Bostoren - Uitkijktorens.nl - ontdek de mooiste vergezichten

Bostoren

Terug Putten · Gelderland
Beklim deze award winnende uitkijktoren, beleef onderweg spannende avonturen en ontdek een heuse bomentuin op de top van de toren. Wat een beleving!
2009
40 m
Entree
Prijs gewonnen
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
2009
40 m
Entree
Prijs gewonnen
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Beklim deze award winnende uitkijktoren, beleef onderweg spannende avonturen en ontdek een heuse bomentuin op de top van de toren. Wat een beleving!

Voor de waaghalzen onder ons: beklim de uitkijktoren en hang onderweg in het vrijhangend klimnet. Een unieke ervaring!

Foto's van de Bostoren

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Voor de waaghalzen onder ons: beklim de uitkijktoren en hang onderweg in het vrijhangend klimnet. Een unieke ervaring!

Garderenseweg 142 · 3881 NC Putten

Bewonder het ontwerp

Een bos boven op de Bostoren. Alleen dat al maakt deze 40 meter hoge uitkijktoren midden in het groene en bosachtige landgoed Schovenhorst een belevenis op zich. Maar er is meer! Tijdens de klim van 235 treden is er van alles te ontdekken en te ervaren: een wand met nestkasten, een klein theater en een bloedstollend, vrijhangend klimnet. Een unieke ervaring! Als je durft tenminste. En er is nog meer. Het ontwerp van de Bostoren is een waar architectonisch hoogstandje. Eigenlijk is het een verticaal boomkronenpad. De takken van de toren, de ‘doosachtige uitstulpingen’, geven telkens een ander uitzicht op de omgeving; een panorama, de takken van omliggende bomen, de lucht. Om vervolgens bij de verrassende bomentuin op de top van de toren uit te komen. Vanaf hier kijk je niet alleen uit op het landgoed, maar heb je prachtig zicht op onder meer Amersfoort en de Veluwe. Leuk detail: de omringende bossen worden van onderaf het bomenplatform weerspiegeld door een roestvrij stalen plaat, waardoor de natuur als het ware verdubbelt. Meer info? Check SeARCH, ontwerper van deze indrukwekkende uitkijktoren.

Uitkijktoren Bostoren

Check de leukste feitjes

Experiment 2.0

De bomentuin op de top van de toren was niet alleen een experiment, maar ook een lang, vooruitgedacht plan. Drie jaar voor de bouw van de Bostoren werden bomen speciaal geselecteerd en gepland op dit landgoed met het idee om ze vervolgens te verplanten op het enorme platform 40 meter hoog in de winderige lucht, als een soort van experiment 2.0. In de 19de eeuw experimenteerde de eigenaar van Landgoed Schovenhorst, de heer Schober, namelijk ook al met bomen. Toen met zaden van bomen die hij van over de hele wereld verzamelde. Zijn experiment: welke boomsoorten kunnen op Puttense grond groeien.

Award winnaar

Dit bijzonder originele ontwerp is niet onopgemerkt gebleven. In 2010 is de Bostoren niet alleen genomineerd voor de Nationale Staalprijs, maar heeft het zelfs een internationale award gewonnen: de Green Good Design Award, een prijs voor de meeste duurzame ontwerpen ter wereld.

Over de geschiedenis van de Bostoren

Nog even terug naar het 19de eeuwse bomenexperiment op landgoed Schovenhorst waar de Bostoren zich bevindt. Sinds 1848 verzamelde eigenaar J.H. Schober van over de hele wereld zaden om te onderzoeken of die op de Puttense heide zouden groeien, sneller en beter dan de grove den die hier veelvuldig voorkwam en -komt. Hij wilde deze grond namelijk omvormen tot landbouw- en bosbouwgrond om op die manier van deze gronden een bron van inkomsten te maken. De schoonzoon van Schober, de heer Oudemans en de daaropvolgende generaties, hebben zijn levenswerk vervolgens voortgezet. De oude en unieke bomencollectie op het landgoed zoals we die vandaag te dag kennen, is te danken aan vier Schober-Oudemans generaties die hiermee jarenlang experimenteerden. Meer weten? Ga dan naar Schovenhorst.nl.

Uitzicht op Landgoed Schovenhorst

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Kootwijk uitkijktoren De Zandloper, in Apeldoorn uitkijktoren Berg & Bos, in Lunteren uitkijktoren De Koepel en in Nunspeet uitkijktoren Veluwetransferium. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is dagelijks geopend. Van 10.00 tot 17.00 uur kan de Bostoren beklommen worden. Let op: de toren sluit automatisch om 17.15 uur.

Entree

Wil je de toren beklimmen? De toegang tot de uitkijktoren bedraagt € 4,- per persoon. Bij de ingang van de Bostoren kun je contactloos of met pinpas betalen. Geen pinpas bij je? Geen nood, kaartjes zijn ook verkrijgbaar bij het nabijgelegen Brasserie Schovenhorst van woensdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Houd de barcode van het Bostorenkaartje voor het rode licht van de scanner. Vervolgens ga je in de draaideur staan. Als je een piep hoort, duw je tegen de draaideur, waardoor die doordraait. De draaideur wordt eenmalig vrijgegeven. Tip: Heb je een rugzak of grote tas bij je? Houd die dan voor je als je door de draaideur gaat.

Parkeren

Parkeren is mogelijk bij de parkeerplaats Landgoed Schovenhorst. Navigeer hiervoor naar Nieuwe Prinsenweg 3881 in Putten. Vanaf de parkeerplaats wandel je in ongeveer 4 minuten naar de Bostoren. Je loopt op de Garderenseweg richting Putten. Na 300 meter ga je links het bospad op. Hierna arriveer je bij de Bostoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Bostoren

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Bostoren

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland

04 nov 2023

Laat je bloed sneller lopen en ontdek de meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland. Hier moet je zijn als je een echte durfal bent.

De mooiste fietsroutes in de lente

05 apr 2023

Frisgroene natuur, blatende lammetjes en kleurige bloemen. Pak je fiets en beleef de lente met deze mooie fietsroutes die je langs toffe uitkijktorens brengt.