Hulshorster Bosrandroute

Download route
Waar ben ik?
19 km

Veluwetransferium met Bezoekerscentrum

In de omgeving van het Veluwetransferium valt nog veel meer te ontdekken. Naast de prachtige uitkijktoren kunnen kinderen zich heerlijk uitleven in de grote speeltuin, terwijl de ouders even uitrusten op een van de vele picknickbanken die in deze speeltuin te vinden zijn. Geen zin om te picknicken? Bij het nabijgelegen Brasserie Het Stationshuisje kun je natuurlijk ook terecht voor een hapje of drankje. Stap ook vooral binnen bij het Bezoekerscentrum Nunspeet-Veluwe waar je alles te weten komt over het landschap en de natuur van de Veluwe. Het startpunt voor een topdagje Veluwe. Ontdek de boskabouters in de kabouterhut en de speciale kabouterroute rondom het Bezoekerscentrum.

De Veluwe

Wat is de Veluwe mooi! En groot, want met een oppervlakte van ongeveer 1.000 m2 is het bijna het grootste natuurgebied van Nederland. De Veluwe bestaat uit twee nationale parken: het Nationale Park De Hoge Veluwe en Nationaal Park Veluwezoom. OOk zijn er meerdere kleinere natuurgebieden te vinden. Het overgrote deel van dit prachtige, heuvelachtige natuurgebied bestaat uit bossen, maar er valt nog veel meer natuur te ontdekken: bloeiende heidevelden, enorme zandverstuivingen, mooie zandstranden en prachtige meren. Ontdek de oude Hanzesteden Harderwijk, Elburg en Hattem of ga op zoek naar de Nederlandse Big Five. Wie weet sta je oog in oog met een edelhert, wild zwijn, ree, vos of Schotse Hooglander. De ultieme natuurbeleving!

Boswachterij Nunspeet

Natuurgebied de Veluwe is feitelijk te verdelen in verschillende, kleinere natuurgebieden, met ieder een eigen unieke karakter en flora en fauna. Vlak bij het Veluwetransferium Nunspeet vind je boswachterij Nunspeet. Ontdek dit natuurgebied, gelegen in noordelijk Veluwe, en beleef het gevarieerde landschap: glooiende paden, open heide, dichte bossen met sparren en eiken. Vanaf het Veluwetransferium wandel je zo dit mooie natuurgebied in. Staatsbosbeheer heeft verschillende routes in dit deel van de Veluwe uitgezet. Ook organiseren zij allerlei activiteiten, zoals wild spotten.

Nunspeet

De uitkijktoren van de Veluwetransferium ligt tegen Nunspeet aan. Bezoek dit gezellige dorp met leuke straatjes rondom de Markt vol winkels, horeca en terrasjes. Ontdek ook vooral de kunstcollectie in het Noord-Veluws Museum waar veel kunstwerken te zien zijn van kunstenaars die dit prachtige gebied ruim een eeuw geleden schilderden.

Het (voormalig) Ronde Huis

Diep gelegen in de Veluwse bossen stond vroeger een rond landhuis met een mysterieuze en, op enig moment, ook een lugubere geschiedenis. Het huis, gebouwd in 1906 in opdracht van Frank van Vloten, is in 1967 afgebroken, maar sporen ervan vind je nog steeds in het landschap terug. Het oorspronkelijke landhuis, later onder meer gebruikt als werkkamp tijdens de Tweede Wereldoorlog en in de jaren zestig als vakantiekamp, zou volgens de overlevering een duistere sage kennen. Volgens aanhangers van deze sage was Van Vloten een gemene en excentrieke man die al snel als bijnaam ‘De Zwarte Duivel’ kreeg vanwege zijn zwarte kleding en zwarte paard waarmee hij vaak werd gesignaleerd door de lokale bevolking. Volgens diezelfde sage zou hij jonge meisjes via een treinspoortje naar het Ronde Huis hebben vervoerd, verkracht en vermoord. Rijke, invloedrijke vrienden zouden hierbij betrokken zijn geweest. Er is nooit enige bewijs gevonden dat dit wilde verhaal op waarheid berust, maar intrigerend is het natuurlijk wel.

Parkeerplaats Veluwetransferium Nunspeet

Er is volop parkeergelegenheid bij het Veluwetransferium. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

Wat is de Veluwe toch mooi! En groot, want met een oppervlakte van ongeveer 1.000 m2 is het bijna het grootste natuurgebied van Nederland. De 19 kilometer lange wandelroute ‘Hulshorster Bosrandroute’ van de ANWB ligt aan de rand van de Veluwe en gaat door bossen, over prachtige heide en door zandverstuivingen.

Parkeren en startpuntNaast uitkijktoren Veluwetransferium is een grote parkeerplaats. Navigeer hiervoor naar Parkeerplaats Veluwetransferium Nunspeet.
Afstand19 km
BewegwijzeringDe Hulshorster Bosrandroute is een met ANWB bordjes gemarkeerde wandelroute.
Hulshorster Heide op de Veluwe
Hulshorster Heide

Wandelen op de Veluwe

Zin in een wandelroute op de Veluwe? De wandelroute ‘Hulshorster Bosrandroute’ in de Veluwe is een rustige en mooie, maar ook pittige wandeling. De wandeltocht start bij het Veluwetransferium waar ook de 30 meter hoge uitkijktoren staat die je gratis kunt beklimmen. Wil je meer weten over de Veluwe bezoek dan vooral het Bezoekerscentrum Nunspeet-Veluwe, eveneens bij het Veluwetransferium. Vanuit hier wandel je het heuvelachtige natuurgebied van boswachterij Nunspeet in, onderdeel van de Veluwe. Wat een gevarieerd landschap met zijn glooiende paden, open heide en dichte bossen. De wandeling voert je onder meer dwars door het Hulshorsterzand, een stuifzandgebied tussen Harderwijk en Nunspeet. Wat is wandelen op de Veluwe toch mooi!

Zin om even uit te rusten onder het genot van een hapje of drankje? Nabij het Veluwetransferium zijn een aantal gelegenheden waar je na een lange wandeling heerlijk kunt uitrusten. Halverwege de route vind je ook een restaurant, maar die is niet altijd open. Of bezoek na afloop het gezellige dorpje Nunspeet waar je rondom de markt kunt neerstrijken op een van de terrasjes.  

Zien en doen bij Hulshorster Bosrandroute

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.