Uitkijktoren Herperduin - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Herperduin

Terug Herpen · Noord-Brabant
Beleef dit oergebied van boven en ontdek alles over stuifduinen, oerbeesten en andere verborgen natuurparels en oerschatten van De Maashorst.
2019
24,5 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2019
24,5 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beleef dit oergebied van boven en ontdek alles over stuifduinen, oerbeesten en andere verborgen natuurparels en oerschatten van De Maashorst.

Heb je hoogtevrees of kun je de trap niet op? Bekijk het uitzicht op deze uitkijktoren dan via een virtuele verrekijker.

Foto's van de Uitkijktoren Herperduin

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Heb je hoogtevrees of kun je de trap niet op? Bekijk het uitzicht op deze uitkijktoren dan via een virtuele verrekijker.

Schaijkseweg 10 · 5373 KL Herpen

Bewonder het ontwerp

Deze bijna 25 meter hoge uitkijktoren is op een wel heel bijzondere plek geplaatst, namelijk op een 7 meter hoge zandverstuiving. De rechthoekige vorm en de afgeronde hoeken geven de toren een vriendelijke uitstraling. De Herperduin bestaat uit een stalenconstructie die uit ruim 3.000 losse, stalen onderdelen is opgebouwd, omkleed met een houten ‘jas’ van 356 palen. Hierdoor krijgt het niet alleen een speelse en gevarieerde gevel, maar gaat de toren ook uitstekend op in de natuurrijke omgeving. Het hoge bouwwerk brengt je via 7 rechte trappen en 112 treden naar een platform boven op de toren. Vanaf hier heb je de mooiste vergezichten; van de kerk in Uden, het Brabants provinciehuis, de Wageningse Berg tot de oudste stad van Nederland, Nijmegen. Meer weten over dit unieke ontwerp? Ga dan naar de website van Ateliereen Architecten.

Uitkijktoren Herperduin

Check de leukste feitjes

Virtuele verrekijker

De mooiste uitzichten zie je vanaf de top van deze toren, maar je kunt ze ook bekijken via een virtuele verrekijker. Gewoon, met je telefoon, tablet of laptop. Ga hiervoor naar VR verhalen. Met het oerlogo kun je vervolgens navigeren en interessante verhalen over verborgen natuurparels en oerschatten ophalen. Hartstikke leuk voor minder mobiele mensen die de 112 treden niet kunnen beklimmen, maar dit prachtige natuurgebied ook eens op hoogte willen beleven.

Natuurpoort De Kriekeput – De Maaspoort

Uitkijktoren Herperduin ligt bij Natuurpoort De Kriekeput – De Maashorst en maakt onderdeel uit van Brabantse Natuurpoorten. Deze Natuurpoort is hét startpunt voor een heerlijke wandeling of fietstocht door natuurgebieden als Herperduin en De Maashorst. Bij de Natuurpoort is ook altijd een horecapunt, zoals hier bij paviljoen De Kriekeput waar je na een flinke wandeling of fietstocht ontspannen kunt neerstrijken.

Over de geschiedenis van uitkijktoren Herperduin

De uitkijktoren is gebouwd midden in het natuur- en recreatiegebied Herperduin, dat onderdeel uitmaakt van de Maashorst, het oergebied in Brabant. Wist je dat op deze plaats, bovenop de 7 meter hoge stuifduin, vroeger een brandtoren stond? Nou ja, niet helemaal op dezelfde plaats. Als je goed kijkt, staat de uitkijktoren precies ernaast en zie je de restanten van de fundering van de oude brandtoren nog zitten. Het oude fundament was helaas niet bruikbaar om een nieuwe toren op te plaatsen.

Oorspronkelijk waren de stuifduinen, ook wel paraboolduinen genoemd, houtwallen in de vorm van een parabool, een halve maan. Hiermee wilde men het stuifzand tegenhouden, zodat het zand de omliggende buurtschappen niet onder stoof. Het stuivende zand maakte de houtwal in de loop der tijd hoger en hoger.  Zo ontstonden metershoge paraboolduinen, zoals hier.

De Maashorst

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Rossum Luchtwachttoren Rossum, in Ooij uitkijktoren De Groenlanden en in Arnhem uitkijktoren De Belvédère. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Bij de uitkijktoren zelf kan niet geparkeerd worden. Er is volop parkeergelegenheid aan de rand van natuurgebied Herperduin aan de Schaijkseweg. Navigeer hiervoor naar Parkeerplaats Speelbos Herperduin. Vanaf de parkeerplaats steek je de Schaikseweg over en wandel je, richting het zuiden. Na een paar minuten sla je rechtsaf, het zandpad in. Bij een Y-splitsing in het bos sla je linksaf en je wandelt vervolgens de uitkijktoren tegemoet.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren Herperduin

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Herperduin

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.