Rondje Reuselhoeve

Download route
Waar ben ik?
5 km

De Hilver

Sinds een aantal jaren ligt naast de Reusel tussen de nabijgelegen dorpen Diessen en Moergestel een uniek natuurgebied, De Hilver, een enorm gebied van 700 hectare dat tientallen jaren dienstdeed als landbouwgrond, maar sinds een aantal jaren is ontwikkeld tot een bijzonder natuurgebied. Sindsdien vind je hier allerlei soorten weide-, moeras- en ruigtevogels, ook de zeldzamere exemplaren zoals grutto's, tureluurs, blauwborstjes en roodborsttapuiten tref je hier aan. Een waar paradijs voor de vogelliefhebber!

Natuurgebied Moergestels Broek

Moergestels Broek

Vroeger was Moergestels Broek een drassig, uitgestrekt natuurgebied met vochtige heiden en weiden, een geliefde plaats voor weidevogels. Dit veranderde in 1950 toen dit gebied werd ontgonnen en ontwaterd. Landbouw kwam hiervoor in de plaats. Vandaag de dag is dit natte natuurgebied weer in ere hersteld en zijn de vogels, zoals de grutto, de kievit en andere weidevogels weer terug. Wil je op hoogte dit natuurgebied beleven? Beklim dan zeker de uitkijktoren, je overziet hierdoor het hele gebied. En wil je het gebied in? Vanuit De Reuselhoeve is Het Moergestels Broek uitstekend te ontdekken.

De Reusel

Vanaf uitkijktoren De Reuselhoeve kun je het meanderend beekje De Reusel goed zien. Het riviertje ontspringt op het hoger gelegen Massief van Brabant in het gelijknamige dorp Reusel en stroomt door het Brabantse landschap richting Moergestel. In vroegere tijden stroomde de Reusel kronkelend door een brede, natuurlijke bedding. Tijdens de ruilverkaveling in de jaren zestig van de vorige eeuw is de beek rechtgetrokken, waardoor het water nauwelijks nog stroomde. Hierdoor ontstond veel wateroverlast of juist enorme verdroging. Gelukkig is sinds een aantal jaren het stroompje in ere hersteld en meandert het weer als nooit tevoren.

Parkeerplaats De Reuselhoeve

Er is volop parkeergelegenheid aan de voorzijde van de uitkijktoren, naast het terras van restaurant De Reuselhoeve. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

Vanaf uitkijktoren De Reuselhoeve in het Brabantse Moergestel heb je een prachtig uitzicht op de moerassen en de natte weilanden van het Moergestels Broek, onderdeel van het grotere natuurgebied De Hilver. De wandelroute ‘Rondje Reuselhoeve’ is een ideale manier om deze natuurparels te ontdekken.

ParkerenHeizenschedijk 1, 5066 PL Moergestel
StartpuntKnooppunt 41 aan de Heizenschedijk
Afstand5 km
Knooppunten41 – 34 – 40 – 38 – 35 – 41
De Hilver - Rondje Reuselhoeve
Grutto in Natuurgebied de Hilver

Wandelen door het Moergestels Broek en De Hilver

De natuur in het Moergestels Broek en De Hilver bestaat nog niet zo lang, maar tijdens de wandeling Rondje Reuselhoeve voelt dat waarschijnlijk niet zo. Alsof de bijzondere weide- en moerasvogels hier al generaties lang hun thuis hebben en het idyllische riviertje de Reusel al eeuwenlang door het weelderige weidelandschap meandert. Ontdek tijdens de lente- en zomermaanden de vele wilde bloemen, een kleurrijk geheel. Beklim uitkijktoren De Reuselhoeve achter Natuurpoort De Reuselhoeve en bekijk het prachtige gebied op hoogte. Kortom: het is een heerlijke rondje wandelen.

Zin in een hapje of drankje? Ontdek Natuurpoort De Reuselhoeve die aan wandelroute Rondje Reuselhoeve ligt.

Zien en doen bij Rondje Reuselhoeve

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.