Fietsen door de Veluwe

Download route
Waar ben ik?
47 km

Veluwetransferium met Bezoekerscentrum

In de omgeving van het Veluwetransferium valt nog veel meer te ontdekken. Naast de prachtige uitkijktoren kunnen kinderen zich heerlijk uitleven in de grote speeltuin, terwijl de ouders even uitrusten op een van de vele picknickbanken die in deze speeltuin te vinden zijn. Geen zin om te picknicken? Bij het nabijgelegen Brasserie Het Stationshuisje kun je natuurlijk ook terecht voor een hapje of drankje. Stap ook vooral binnen bij het Bezoekerscentrum Nunspeet-Veluwe waar je alles te weten komt over het landschap en de natuur van de Veluwe. Het startpunt voor een topdagje Veluwe. Ontdek de boskabouters in de kabouterhut en de speciale kabouterroute rondom het Bezoekerscentrum.

De Veluwe

Wat is de Veluwe mooi! En groot, want met een oppervlakte van ongeveer 1.000 m2 is het bijna het grootste natuurgebied van Nederland. De Veluwe bestaat uit twee nationale parken: het Nationale Park De Hoge Veluwe en Nationaal Park Veluwezoom. OOk zijn er meerdere kleinere natuurgebieden te vinden. Het overgrote deel van dit prachtige, heuvelachtige natuurgebied bestaat uit bossen, maar er valt nog veel meer natuur te ontdekken: bloeiende heidevelden, enorme zandverstuivingen, mooie zandstranden en prachtige meren. Ontdek de oude Hanzesteden Harderwijk, Elburg en Hattem of ga op zoek naar de Nederlandse Big Five. Wie weet sta je oog in oog met een edelhert, wild zwijn, ree, vos of Schotse Hooglander. De ultieme natuurbeleving!

Boswachterij Nunspeet

Natuurgebied de Veluwe is feitelijk te verdelen in verschillende, kleinere natuurgebieden, met ieder een eigen unieke karakter en flora en fauna. Vlak bij het Veluwetransferium Nunspeet vind je boswachterij Nunspeet. Ontdek dit natuurgebied, gelegen in noordelijk Veluwe, en beleef het gevarieerde landschap: glooiende paden, open heide, dichte bossen met sparren en eiken. Vanaf het Veluwetransferium wandel je zo dit mooie natuurgebied in. Staatsbosbeheer heeft verschillende routes in dit deel van de Veluwe uitgezet. Ook organiseren zij allerlei activiteiten, zoals wild spotten.

Nunspeet

De uitkijktoren van de Veluwetransferium ligt tegen Nunspeet aan. Bezoek dit gezellige dorp met leuke straatjes rondom de Markt vol winkels, horeca en terrasjes. Ontdek ook vooral de kunstcollectie in het Noord-Veluws Museum waar veel kunstwerken te zien zijn van kunstenaars die dit prachtige gebied ruim een eeuw geleden schilderden.

Het (voormalig) Ronde Huis

Diep gelegen in de Veluwse bossen stond vroeger een rond landhuis met een mysterieuze en, op enig moment, ook een lugubere geschiedenis. Het huis, gebouwd in 1906 in opdracht van Frank van Vloten, is in 1967 afgebroken, maar sporen ervan vind je nog steeds in het landschap terug. Het oorspronkelijke landhuis, later onder meer gebruikt als werkkamp tijdens de Tweede Wereldoorlog en in de jaren zestig als vakantiekamp, zou volgens de overlevering een duistere sage kennen. Volgens aanhangers van deze sage was Van Vloten een gemene en excentrieke man die al snel als bijnaam ‘De Zwarte Duivel’ kreeg vanwege zijn zwarte kleding en zwarte paard waarmee hij vaak werd gesignaleerd door de lokale bevolking. Volgens diezelfde sage zou hij jonge meisjes via een treinspoortje naar het Ronde Huis hebben vervoerd, verkracht en vermoord. Rijke, invloedrijke vrienden zouden hierbij betrokken zijn geweest. Er is nooit enige bewijs gevonden dat dit wilde verhaal op waarheid berust, maar intrigerend is het natuurlijk wel.

Kroondomein het Loo

Kroondomein ‘t Loo is een enorm koninklijk landgoed van ruim 10.000 hectare en wordt vandaag de dag gevormd door het Paleispark en de oude Houtvesterij. Het Paleispark ligt tegen Paleis Het Loo aan en diende ter ontspanning voor de Koninklijke bewoners. Ontdek al wandelend prachtige vijvers, gevarieerde bosgebieden en enkele heidevelden. Je komt hier helemaal tot rust.

Museum en Wildpark het Aardhuis

Het Verscholen Dorp

Het Verscholen Dorp is een onderduikerskamp in de Tweede Wereldoorlog. Het Dorp, dat bestond uit negen hutten, was gebouwd in een heel dicht bos waardoor het niet makkelijk te ontdekken was. Zo’n 80 tot 100 mensen hebben hier een veilig onderkomen gehad in 1943 en 1944. Op de plek van het Verscholen Dorp zijn een aantal van die hutten nagebouwd.

Kasteel Cannenburch

Kasteel Cannenburch is van oorsprong een middeleeuws kasteel te midden van een idyllisch oud parkbos, inclusief een eigentijds blotevoetenpad. Ontdek het sprookjesachtige kasteel waarin de tijd stil heeft gestaan: authentieke meubels, koperen ketels en pannen, schilderijen en servies. Je ontdekt het hier allemaal. Ook aan de jongste bezoekers is gedacht. Zij mogen zich verkleden als een ridder of jonkvrouw en kunnen op zoek naar levende schilderijen.

Historisch Museum Elspeet

Historisch Museum Elspeet vertelt het verhaal van het Elspeetse culturele leven door de jaren heen op basis van een aantal thema’s: archeologie, schapenteelt, kerkhistorie, kunstenaars, klederdracht en intensieve veehouderij.

Hulshorsterzand

Aan het begin van de 18de eeuw lag hier nog 7.500 hectare stuifzand. Dat is door bosaanplant verminderd naar 170 hectare, het Hulshorsterzand. Natuurmonumenten is bezig om het stuifzand en de weidse heide uit te breiden, waardoor bedreigde diersoorten zoals de zandhagedis hopelijk weer meer in het gebied zullen voorkomen. Heb jij de rondtrekkende schaapskuddes al gespot?

Stakenberg

De Stakenberg is een groene heuvel voorzien van bossen en heide. Aan het begin van de 20ste eeuw werden er twee landgoederen op de Stakenberg gesticht; Refugium en Huize Stakenberg. Vandaag de dag is in het oorspronkelijke landhuis Refugium een hotel gevestigd, Landgoed Stakenberg. Op de heuvel is ook een speelweide.

De Motketel

De Motketel is een mooi natuurgebied met een wirwar aan idyllische beekjes. In deze met de hand gegraven geulen stroomt het water nog volop. Het water komt van een ondergrondse waterbel die bij de Motketel omhoog borrelt. In vroegere tijden werd het water gebruikt voor de aandrijving van heel wat molens met als gevolg veel industriële bedrijvigheid.

Parkeerplaats Veluwetransferium Nunspeet

Er is volop parkeergelegenheid bij het Veluwetransferium. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

ParkerenNaast uitkijktoren Veluwetransferium is een grote parkeerplaats. Navigeer hiervoor naar Parkeerplaats Veluwetransferium Nunspeet.
StartpuntFiets vanaf de parkeerplaats in zuidoostelijke richting over het Vennenpad naar knooppunt 13
Afstand47 km
KnooppuntenRichting 13 – 29 – 18 – 41 – 3 – 22 – 43 – 42 – 2 – 45 – 46 – 39 – 78 – 4 – 21 – 89 – 88 – 73 – 53 – 70 – 54 – 97 – 57 – 83 – 40 – richting 13
Fietsen door de Veluwe

tip

Boswachterij Nunspeet

Natuurgebied de Veluwe is feitelijk te verdelen in verschillende, kleinere natuurgebieden, met ieder een eigen unieke karakter en flora en fauna. Vlak bij het Veluwetransferium Nunspeet vind je boswachterij Nunspeet. Ontdek dit natuurgebied, gelegen in noordelijk Veluwe, en beleef het gevarieerde landschap: glooiende paden, open heide, dichte bossen met sparren en eiken. Vanaf het Veluwetransferium wandel je zo dit mooie natuurgebied in. Staatsbosbeheer heeft verschillende routes in dit deel van de Veluwe uitgezet. Ook organiseren zij allerlei activiteiten, zoals wild spotten.

Meer weten

Zien en doen bij Fietsen door de Veluwe

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.