurpoort Reuselhoeve

Het is een van de eerste zomerse dagen van dit jaar, dus een ideaal moment om een heerlijke ochtendwandeling door de natuur te maken en een uitkijktoren te beklimmen. Mijn zoon houdt van wandelen en wil ook wel mee, dus hop de auto in op weg naar het Brabantse Moergestel waar we gaan wandelen bij het Moergestels Broek (Rondje Reuselhoeve) en uitkijktoren De Reuselhoeve gaan beklimmen.

Parkeerplaats bij Natuurpoort Reuselhoeve
We parkeren onze auto bij Natuurpoort Reuselhoeve.

We komen aan bij het startpunt van de wandelroute, Natuurpoort Reuselhoeve, en parkeren onze auto via de slagbomen op de naastgelegen parkeerplaats. De wandelroute van Uitkijktorens.nl is via GPX, live met je mobiel of via de wandelknooppunten te lopen. Wij kiezen voor het laatste en besluiten de route precies andersom te lopen. Niet alleen omdat we in een recalcitrante bui zijn, maar ook omdat, mochten de paden langs de Reusel vanwege het regenachtige voorjaar te nat zijn om te lopen, dat we dan gelijk rechtsomkeer kunnen maken en het een volgende keer kunnen proberen. Maar dat blijkt gelukkig niet het geval te zijn.

Informatiebord met wandelkaart bij Natuurpoort Reuselhoeve
Informatiepaneel met wandelknooppuntenkaart bij de natuurpoort.

Bij het startpunt van het Rondje Reuselhoeve bij de natuurpoort staat een informatiebord met overzichtskaart van het wandelknooppuntennetwerk en informatie over de omgeving, waaronder het Moergestels Broek. We kijken even waar we precies moeten starten en wandelen eerst het fietspad op. Onderweg komen we gelijk wat schattige varkens tegen die flink in de aarde aan het wroeten zijn. Niet veel later, net over de brug van de Reusel, slaan we af, de natuur van het Moergestels Broek in.

Brug over de Reusel in Moergestel
We steken de brug over de Reusel over.

De Reusel en het Moergestels Broek

We wandelen vlak langs de Reusel af, een riviertje die vanuit het Kempische Reusel door het Brabantse landschap slingert, heel idyllisch. Het gras langs de kant staat behoorlijk hoog. We hebben vanwege de eerste zomerse dag korte broeken aangedaan, maar hebben niet gedacht aan hoog gras, waardoor het nogal kriebelt. Even later komen daar ook nog eens brandnetels bij die we zorgvuldig proberen te vermijden. Volgende keer trekken we lange broeken aan, spreken we af.

We wandelen verder en ontdekken prachtig kleurrijke wildbloemen in de berm. Vlinders fladderen door de lucht. Wat een genot om naar de kijken.

Uitzicht vanaf het wandelpad op het Moergestels Broek.

We hebben een prachtig uitzicht op de natuur van het Moergestels Broek en van uitkijktoren Reuselhoeve. Het Moergestels Broek was vroeger een nat natuurgebied met natte heiden en weiden vol weidevogels. Door de ruilverkaveling in de vorige eeuw werd het vooral landbouwgrond en ging die natuur veelal verloren. Vandaag de dag werken boeren samen met natuurorganisaties weer aan herstel van dit natuurgebied en dat is te zien, want overal waar je kijkt zie je natuur en zie en hoor je vogels. We zien gelijk het bewijs, want naast dat we veel vogels horen zingen, spotten we in de natte weilanden heel veel eenden. Ze genieten denk ik ook van het zonnetje.

Het smalle wandelpaadje met hoog gras en brandnetels is inmiddels veranderd in een breed gemaaid hooipad, prima om te lopen. We steken de Reusel weer over en vervolgen de route over een verhard landweggetje dat later overgaat in een zandweg. Onderweg zien we een smal pad dat dwars door het Moergestels Broek gaat, maar die is vanwege het broedseizoen versperd. Logisch, want we gunnen die weidevogels natuurlijk de nodige rust daarbij.

Prachtig uitzicht vanaf de brug op de Reusel en het Moergestels Broek.

Schichtig paardje en nieuwsgierige koeien

Aan het zandweggetje ontdekken we niet alleen vogels in de lucht, maar ook andere dieren. We zien een schichtig paardje achter de bomen staan. We vinden dat de eigenaar van dit paardje een paleisje van zijn verblijf heeft gemaakt. Even later zien we koeien in de wei die net zo nieuwsgierig zijn naar ons als wij naar hen. Dat levert mooie beelden op.

Koeien in de wei in het Moergestels Broek.
De nieuwsgierige koeien willen maar wat graag op de foto.

We verlaten het zandweggetje en vervolgen onze route weer door een pad met hoog gras. We missen weer die lange broek, want het kriebelt nogal. Af en toe zijn er flink wat waterplassen, maar we kunnen die gelukkig omzeilen.

wandelpad in het Moergestels Broek
Het gras op de route is soms zo hoog dat een lange broek wel handig is.

Vanaf het pad hebben we mooie doorkijkjes naar het Moergestels Broek en hier en daar staat er een bankje om even uit te rusten en te genieten van het mooie uitzicht, onder meer van uitkijktoren De Reuselhoeve. Zo lopen we een heel stuk verder tot dat we weer op de hardere weg komen en het Moergestels Broek verlaten.

Een bankje met uitzicht op het Moergestels Broek.

Het laatste stuk van de route gaat over een fietspad. Ook hier spotten we weer de nodige wildbloemen in de berm en, hoe kan het ook anders, de uitkijktoren.

Informatiebord van het Moergestels Broek

Uitkijktoren De Reuselhoeve

Eenmaal terug bij het startpunt, Natuurpoort De Reuselhoeve, snakken we naar een verfrissend drankje. Op het grote terras van de natuurpoort kiezen we een plekje in de schaduw uit. Even rusten voordat we het hoogste punt van de wandelroute beklimmen, uitkijktoren De Reuselhoeve.

Natuurpoort Reuselhoeve
We strijken neer op het terras van Natuurpoort Reuselhoeve.

Vanaf de vijftien meter hoge uitkijktoren hebben we zowel vanaf het eerste als het tweede uitkijkplatform een prachtig uitzicht over het Moergestels Broek en zien we het grootste deel van de route die we zojuist gewandeld hebben. Wat een weids uitzicht! En ook hier horen we vogels fluiten. Een topafsluiter van een mooie wandeling.

Uitkijktoren De Reuselhoeve
Uitkijktoren De Reuselhoeve
Uitzicht vanaf uitkijktoren De Reuselhoeve
Uitzicht vanaf de uitkijktoren op een deel van de natuurpoort.

Wandelen bij het Moergestels Broek is, met lange broek, dus een aanrader. Nieuwsgierig naar de route van Rondje Reuselhoeve? Je vindt die op onze website. Hier ontdek je ook alle informatie over uitkijktoren De Reuselhoeve en omgeving.