Uitkijktoren Berg & Bos - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Berg & Bos

Terug Apeldoorn · Gelderland
Beklim deze hoge, houten toren, als je durft, en ontdek wat het stadspark je allemaal te bieden heeft: zwijnen, mammoetbomen, een klimbos, Lumido en nog veel meer.
1952
26 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
1952
26 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Beklim deze hoge, houten toren, als je durft, en ontdek wat het stadspark je allemaal te bieden heeft: zwijnen, mammoetbomen, een klimbos, Lumido en nog veel meer.

Tijdens zomeravonden wordt in het stadspark een prachtig kleurrijk verlicht muziekfestival georganiseerd, Lumido.

Foto's van de Uitkijktoren Berg & Bos

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Tijdens zomeravonden wordt in het stadspark een prachtig kleurrijk verlicht muziekfestival georganiseerd, Lumido.

Jubileumlaan · Apeldoorn

Bewonder het ontwerp

Deze 26 meter hoge uitkijktoren is op een wel heel bijzondere plek geplaatst, namelijk op een 9 meter hoge heuvel midden in het Apeldoorns stadspark Berg & Bos. Wie deze 128 treden tellende uitkijktoren wil beklimmen, moet beslist geen last hebben van hoogtevrees. Zodra je aankomt, valt het open ontwerp van deze houten toren je namelijk direct op. De kern van de toren bestaat uit 7 houten trappen. De toren wordt bij elkaar gehouden door een veelvoud aan houten palen die als een soort spinnenweb om de kern heen is gebouwd. Heb je het aangedurfd en ben je eenmaal boven op het uitzichtplatform dan wacht je als beloning een enorm, weids uitzicht over de boomtoppen van het stadspark. Op heldere dagen is het zelfs mogelijk Deventer en Zwolle te spotten!

Uitkijktoren Berg & Bos

Check de leukste feitjes

Koninklijk water

De uitkijktoren staat in een gebied met een koninklijk tintje. Voordat deze plek werd omgetoverd tot een stadspark zoals we die vandaag de dag kennen, lag tot in de 19de eeuw hier een waterleiding die de fonteinen en andere waterornamenten van het nabijgelegen Koninklijke Paleis Het Loo van water voorzag.

Lumido

Tijdens zomeravonden wordt in principe al jaar en dag Lumido georganiseerd, een muziek-, water- en lichtfestijn. Een deel van het stadspark, rond de bosvijver, is tijdens dit festijn prachtig kleurrijk verlicht en je kunt met een gondel een romantische boottocht maken.

Over de geschiedenis van uitkijktoren Berg & Bos

De uitkijktoren is bijna 20 jaar na realisatie van het stadspark Berg & Bos, in 1952, gebouwd. Aanleiding hiervoor was het Apeldoorns Bloemen Festijn die in de zomermaanden in het park werden georganiseerd. De bedoeling van dit bloemenfeest was dat dit voor een extra boost qua bezoekers van binnen en buiten Apeldoorn zou gaan zorgen. Vanaf de top van de belvedère konden bezoekers het hele tentoonstellingsterrein overzien en genoten ze van een weids uitzicht. Check Onze Veluwe voor meer info over de historie van dit stadspark en deze uitkijktoren.

Uitzicht op Park Berg & Bos

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Kootwijk uitkijktoren De Zandloper, in Putten de Bostoren, in Lunteren uitkijktoren De Koepel en in Nunspeet uitkijktoren Veluwetransferium. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Park Berg en Bos

Grenzend aan de Kroondomeinen van Paleis het Loo ligt dit enorme stadspark, dat in 1934 is aangelegd als een werkverschaffingsproject door ongeveer 500 werklozen. Het is hier heerlijk wandelen. Het stadspark zoals we die vandaag de dag kennen, is deels een aangelegd cultuurpark en, wat dieper Berg & Bos in, een gevarieerd bosachtig gebied. Je treft er vooral planten, bomen en dieren uit het Veluwegebied. Je kunt er zelfs wild spotten; zwijnen en herten. In het park zelf is er voor jong en oud van alles te zien en te beleven. Zo ontdek je er een pinetum met mammoetbomen en een bosvijver. Ook kinderen kunnen zich hier flink uitleven: klimmen en klauteren in de speelweide, op avontuur over het IVN Natuurpad of, voor de stoere kinderen, (betaald) klimmen in het klimbos met hoogtes van wel 18 meter.

Meer weten

Natuurpad Berg & Bos

Het Kidsnatuurpad is een wandeltocht door het bos, speciaal uitgezet door het IVN voor avontuurlijke speurneuzen. De wandeling start aan het einde van de Jubileumlaan in het stadspark en is zowel via de blauwe paaltjes als via de route app van IVN te bewandelen.

Meer weten

Speelweide

Kinderen kunnen zich heerlijk uitleven op de enorme speelweide in het stadspark. Klimmen en klauteren op de vele speeltoestellen, spelen in de zandbak of met het water uit de pomp. Het kan hier allemaal. Lekker picknicken of even van het zonnetje genieten? Ook dat kan, er zijn banken genoeg. En de entree? Die is helemaal gratis.

Meer weten

Bosvijver

De bosvijver is aangelegd in de jaren dertig van de vorige eeuw als werkverschaffingsproject. Door de economische crisis heerste er namelijk een hoge werkeloosheid. Het was zwaar werk en de dagen waren lang. De bosvijver moest door grondwater gevoed worden. Om het grondwater te bereiken, werd diep gegraven. Ze stuitten op een rotsachtige ondergrond waar omheen werd gegraven. Hierdoor ontstond het eiland in de vijver. Het zand is gebruikt voor de aanleg van de paden in het park en de heuvelachtige omgeving van de vijver. Vandaag de dag is de grote bosvijver een idyllische plek met een prachtige fontein en veel bloeiende planten langs de paden.

Meer weten

Stenen Bank

De bank, vlak bij de grote bosvijver, is opgebouwd uit onder meer veldkeien die in de jaren dertig van de vorige eeuw bij graafwerkzaamheden van de vijver tevoorschijn kwamen. Het raamwerk van de bank is gemaakt van beton. De mozaïeken in de Stenen Bank zijn gemaakt door architect/kunstenaar Hendrikus Berkhoff. In de jaren dertig van de vorige eeuw was de werkeloosheid hoog en hoopte men op een betere toekomst. Dat zie je terug in de mozaïeken. Het mozaïek aan de linkerkant stelt de Denker of pessimist voor, de rechterkant de Ziener of optimist en in het midden ontdek je het wapen van Apeldoorn. Je mag op de bank zitten, maar heel prettig is dat niet met de keien. Leuk feitje: voormalig koningin Wilhelmina schilderde vroeger op deze plek.

Meer weten

Parkeerplaats stadspark Berg & Bos

Er is volop parkeergelegenheid vlakbij het stadspark Berg & Bos. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Meer weten

Openingstijden

De uitkijktoren is dagelijks geopend. Tijdens de zomerperiode kan uitkijktoren Berg & Bos van 07.00 tot 21.00 uur beklommen worden. In de winter is de toren van 08.00 tot 18.00 uur geopend. Kijk op Berg & Bos Apeldoorn voor de actuele openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Parkeren is mogelijk bij de (betaalde) parkeerplaats die bestemd is voor zowel het Stadspark Berg & Bos als Apenheul. Navigeer hiervoor naar Burgemeester Roosmale Nepveulaan in Apeldoorn. Vanaf de parkeerplaats wandel je in ongeveer 5 minuten naar de uitkijktoren in het stadspark. Je steekt hierbij de J.C. Wilslaan over en je loopt vervolgens rechtdoor de Jubileumlaan in. Na ongeveer 200 meter sla je linksaf. Je arriveert bij uitkijktoren Berg & Bos.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

 

 

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren Berg & Bos

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Berg & Bos

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de Zomer Winactie

16 jul 2024

De winnaar van de Zomer Winactie is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt en welke foto het is geworden.

Wandelen bij het Moergestels Broek

29 jun 2024

Op de eerste zomerse dag van 2024 hebben we het Rondje Reuselhoeve gewandeld. Ontdek wat we allemaal zijn tegengekomen.