Erfgoedroute Bergherbos

Download route
Waar ben ik?
9 km

Bergherbos

Door de hoogteverschillen in de bossen van dit enorme 1800 hectare natuurgebied en de glooiende akkers waan je je net in het buitenland. Het Bergherbos ligt op een stuwwal, die ongeveer 200.000 jaar gelden is ontstaan doordat enorme ijsmassa’s vanuit het noorden bergen van grond en stenen voor zich uit stuwden. Door de hoogteverschillen die hierdoor zijn ontstaan, heb je de prachtigste vergezichten. In het bos, die vol naald- en loofbomen staat met steeds meer inheemse bomen zoals eiken en beuken, is het heerlijk wandelen en fietsen. Misschien spot je wel een ree of hoor je spechten tikken. Tip: bezoek ‘s zomers de biologische akkers, gelegen aan de randen van dit natuurgebied. Door de vele akkerbloemen die hier dan weeldig bloeien en de akkervogels is het hier echt genieten geblazen. Natuurmonumenten kent nog veel meer verhalen over dit bijzondere bos.

Montferland

Het Bergherbos en Montferland worden vaak door elkaar gebruikt, maar het Montferland is feitelijk een van de noordelijkere heuvels in het Bergherbos. Op de top van de heuvel Montferland vind je de grootste motte van Nederland; een kunstmatige heuvel die in de middeleeuwen 1000 jaar geleden is aangelegd en die als inspiratiebron diende voor uitkijktoren Hulzenberg. De top van deze heuvel steekt vandaag de dag nog steeds 17 meter boven het landschap uit. Moet je nagaan hoe imposant die dus 1000 jaar geleden was! Tegenwoordig staat op deze plek restaurant Het Montferland.

Duitse loopgraven Beek

Duitse loopgraven in Nederland? Jazeker, je leest het goed. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bouwden de Duitsers een verdedigingslinie van loopgraven en bunkers, mocht er een aanval vanuit Nederlands grondgebied komen. De bunkers zijn na de oorlog gesloopt. Na een grenscorrectie in de jaren zestig van de vorige eeuw lag deze voormalige verdedigingslinie plots op Nederlands gebied.

De Zandbulten

De naam verraadt het al. Hier vind je zand, veel zand, afkomstig uit de laatste ijstijd en gevormd toen ook het Bergherbos is ontstaan door de stuwing van de ijsmassa’s. De Zandbulten wordt veel bezocht door gezinnen, want kinderen kunnen zich hier in het zand en in de (klim)bomen naar hartenlust uitleven.

Galgenberg

De Galgenberg is een heuvel in het natuurgebied Montferland, een deel van het Bergherbos. Het is een flinke ‘berg’ voor Nederlandse begrippen; het telt een hoogte van 77 meter boven NAP. Volgens de overlevering kent de berg een lugubere historie. Op deze heuvel zou namelijk een aantal eeuwen geleden een wipgalg hebben gestaan, waarbij de veroordeelde via een hefboom omhoog werd getakeld, als een vorm van intimidatie. Ook zou in de 17de eeuw op deze berg de vermeende en veroordeelde heks Mechteld ten Ham op een brandstapel zijn verbrand. In 1772 is de galg verdwenen. Tegenwoordig is de Galgenberg een Rijksmonument.

Parkeerplaats Bergherbos

Tegenover Uitspanning 't Peeske ligt deze vrij grote parkeerplaats.

Download route

Wat is het heerlijk wandelen in het Bergherbos! Het enorme bos herbergt niet alleen bomen, maar ook een rijke geschiedenis. De bijna 9 kilometer lange wandelroute ‘Erfgoedroute Bergherbos’ voert je door het zuidelijk deel van dit prachtige bosgebied waar je onder meer langs loopgraven en andere overblijfselen uit zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog loopt.

Parkeren en startpuntDe route start nabij Uitspanning ’t Peeske . Navigeer naar Oude Eltenseweg 1, Beek.
Afstand9 km
BewegwijzeringDeze route van Natuurmonumenten is bewegwijzerd met blauwe pijltjes.
Wandelen Bergherbos
Bergherbos

Wandelen door het Bergherbos

Parkeren is mogelijk aan de noordkant van de route, bij uitspanning ’t Peeske of bij de parkeerplaats Hulzenberg nabij de Duitse grens. Het prachtige Bergherbos staat vol naald- en loofbomen, en ook met steeds meer eiken en beuken. Het is er heerlijk wandelen. Het Bergherbos ligt op een stuwwal, waardoor het flinke hoogteverschillen heeft. De wandelroute trakteert je hierdoor op een aantal mooie vergezichten. Ook vanaf de 21 meter hoge uitkijktoren Hulzenberg waar je tijdens deze wandeling langs komt, kijk je fenomenaal weg. De uitkijktoren staat namelijk op de Hulzenberg, een berg met een hoogte van wel 82 meter boven NAP! Ontdek de Boterweg, een oude handelsweg waar onder meer zuivel over werd vervoerd voor de markt in het Duitse Emmerich. De wandeling voert je langs oude loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog en langs flinke kuilen als gevolg van inslagen van bommen en granaten uit de Tweede Wereldoorlog. Stap even van de route af nabij parkeerplaats Hulzenberg en ga naar De Zandbulten, een enorme berg zand dat door veel gezinnen wordt bezocht. Kinderen kunnen zich hier naar hartenlust uitleven.

Zin in een hapje of drankje? Ontdek uitspanning ’t Peeske dat aan de route ligt of, aan de oostzijde van het Bergherbos/Montferland, restaurant het Montferland.

Zien en doen bij Erfgoedroute Bergherbos

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.