Uitkijktoren Veluwetransferium - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Veluwetransferium

Terug Nunspeet · Gelderland
Ontdek vanaf deze ‘vliegende schotel’ het bekendste natuurgebied van Nederland, de prachtige Veluwe, en spot ‘the big five’ van Nederland.
2002
30 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
2002
30 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Ontdek vanaf deze ‘vliegende schotel’ het bekendste natuurgebied van Nederland, de prachtige Veluwe, en spot ‘the big five’ van Nederland.

Heb je hoogtevrees of kun je niet met de trap? Onderaan deze uitkijktoren is een beeldscherm waarop je het uitzicht van de toren kunt zien.

Foto's van de Uitkijktoren Veluwetransferium

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Heb je hoogtevrees of kun je niet met de trap? Onderaan deze uitkijktoren is een beeldscherm waarop je het uitzicht van de toren kunt zien.

Plesmanlaan · 8072 PT Nunspeet

Bewonder het ontwerp

Sinds 2002 staat aan de rand van de Veluwe deze 30 meter hoge uitkijktoren, onderdeel van het Veluwetransferium Nunspeet. Na een flinke klim van 7 trappen, in totaal 130 treden, kom je uit op een rond en overdekt uitkijkplatform, dat wel wat weg heeft van een ufo. Deze ‘vliegende schotel’ staat op stalen palen waar de trappen omheen zijn gekruld. Vanaf het uitkijkplatform heb je een prachtig uitzicht over Nunspeet en de Veluwe. Bij helder weer kun je zelfs tot aan de Flevopolder in Flevoland kijken! Heb je hoogtevrees of kun je niet met de trap naar boven? Geen nood, onderaan de uitkijktoren is een beeldscherm waarop je het uitzicht van de uitkijktoren ook kunt zien. Ideaal!

Uitkijktoren Veluwetransferium in Nunspeet

Check de leukste feitjes

Centraal gelegen

Het Veluwetransferium heet natuurlijk niet voor niets een transferium. Feitelijk is het, net als in een stad, een P&R parkeergelegenheid aan de rand van een groot natuurgebied om de druk in dit gebied te verminderen. Bij de uitkijktoren is daarom volop parkeergelegenheid. Bovendien ligt het Veluwetransferium heel centraal; vlak bij een NS station en de A28. Dé ideale plek dus om de Veluwse natuur te ontdekken, te beginnen vanaf de top van deze uitkijktoren.

Uitkijktoren Veluwetransferium

Duurzaam de Veluwe ontdekken

Zin om de Veluwe eens op een andere manier te ontdekken? Stap dan in De Hoeve Express of (in de zomerperiode) het Uit de Kunst Toeristentreintje, twee elektrische treintjes die via het Veluwetransferium rijden. Dit is niet alleen heel leuk, maar ook hartstikke duurzaam én nog gratis ook. Meer info? Check Veluwetransferium Nunspeet.

Monument de Wet

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Harderwijk uitkijktrap De Wijde Wellen en de Toekan Toren, in Kootwijk uitkijktoren De Zandloper, in Apeldoorn uitkijktoren Berg & Bos en in Olst Overijssel uitkijktoren Fortmond. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Veluwetransferium met Bezoekerscentrum

In de omgeving van het Veluwetransferium valt nog veel meer te ontdekken. Naast de prachtige uitkijktoren kunnen kinderen zich heerlijk uitleven in de grote speeltuin, terwijl de ouders even uitrusten op een van de vele picknickbanken die in deze speeltuin te vinden zijn. Geen zin om te picknicken? Bij het nabijgelegen Brasserie Het Stationshuisje kun je natuurlijk ook terecht voor een hapje of drankje. Stap ook vooral binnen bij het Bezoekerscentrum Nunspeet-Veluwe waar je alles te weten komt over het landschap en de natuur van de Veluwe. Het startpunt voor een topdagje Veluwe. Ontdek de boskabouters in de kabouterhut en de speciale kabouterroute rondom het Bezoekerscentrum.

Meer weten

De Veluwe

Wat is de Veluwe mooi! En groot, want met een oppervlakte van ongeveer 1.000 m2 is het bijna het grootste natuurgebied van Nederland. De Veluwe bestaat uit twee nationale parken: het Nationale Park De Hoge Veluwe en Nationaal Park Veluwezoom. OOk zijn er meerdere kleinere natuurgebieden te vinden. Het overgrote deel van dit prachtige, heuvelachtige natuurgebied bestaat uit bossen, maar er valt nog veel meer natuur te ontdekken: bloeiende heidevelden, enorme zandverstuivingen, mooie zandstranden en prachtige meren. Ontdek de oude Hanzesteden Harderwijk, Elburg en Hattem of ga op zoek naar de Nederlandse Big Five. Wie weet sta je oog in oog met een edelhert, wild zwijn, ree, vos of Schotse Hooglander. De ultieme natuurbeleving!

Meer weten

Boswachterij Nunspeet

Natuurgebied de Veluwe is feitelijk te verdelen in verschillende, kleinere natuurgebieden, met ieder een eigen unieke karakter en flora en fauna. Vlak bij het Veluwetransferium Nunspeet vind je boswachterij Nunspeet. Ontdek dit natuurgebied, gelegen in noordelijk Veluwe, en beleef het gevarieerde landschap: glooiende paden, open heide, dichte bossen met sparren en eiken. Vanaf het Veluwetransferium wandel je zo dit mooie natuurgebied in. Staatsbosbeheer heeft verschillende routes in dit deel van de Veluwe uitgezet. Ook organiseren zij allerlei activiteiten, zoals wild spotten.

Meer weten

Het (voormalig) Ronde Huis

Diep gelegen in de Veluwse bossen stond vroeger een rond landhuis met een mysterieuze en, op enig moment, ook een lugubere geschiedenis. Het huis, gebouwd in 1906 in opdracht van Frank van Vloten, is in 1967 afgebroken, maar sporen ervan vind je nog steeds in het landschap terug. Het oorspronkelijke landhuis, later onder meer gebruikt als werkkamp tijdens de Tweede Wereldoorlog en in de jaren zestig als vakantiekamp, zou volgens de overlevering een duistere sage kennen. Volgens aanhangers van deze sage was Van Vloten een gemene en excentrieke man die al snel als bijnaam ‘De Zwarte Duivel’ kreeg vanwege zijn zwarte kleding en zwarte paard waarmee hij vaak werd gesignaleerd door de lokale bevolking. Volgens diezelfde sage zou hij jonge meisjes via een treinspoortje naar het Ronde Huis hebben vervoerd, verkracht en vermoord. Rijke, invloedrijke vrienden zouden hierbij betrokken zijn geweest. Er is nooit enige bewijs gevonden dat dit wilde verhaal op waarheid berust, maar intrigerend is het natuurlijk wel.

Meer weten

Nunspeet

De uitkijktoren van de Veluwetransferium ligt tegen Nunspeet aan. Bezoek dit gezellige dorp met leuke straatjes rondom de Markt vol winkels, horeca en terrasjes. Ontdek ook vooral de kunstcollectie in het Noord-Veluws Museum waar veel kunstwerken te zien zijn van kunstenaars die dit prachtige gebied ruim een eeuw geleden schilderden.

Meer weten

Parkeerplaats Veluwetransferium Nunspeet

Er is volop parkeergelegenheid bij het Veluwetransferium. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Meer weten

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen en is dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur geopend.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Naast uitkijktoren Veluwetransferium is een grote parkeerplaats. Navigeer hiervoor naar Parkeerplaats Veluwetransferium Nunspeet.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen. Daarentegen staat in het paviljoen, beneden bij de toren, een beeldscherm waarop je het uitzicht vanaf de toren kunt zien. Dus wie niet met de trap naar boven kan of wil, kan toch meegenieten van de mooiste vergezichten.

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren Veluwetransferium

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Veluwetransferium

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland

04 nov 2023

Laat je bloed sneller lopen en ontdek de meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland. Hier moet je zijn als je een echte durfal bent.

De mooiste fietsroutes in de lente

05 apr 2023

Frisgroene natuur, blatende lammetjes en kleurige bloemen. Pak je fiets en beleef de lente met deze mooie fietsroutes die je langs toffe uitkijktorens brengt.