Tour de Frans

Terug Boxtel · Noord-Brabant
Beklim deze ronde stalen ros vernoemd naar de boswachter Frans Kapteijns en ontdek het afwisselende landschap van de Kampina. Zoals Brabant ooit was.
2019
12 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2019
12 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim deze ronde stalen ros vernoemd naar de boswachter Frans Kapteijns en ontdek het afwisselende landschap van de Kampina. Zoals Brabant ooit was.

Tour de Frans staat in de Kampina, een afwisselend gebied van heide, vennen, beekjes, loofbossen en graslanden.

Foto's van de Tour de Frans

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Tour de Frans staat in de Kampina, een afwisselend gebied van heide, vennen, beekjes, loofbossen en graslanden.

Banisveld 5281 · Boxtel

Bewonder het ontwerp

Uitkijktoren Tour de Frans staat sinds 2019 boven op een bult op het Banisveld in natuurgebied Kampina. De 12 meter hoge uitkijktoren, gemaakt van staal en omkleed met houten latjes, heeft ronde vormen vanwege de wenteltrap en de twee ronde bordessen. Hierdoor oogt de stalen toren vriendelijk. Vanaf de top van de toren heb je een prachtig uitzicht op het Banisveld. De ontwerper van deze uitkijktoren is architect Pieter van Traa van Restauratiearchitectenbureau De Steunbeer.

Uitkijktoren Tour de Frans in Boxtel

Check de leukste feitjes

What’s in a name?

Tour de Frans is eigenlijk best een bijzondere naam. De uitkijktoren is vernoemd naar de boswachter in ruste, Frans Kapteijns. Bij zijn pensionering sprak hij de wens uit voor een nieuwe uitkijktoren in natuurgebied Kampina. En zo geschiedde. Wat ook heel bijzonder is: de uitkijktoren is uiteindelijk via een crowdfunding onder Twitter volgers van Frans Kapteijns, natuurliefhebbers en organisaties uit het gebied gerealiseerd.

Over de geschiedenis van uitkijktoren Tour de Frans

Uitkijktoren Tour de Frans staat in het Banisveld, een voormalig agrarisch landschap en de plek waar inwoners van de gemeente Boxtel tot in de jaren 70 van de vorige eeuw hun huisvuil stortten. Op dezelfde plek stond vroeger een houten uitkijktoren, maar na 13 jaar trouwe dienst stond die op instorten. Deze uitkijktoren is wat duurzamer en heeft een metalen constructie gekregen.

Banisveld – Oisterwijk

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Moergestel Uitkijktoren de Reuselhoeve en in Tilburg de Kempentoren en Uitkijktoren de Nieuwe Herdgang. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Gravel-/ wielrenroute All along the watchtower

Wil je bovenstaande torens allemaal op één dag bekijken? Dat kan met de prachtige gravel-/wielrenroute, met de sprekende naam All along the watchtowers. De gravelroute is 98 km en de wielrenroute 116 km, maar er zijn ook kortere lussen, langs een deel van de uitkijktorens. Op de website BezoekOisterwijk vind je alle informatie. Veel fietsplezier!

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Parkeren is mogelijk op de parkeerplaats van Kampina Banisveld. Navigeer hiervoor naar Parkeerplaats Kampina Banisveld, Koevoortseweg 24 in Boxtel. Vanaf de parkeerplaats wandel je in een kwartier naar de uitkijktoren. Je wandelt over de Brinksdijk en neemt de eerste straat rechts, Banisveld. Uitkijktoren Tour de Frans bevindt zich rechts van deze weg.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is te beklimmen via een zogenaamde ‘luie’ trap. Hierdoor is die ook prima voor mensen die wat slechter ter been zijn. Er is geen lift aanwezig, waardoor de toren niet geschikt is voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

 

Ontdek mooie routes langs Tour de Frans

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Tour de Frans

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

7x de leukste uitkijktorens voor kinderen

15 dec 2022

Zin in een leuk uitstapje met het hele gezin? Beklim dan eens een uitkijktoren en ontdek samen met je kinderen de mooiste vergezichten. Check hier de leukste uitkijktorens voor kinderen.

De 6 mooiste herfstwandelingen in de Nederlandse natuur

03 okt 2022

Ontdek de prachtige herfstkleuren in de natuur. Bekijk het eens op hoogte en beklim een uitkijktoren. Dit zijn de 6 mooiste herfstwandelingen in de Nederlandse natuur.