Tour de Frans

Terug Boxtel · Noord-Brabant
2019
12 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim deze ronde stalen ros vernoemd naar de boswachter Frans Kapteijns en ontdek het afwisselende landschap van de Kampina. Zoals Brabant ooit was.
Beklim deze ronde stalen ros vernoemd naar de boswachter Frans Kapteijns en ontdek het afwisselende landschap van de Kampina. Zoals Brabant ooit was.

Tour de Frans staat in de Kampina, een afwisselend gebied van heide, vennen, beekjes, loofbossen en graslanden.

2019
12 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open

Foto's van de Tour de Frans

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Tour de Frans staat in de Kampina, een afwisselend gebied van heide, vennen, beekjes, loofbossen en graslanden.

Banisveld 5281 · Boxtel

Bewonder het ontwerp

Uitkijktoren Tour de Frans staat sinds 2019 boven op een bult op het Banisveld in natuurgebied Kampina. De 12 meter hoge uitkijktoren, gemaakt van staal en omkleed met houten latjes, heeft ronde vormen vanwege de wenteltrap en de twee ronde bordessen. Hierdoor oogt de stalen toren vriendelijk. Vanaf de top van de toren heb je een prachtig uitzicht op het Banisveld. De ontwerper van deze uitkijktoren is architect Pieter van Traa van Restauratiearchitectenbureau De Steunbeer.

Uitkijktoren Tour de Frans in Boxtel

Check de leukste feitjes

What’s in a name?

Tour de Frans is eigenlijk best een bijzondere naam. De uitkijktoren is vernoemd naar de boswachter in ruste, Frans Kapteijns. Bij zijn pensionering sprak hij de wens uit voor een nieuwe uitkijktoren in natuurgebied Kampina. En zo geschiedde. Wat ook heel bijzonder is: de uitkijktoren is uiteindelijk via een crowdfunding onder Twitter volgers van Frans Kapteijns, natuurliefhebbers en organisaties uit het gebied gerealiseerd.

Over de geschiedenis van uitkijktoren Tour de Frans

Uitkijktoren Tour de Frans staat in het Banisveld, een voormalig agrarisch landschap en de plek waar inwoners van de gemeente Boxtel tot in de jaren 70 van de vorige eeuw hun huisvuil stortten. Op dezelfde plek stond vroeger een houten uitkijktoren, maar na 13 jaar trouwe dienst stond die op instorten. Deze uitkijktoren is wat duurzamer en heeft een metalen constructie gekregen.

Banisveld – Oisterwijk

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Moergestel Uitkijktoren de Reuselhoeve en in Tilburg de Kempentoren en Uitkijktoren de Nieuwe Herdgang. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Kampina

Wat een prachtig, afwisselend natuurgebied. Zoals Brabant ooit was. Ontdek uitgestrekte woeste heide, tientallen vennen ontstaan in de laatste ijstijd, smalle beekjes, loofbossen en graslanden. En dankzij dit afwisselende landschap vind je hier ook allerlei soorten dieren en planten. Ontdek grazende IJslandse paarden en kuddes runderen die de heide openhouden, spot allerlei vogels zoals de grote zilverreiger, de karekiet of de zwarte ooievaar. In vroegere tijden bewerkten boerenfamilies hun akkertjes op Balsvoort. In 2015 is het oude landschap op deze plek weer in ere hersteld.

Meer weten

Kampinase Heide

Een groot deel van natuurgebied de Kampina bestaat uit heide; de Kampinase Heide. Ontdek niet alleen de bekende dopheide, maar ook lavendelheide in de nattere delen. De heide groeit tussen talloze vennen, waaronder het adembenemende Belversven. Wie weet spot je een wegspringende kikker.

Meer weten

Beerze

Aan de zuidkant van de Kampina meandert de Beerze dwars door het landschap. De naam Beerze werd al in 1545 door keizer Karel V gebruikt en is mogelijk afgeleid van de woorden berne (bron) of barne (branden). Barne verwijst naar de aanwezigheid van veen dat vroeger als brandstof voor de kachel gebruikt werd. Het veen werd gevormd in de laaggelegen gebieden rond de beek. Ook bijzonder: veel beken en riviertjes zijn in het verleden rechtgetrokken, maar de Beerze in dit gebied heeft altijd zijn oorspronkelijke vorm gehouden.

Meer weten

Monument Gebroeders Schut Hoeve Balsvoort

Vroeger stond hier boerderij Balsvoort waar de broers Schut met hun moeder woonden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verborg de familie vluchtelingen op de boerderij en zaten ze in het verzet. Ook werden er korte tijd zeven Duitse gevangenen vastgehouden. Door een fatale fout van het verzet werden ze vrijgelaten in de Oisterwijkse bossen. Duitsers konden zo aangeven waar ze werden vastgehouden. Toen de Duitsers later terugkwamen, vluchtte broer Bernard en werd in zijn vlucht doodgeschoten. Broer Hein werd samen met Gijs Schellen afgevoerd, ondervraagd en gemarteld voor meer informatie. Beiden werden later geëxecuteerd. In de jaren 70 van de vorige eeuw is de boerderij gesloopt. De fundering waar de boerderij vroeger stond, is in 2015 opnieuw opgetrokken. Ook de oude fruitbomen staan er nog.  

Meer weten

Grafmonument P.G. van Tienhoven

Aan de rand van natuurgebied de Kampina liggen enkele grote zwerfkeien. Dit is het grafmonument van Pieter van Tienhoven (1875-1953). Onder meer dankzij zijn inzet kocht Natuurmonumenten ruim een eeuw geleden dit natuurgebied en de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Het is het een van de eerste beschermde natuurgebieden in Brabant.

Meer weten

Parkeerplaats uitkijktoren Tour de Frans

Parkeren is mogelijk bij parkeerplaats Kampina Banisveld. Check 'praktisch' voor alle info.

Meer weten

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Parkeren is mogelijk op de parkeerplaats van Kampina Banisveld. Navigeer hiervoor naar Parkeerplaats Kampina Banisveld, Koevoortseweg 24 in Boxtel. Vanaf de parkeerplaats wandel je in een kwartier naar de uitkijktoren. Je wandelt over de Brinksdijk en neemt de eerste straat rechts, Banisveld. Uitkijktoren Tour de Frans bevindt zich rechts van deze weg.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is te beklimmen via een zogenaamde ‘luie’ trap. Hierdoor is die ook prima voor mensen die wat slechter ter been zijn. Er is geen lift aanwezig, waardoor de toren niet geschikt is voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

 

Ontdek mooie routes langs Tour de Frans

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

tip

Kampinase Heide

Een groot deel van natuurgebied de Kampina bestaat uit heide; de Kampinase Heide. Ontdek niet alleen de bekende dopheide, maar ook lavendelheide in de nattere delen. De heide groeit tussen talloze vennen, waaronder het adembenemende Belversven. Wie weet spot je een wegspringende kikker.

Meer weten

Zien en doen bij Tour de Frans

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De 6 mooiste herfstwandelingen in de Nederlandse natuur

03 okt 2022

Ontdek de prachtige herfstkleuren in de natuur. Bekijk het eens op hoogte en beklim een uitkijktoren. Dit zijn de 6 mooiste herfstwandelingen in de Nederlandse natuur.

5 uitkijktorens op bijzondere locaties

05 aug 2022

Een bezoek aan een uitkijktoren is al een belevenis op zich, maar deze 5 uitkijktorens op bijzondere locaties maken het wel extra speciaal. Ontdek ze in dit blogbericht.