De Boswandeling

Download route
Waar ben ik?
3 km

Landgoed Schovenhorst

Landgoed Schovenhorst wordt ook het mooiste geheim van Putten genoemd. En mooi is dit oude landgoed zeker. Beroemd vanwege zijn bomen herbergt het vijf bomentuinen: drie arboreta (een bomenverzameling in een groot park): de Kleine en de Grote Pinetum en een jonger Arboretum uit 1938, het Josinapark en het Drie Continentenbos. De bomencollectie kent voor Nederlandse begrippen grote bomen van soms wel 30 tot 40 meter hoog. Deze tuinen worden ook wel botanic guardians genoemd, want veel plantensoorten zijn de afgelopen decennia verdwenen of worden met uitsterven bedreigd. Botanische tuinen zijn daardoor heel waardevol. Het landgoed is van zonsopgang tot zonsondergang te bezoeken, zowel individueel als met een rondleiding.

Speelbos Schovenhorst

Een landgoed voor kinderen saai? Nee hoor! Zeker niet als er speciaal voor hen een speelbos op het landgoed is aangelegd. Klimmen, klauteren of hutten bouwen, in het Speelbos kan het allemaal. Urenlang speelplezier gegarandeerd. Ondertussen genieten de (groot)ouders van het zonnetje op een van de picknickplaatsen. Wat wil je nog meer?

Historisch Museum De Tien Malen

In dit historisch museum ontdek je archeologische vondsten uit de omgeving, leer je meer over de geschiedenis van Putten en vind je allerlei voorwerpen uit de 20ste eeuw, afkomstig uit Putten en omgeving. Interessant? Bezoek dan Museum De Tien Malen.

Het zwaartepunt van Nederland

Gemarkeerd met een enorme zwerfkei en een grote ring sta je precies op het middelpunt van Nederland. Althans, volgens de berekening van geoloog Frank Storbeck. Hij digitaliseerde de randen en de binnenwateren van Nederland en berekende het zwaartepunt van het droge land, dus zonder zee en binnenwateren. Dit monument werd onthuld met de woorden ‘Til Nederland op aan deze ring en niemand zal het merken’. Prompt werd in 2007 de ring met de steen opgetild en ontvoerd vanwege een oudejaarsstunt.

Solse Gat

In het Speulder- en Spriederbos is een grote leemkuil te vinden, het Solse Gat. Waarschijnlijk is deze kuil al ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd. Een grote klomp ijs in de bodem liet bij het smelten ervan een grote krater achter. In het gat is een moerassig terrein ontstaan met daarin een poel vol bijzondere planten, zoals het waterdrieblad en de bosanemoon. Het verhaal gaat dat op deze plaats vroeger een klooster heeft gestaan. Vanwege het losbandige gedrag van de monniken zou de aarde het klooster verzwolgen hebben. Ook zou op deze plek in de oudheid zonneverering hebben plaatsgevonden, waarbij fruit werd geofferd aan de Germaanse godin Sól. Het Solse Gat is daarmee een populaire bestemming voor onder meer wichelrodelopers, omdat zij hier leylijnen menen te vinden.

Parkeerplaats landgoed Schovenhorst

Er is volop parkeergelegenheid bij de parkeerplaats van landgoed Schovenhorst. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

Op het oude landgoed Schovenhorst in Gelderland is het prachtig wandelen. Niet voor niets wordt dit landgoed ook wel het mooiste geheim van Putten genoemd. Niet alleen vanwege de prachtig oude bomencollectie, maar ook vanwege de bijzondere Bostoren met onder meer een bos boven op de uitkijktoren! De drie kilometer lange wandelroute ‘De Boswandeling’ is een ideale manier om dit oude landgoed te ontdekken.

Parkeren en startpuntHet startpunt van de route is bij parkeerplaats Landgoed Schovenhorst. Navigeer hiervoor naar Nieuwe Prinsenweg 3881 in Putten.
Afstand3 km
BewegwijzeringDe route is te volgen via de gele markering.
boswandeling

Wandelen door landgoed Schovenhorst

De parkeerplaats bevindt zich aan de wandelroute de Boswandeling, dus je kunt direct starten. Het landgoed en de wandelroute wordt doorkruist door de Garderenseweg. Ten noorden van deze weg wandel je door het Arboretum en loop je langs het Grote en Kleine Pinetum af, de naaldbomentuin. Iets verder ontdek je het historisch museum De Tien Malen voor wie meer te weten wil komen over de geschiedenis van Putten en omgeving. Aan de zuidkant van de weg slingert de wandeling door de bossen, langs kronkelende paadjes, idyllische doorkijkjes en bijzondere naaldbomen. Hier ontdek je ook de bijzondere Bostoren, het Josinapark, het Kolkbos en het Driecontinentenbos. En als je de route hebt uitgewandeld, staat een te gek speelbos vlak bij de parkeerplaats op je te wachten.

Zin in een hapje of drankje? Aan wandelroute ‘De Boswandeling’ ligt een horecagelegenheid of bezoek een van de gelegenheden in het centrum van Putten.  

Zien en doen bij De Boswandeling

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.