De 6 mooiste herfstwandelingen in de Nederlandse natuur - Uitkijktorens.nl

Prachtig gekleurde bladeren die knisperen terwijl je wandelt, de opstijgende dauw in de frisse ochtend, paddenstoelen die overal opduiken, kastanjes, eikels en beukennootjes die je kunt rapen. De natuur laat zich in de herfst op zijn mooist zien. Hét seizoen om van de bossen te genieten en er een heerlijke wandeling te maken. Wat is Nederland in dit jaargetijde toch mooi!

We hebben 6 heerlijke herfstwandelingen in de Nederlandse natuur voor je op een rijtje gezet. En weet je wat ze extra bijzonder maken? De routes brengen je langs gave uitkijktorens, waardoor je de natuurpracht ook van boven kunt bewonderen. Dat wordt een topdag!

1. Kaapse Bossen

Doorn, Utrecht

Deze wandelroute (5 km) voert je dwars door de Kaapse bossen, een prachtig glooiend bosgebied met brede, statige beukenlanen, slingerende bospaadjes en oude boswallen, midden in Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug. Tijdens de herfst veranderen de bomen van de Kaapse bossen in de prachtigste najaarskleuren, een adembenemend gezicht. Onderweg ontdek je een aantal mysterieuze objecten, waaronder De Stenen Tafel, een oude molensteen die er in 1931 is geplaatst en een oude grafheuvel. Beklim zeker ook uitkijktoren De Kaap. Deze 25 meter hoge uitkijktoren staat op de 40 meter hoge Doornse Kaap. Vanaf de top van de toren heb je een fenomenaal uitzicht over de Kaapse Bossen. Dat is op en top genieten van de herfst!

2. Veluwe

Nunspeet, Gelderland

Zin in flinke herfstwandeling over de Veluwe? De wandelroute Hulshorster Bosrandroute (19 km) is een ideale manier om een deel van de Veluwe te ontdekken. Je start je wandeling bij het Veluwetransferium waar ook een enorme uitkijktoren staat. Vanaf de top van deze 30 meter hoge uitkijktoren kun je alvast genieten van de Veluwe op hoogte. Wat een uitzicht! En weer beneden wandel je zo de heuvelachtige natuur in. Glooiende paden, open heide en mooie, dichte bossen die in de herfst goudgeel kleuren, wat een gevarieerde natuur. Wie weet spot je wel een hert, ree of vos.

3. Boswachterij Gieten-Borger op de Hondsrug

Drouwen, Drenthe

Er zijn nog meer mooie herfstwandelingen. Een bijzondere manier om de herfstpracht te bewonderen is om tussen de toppen van de bomen te wandelen. Dat kan op het enige boomkroonpad die Nederland telt. Via negen torens en verschillende loopbruggen wandel je op diverse hoogtes tussen de bomen. Wat een natuurbeleving! En dan is de wandelroute Erfgoed Hondsrug (8 km) nog niet eens gestart. De route voert je dwars door boswachterij Gieten-Borger op de Hondsrug. Dichte bossen, idyllische vennetjes en uitgestrekte heide, wat een gevarieerde natuur. Tijdens de wandeling ontdek je ook historische schatten, waaronder het laatst opgegraven hunebed in Nederland.

4. Kampina

Boxtel, Noord-Brabant

De Kampina is een bekend en drukbezocht natuurgebied, zeker op een mooie, zonnige herfstdag. Wil je even weg van de massa, dan is de wandelroute Cultuurhistorisch Banisveld (8 km) beslist een aanrader. Vanaf de parkeerplaats wandel je zo de Kampina in, een sprookjesachtig natuurgebied met uitgestrekte woeste heide, idyllische vennen en beekjes, prachtige bossen en graslanden. Spot grazende runderen die de heide openhouden. Ontdek Balsvoort waar boerenfamilies in vroegere tijden hun akkertjes bewerkten. Beklim uitkijktoren Tour de Frans aan het einde van de route, vernoemd naar de boswachter Frans Kapteijns, die na zijn pensionering de wens uitsprak voor een uitkijktoren in de Kampina. En zo geschiedde.   

5. Bergherbos

Beek, Gelderland

Het enorme Bergherbos, vlak bij het Gelderse Beek, staat vol met naald- en loofbomen, en ook met steeds meer eiken en beuken. In de herfst zijn de vallende bladeren in dit prachtige natuurgebied een lust voor het oog. Beleef de herfst optimaal tijdens de wandelroute Erfgoedroute Bergherbos (9 km), die je ook langs oude loopgraven en andere overblijfselen van beide Wereldoorlogen brengt. Het Bergherbos ligt op een stuwwal met flinke hoogteverschillen als gevolg. Tijdens de wandeling ontdek je daardoor prachtige vergezichten. Dat is ook het geval vanaf de 21 meter hoge uitkijktoren Hulzenberg die op de gelijknamige berg staat. Vanaf de top van de toren beleef je de herfstpracht op grote hoogte. Wat is Nederland toch mooi!

6. Hoge en Lage Bergse Bos

Bergschenhoek, Zuid-Holland

Wie denkt dat je in de Randstad niet door prachtige natuur kunt wandelen, heeft het mis. Midden in de Randstad, op een steenworp afstand van Rotterdam, ontdek je namelijk een groen, heuvelachtig paradijsje: het Hoge Bergse Bos en, wat zuidelijker, het Lage Bergse Bos. De heuvels van deze oase zijn aangelegd op het sloop- en bouwafval van het naoorlogse Rotterdam. Tijdens de wandelroute Boswachterspad Bergse Bossen (11 km) ontdek je prachtige natuur: de bossen die in de herfst geel, oranje en rood kleuren, de parken, grazende Schotse Hooglanders, het idyllische veenriviertje de Rotte, allerlei kunstwerken en uitkijktoren Hoge Bergse Bos, een indrukwekkend, driedimensionaal labyrint.

De 6 herfstwandelingen zijn op en top genieten. Alle herfstwandelingen zijn via je smartphone te wandelen. Of download het gpx-bestand van de route.  Dus: doe je wandelschoenen aan en geniet van de herfst. Waar wacht je nog op?