Moerenburgs Natuurleerpad

Download route
Waar ben ik?
3 km

Moerenburg-Koningshoeven

Landschapspark Moerenburg-Koningshoeven verbindt de stad Tilburg met het omliggende Brabantse landschap, Het Groene Woud. De uitkijktoren De Nieuwe Herdgang staat midden in het park en verbindt hierdoor het noordelijk gelegen Moerenburg met het zuidelijkere Koningshoeven. Moerenburg is heel bekend onder de Tilburgers: ommetjes maken, joggen, wandelen of skeeleren. Het wordt hier volop gedaan. Het weidse Koningshoeven heeft een aantal unieke rustpunten, waaronder Abdij van Koningshoeven waar als enige in Nederland authentiek La Trappe Trappist wordt gebrouwen.

Abdij van Koningshoeven

Ontdek de La Trappe bieren, gebrouwen onder toeziend oog van de monniken van Abdij van Koningshoeven. Wereldwijd zijn er slechts zeven Trappistenbieren die de titel Authentic Trappist Product mogen voeren, waaronder deze abdij. Als enige in Nederland! Alleen als het trappistenbier gebrouwen is binnen de muren van een Trappistenabdij, onder toezicht van monniken en een deel van de opbrengsten naar goede doelen gaat, mag het deze titel dragen.

In 1880 vestigden Franse Trappisten, monniken, zich hier op een complex van enkele boerderijen en een oude schaapskooi. Het waren oude bezittingen van Koning Willem II, vandaar dat het complex ‘Koningshoeven’ werd genoemd. De grond was schraal en leverde niet veel op. Daarom besloot de eerste overste, zoon van een brouwer uit München, in 1884 een brouwerij te beginnen. La Trappe staat nu bekend om de ambachtelijke, zwaardere bieren.

Tegenwoordig bestaat het complex uit een prachtig klooster, omkleed met hoge bomen en een fraaie tuin. Naast het brouwen van bieren maakt de abdij ook chocola, brood, kaas, jam en honing, onder meer te koop in de Kloosterwinkel. Een deel van de tuin is te bezoeken. Vanuit de tuin zie je de Brouwerij en een waterfilteringssysteem. Ontdek het Proeflokaal, de Kloosterwinkel en de Mariakapel. Of ervaar het monnikenleven en neem deel aan een rondleiding.

Galgeven

Het Galgeven wordt omringd door heuveltjes. Op een van die heuvels heeft in vroegere tijden een galg gestaan. Vandaar de naam Galgeven. Op een andere heuvel stond ooit een door windkracht aangedreven volmolen uit 1811. De molen, gebouwd door de Tilburgse textielfabrikant Van den Bergh, werd een voor die tijd behoorlijke fabrieksnederzetting met enkele arbeiderswoningen en een kantoor. De molen en nederzetting zijn verdwenen, maar enkele loofbomen (linde en eik) herinneren aan wat hier vroeger heeft gestaan. 

Trappisten kruis

Langs de Eindhovenseweg, op de weg naar Abdij van Koningshoeven staat een kruisbeeld; het Trappisten kruis. Dit kruisbeeld werd in 1931 door de Tilburgse bevolking aan de monniken geschonken ter gelegenheid van hun gouden kloosterjubileum.

Tilburg

Ooit was Tilburg een echte textielstad. Dat begon in 1500. In die tijd was er rondom Tilburg een overschot aan schapen. Als gevolg daarvan gingen ze zich daarom met textiel bezighouden. Vandaag de dag is Tilburg een veelzijdige en experimentele stad. Waar je niet alleen heerlijk kunt shoppen in de knusse binnenstad om vervolgens neer te strijken op een van de vele terrassen of restaurants, maar waar je ook te gekke stadsparken hebt, waaronder het hippe Spoorpark, meerdere creatieve en kunstzinnige musea kunt bezoeken zoals het Textielmuseum en De Pont en van alles kunt beleven in de Lochal en de Ontdekhal. Tip: bezoek dan ook gelijk de Kempentoren, de 35 meter hoge uitkijktoren in het Spoorpark.

Parkeerplaats Moerenburg

Kom je van ver? Parkeer je auto bij parkeerplaats Moerenburg. Navigeer hiervoor naar Calisthenics Park Moerenburg. Vanaf de parkeerplaats kun je de fietsroute Fietsen vanaf de Nieuwe Herdgang starten. Je ontdekt zelfs vier uitkijktorens langs de route; uitkijktorens De Nieuwe Herdgang, De Kempentoren, De Reuselhoeve en (met een kleine omweg) Tour de Frans.

Download route

Uitkijktoren De Nieuwe Herdgang aan de rand van Tilburg is zo nieuw dat er nog geen wandelroute ligt. Maar de wandelroute ‘Moerenburgs Natuurleerpad’ maakt dat meer dan goed. Ontdek deze drie kilometer lange wandeling die je naar de mooiste plekjes van landschapspark Moerenburg brengt.

ParkerenAan de Hoevense Kanaaldijk
StartpuntIets ten zuiden van de parkeerplaats
Afstand3 km
BewegwijzeringDe route is bewegwijzerd en op tien punten is wat meer te lezen over iets speciaals in Moerenburg
DownloadRoutefolder
Moerenburg

Wandelen over landschapspark Moerenburg

Zin om voor of na je bezoek aan uitkijktoren De Nieuwe Herdgang een korte wandeling te maken? Deze wandeltocht is voor jong en oud. De route gaat door het noordelijke deel van landschapspark Moerenburg-Koningshoeven. Naast wandelen en ommetjes maken, wordt hier volop gejogd en geskeelerd door de Tilburgers zelf. Het is namelijk ook een heerlijk rustige en groene oase aan de rand van textielstad Tilburg. En wat ook leuk en leerzaam is: op tien punten in de route is meer te lezen over dit eeuwenoude stukje natuur. 

Wil je na deze wandeling nog meer van de omgeving ontdekken? Bezoek dan zeker het zuidelijker gelegen Abdij van Koningshoeven en ontdek de eigen gemaakte producten, waaronder het Trappistenbier La Trappe. Of breng een bezoek aan de veelzijdige en experimentele stad Tilburg waar een tweede imposante uitkijktoren staat, De Kempentoren.

Zien en doen bij Moerenburgs Natuurleerpad

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.