Wandelroute Kootwijkerzand

Download route
Waar ben ik?
3 km

De Veluwe

Wat is de Veluwe mooi! En groot, want met een oppervlakte van ongeveer 1.000 m2 is het bijna het grootste natuurgebied van Nederland. De Veluwe bestaat uit twee nationale parken: het Nationale Park De Hoge Veluwe en Nationaal Park Veluwezoom. OOk zijn er meerdere kleinere natuurgebieden te vinden. Het overgrote deel van dit prachtige, heuvelachtige natuurgebied bestaat uit bossen, maar er valt nog veel meer natuur te ontdekken: bloeiende heidevelden, enorme zandverstuivingen, mooie zandstranden en prachtige meren. Ontdek de oude Hanzesteden Harderwijk, Elburg en Hattem of ga op zoek naar de Nederlandse Big Five. Wie weet sta je oog in oog met een edelhert, wild zwijn, ree, vos of Schotse Hooglander. De ultieme natuurbeleving!

Kootwijkerzand

Het lijkt wel een woestijn. Met een oppervlakte van 700 hectare is het Kootwijkerzand het grootste zandverstuivingsgebied van West-Europa en wordt daarom ook wel ‘de Sahara van de Lage Landen’ genoemd. Vanaf de top van de uitkijktoren is het Kootwijkerzand goed te overzien: uitgestrekte zandduinen en heidevelden met sporadisch wat groene dennen. Het is hier heerlijk struinen door de duinen en de ruige natuur, precies in het hart van de Veluwe. En aan de kinderen heb je geen kind; het is een, grote zandbak. Uren speelplezier gegarandeerd!

Radio Kootwijk

Als je de naam Kootwijkerzand hoort, dan denk je wellicht gelijk aan Radio Kootwijk, een bekend voormalig zendstation dat midden in deze Nederlandse Sahara ligt. Radio Kootwijk, in de volksmond ook wel ‘de Kathedraal’ genoemd, is gebouwd in de jaren twintig van de vorige eeuw door Julius Maria Luthmann. Het ontwerp is geïnspireerd op de Egyptische Sfinx. Maar waarom hier, ‘in the middel of nowhere’, met enkel zand en heide? Dat dit zo: Nederland wilde communiceren met de toenmalige koloniën, waaronder Nederlands-Indië. Het Kootwijkerzand was uitermate geschikt, juist vanwege de leegte en de dus relatief storingsvrije omgeving. Het gebouw is enkel te bezoeken met een gids.

Dikke Bart

Halverwege het Kootwijkerzand bij Kootwijk vind je Dikke Bart, een zandplateau met wel een heel bijzonder verhaal. Onderzoek uit de jaren zeventig van de vorige eeuw wijst uit dat op deze plek twee dorpen hebben gelegen; een Romeins dorp en, eeuwen later, een groter middeleeuws dorp. Het middeleeuwse dorp uit de 9de eeuw had ongeveer 100 tot 150 inwoners. Rond 900 trad het verval van het dorp in, doordat de nabijgelegen ven langzaam opdroogde en bomen gekapt werden voor nieuwbouw en nieuwe akkers. Het gevolg: het zand stoof op en akkers leverden daardoor minder op. Rond het jaar 1000 werd het middeleeuws dorp definitief verlaten om vervolgens door het stuifzand te worden verzwolgen.

Kootwijk

Vlakbij Kootwijkerzand ligt het pittoreske dorpje Kootwijk, een heel klein dorpje van een paar honderd inwoners in de bossen. Leuk om doorheen te fietsen, te wandelen of neer te strijken op het gezellige terras van De Brinkhof in het centrum van dit charmante dorpje.

Parkeerplaats Kootwijkerzand

Er is volop parkeergelegenheid bij parkeerplaats uitkijktoren Kootwijkerzand. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

Wat is dit deel van de Veluwe toch prachtig! In de bossen van boswachterij Kootwijk en het Kootwijkerzand is het heerlijk wandelen. De 3 kilometer lange wandelroute ‘Kootwijkerzand’ van Staatsbosbeheer is een ideale manier om dit deel van de Veluwe te ontdekken.

Parkeren en startpuntParkeren is mogelijk bij de parkeerplaats Uitkijktoren Kootwijkerzand. Navigeer hiervoor naar Houtvester van het Hoffweg in Kootwijk.
Afstand3 km
BewegwijzeringDeze route van Staatbosbeheer is bewegwijzerd met oranje bordjes
Wandelroute Kootwijkerzand
Kootwijkerzand

Wandelen over de Veluwe en door het Kootwijkerzand

De wandelroute Kootwijkerzand voert je door boswachterij Kootwijk, een prachtig bos in de Veluwe, en door een klein deel van het enorme Kootwijkerzand. Vanaf de cortenstalen uitkijktoren De Zandloper, aan de rand van het Kootwijkerzand, kijk je prachtig uit op dit grootste zandverstuivingsgebied van West-Europa. Het heet daarom ook niet voor niets de ‘Sahara van de Lage Landen’. Struin heerlijk door de duinen en de ruige natuur in het hart van de Veluwe. Wat is de wandelroute Kootwijkerzand toch een heerlijke route. 

In de omgeving is nog meer te ontdekken. Ontdek het zandplateau Dikke Bart vlak bij het dorp Kootwijk waar een middeleeuws dorp is verborgen in het Kootwijkerzand. Of bezoek het bekende Radio Kootwijk. Wat een bijzonder ontwerp!

Zin in een hapje of drankje? Ontdek restaurant De Brinkhof in het pittoreske dorpje Kootwijk waar je heerlijk kunt neerstrijken op het terras.

Zien en doen bij Wandelroute Kootwijkerzand

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.