Luchtwachttoren Rossum - Uitkijktorens.nl

Luchtwachttoren Rossum

Terug Rossum · Gelderland
Ontdek een van de 19 overgebleven luchtwachttorens uit de Koude Oorlog boven op de ruïnes van Nieuw Fort Sint Andries uit 1815.
1955
7,46 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
1955
7,46 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Ontdek een van de 19 overgebleven luchtwachttorens uit de Koude Oorlog boven op de ruïnes van Nieuw Fort Sint Andries uit 1815.

De toren ligt midden in een waterrijk gebied; de Maas en de Waal raken elkaar hier bijna.

Waar ben ik?

De toren ligt midden in een waterrijk gebied; de Maas en de Waal raken elkaar hier bijna.

Kloosterdijk 1 · 5328 ET Rossum

Bewonder het ontwerp

Het is een opvallend landmark in een waterrijke omgeving; luchtwachttoren Rossum. Boven op de restanten van een oud fort midden in het Land van Maas en Waal staat sinds 1955 deze 7,5 meter hoge militaire uitkijktoren, een overblijfsel van de Koude Oorlog. Veel luchtwachttorens, zo ook deze, zijn ontworpen door Marten Zwaagstra in opdracht van het Ministerie van Oorlog en zijn gebouwd volgens het zogenaamde raatbouwsysteem: op elkaar gestapelde betonnen blokken, als een soort van gestapelde Ikea Kallaxkasten. De bouwer, Schokbeton, was octrooihouder van deze manier van bouwen en heeft volgens hetzelfde principe ook uitkijktoren Ramspol (Flevoland) en Luchtwachttoren 701 (Groningen) gebouwd.

Via het trappenhuis binnen in de toren klim je naar boven. De oorspronkelijk houten trappen zijn in 2006 vervangen en is sindsdien een stalen exemplaar. Ook de verdiepingsvloer is in dat jaar vernieuwd. Eenmaal boven sta je op een breder uitkijkplatform, een open ruimte van drie bij drie meter. Vanaf daar heb je een fraai uitzicht op het Land van Maas en Waal.

Check de leukste feitjes

What’s in a name?

De uitkijkpost staat bekend als Luchtwachttoren Rossum, maar de officiële naam is Luchtwachttoren 8E 1 – Rossum. Alle luchtwachtposten werden namelijk aangeduid door een cijfer, een letter en vervolgens weer een cijfer. Het eerste cijfer is het nummer van het luchtwachtcentrum, de letter is de aanduiding van de luchtwachtkring (de torens die een driehoek vormden) en het laatste cijfer is het volgnummer van de luchtwachttoren binnen de kring. Luchtwachttoren Rossum vormde samen met de luchtwachtpost Oss en de inmiddels gesloopte luchtwachttoren in Sprokkelbosch een luchtwachtkring, een driehoek dus.

Rijksmonument

Deze voormalige militaire waarnemingspost is naast uitzichttoren ook een Rijksmonument, waardoor dit bijzondere bouwwerk ook in de toekomst behouden blijft en je kunt blijven genieten van de mooiste vergezichten.

Uitzicht op sluis vanaf luchtwachttoren rossum

Over de geschiedenis van Luchtwachttoren Rossum

De luchtwachttoren is een bijzonder overblijfsel van de Koude Oorlog. Boven op het open platform speurden vrijwilligers van het Korps Luchtwachtdienst van 1955 tot 1964 het luchtruim af op communistische, vijandige vliegtuigen die onder de radar vlogen. De luchtwachters meldden de gespotte vliegtuigen per telefoon aan het luchtwachtcentrum in Rotterdam, die in verbinding stond met het landelijke militaire hoofdkwartier. Daar werd bepaald of gevechtsvliegtuigen moesten worden ingezet en de bevolking moest worden gewaarschuwd. Gelukkig heeft dat nooit hoeven gebeuren. Snelle vliegtuigen en betere radars zorgden er in 1964 voor dat de luchtwachttorens geen functie meer hadden. In totaal hebben 5200 vrijwilligers het luchtruim vanaf 276 luchtwachttorens afgezocht. Hiervan zijn nog 19 torens bewaard gebleven, waaronder Luchtwachttoren Rossum. In 2006 knapte de beheerder Staatsbosbeheer de toren op en kreeg het zijn huidige functie, die van uitkijktoren. Meer weten over dit stukje historie? Check dan deze website.

luchtwachttoren Rossum

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van luchtwachttoren Rossum nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je ten oosten in het Brabantse Herpen uitkijktoren Herperduin en ten zuiden nabij Boxtel de Tour de Frans. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De luchtwachttoren is het hele jaar te geopend en kan van zonsopgang tot zonsondergang beklommen worden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Bij de luchtwachttoren zelf is geen parkeergelegenheid, maar vlakbij bij de Oude Sluis, vind je een kleine parkeerplaats. Navigeer hiervoor naar Oude Sluis Sint Andries aan de Waaldijk in Heerewaarden. Vanaf de parkeerplaats wandel je in enkele minuten naar de luchtwachttoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Luchtwachttoren Rossum

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Bezoek uitkijktorens tijdens Open Monumentendag op 14 en 15 september

06 sep 2024

Tijdens de Open Monumentendag op 14 en 15 september zijn tal van historische uitkijktorens en andere monumenten gratis te bezoeken. Ontdek welke uitkijktorens dat zijn.

De winnaar van de Zomer Winactie

16 jul 2024

De winnaar van de Zomer Winactie is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt en welke foto het is geworden.