Uitkijktoren De Koepel - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren De Koepel

Terug Lunteren · Gelderland
Bezoek het Lunterse Buurtbosch en ontdek niet alleen de prachtig oude uitkijktoren, maar ook de rijke historie van dit dorpsbos in het midden van Nederland.
1913
22 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
1913
22 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Bezoek het Lunterse Buurtbosch en ontdek niet alleen de prachtig oude uitkijktoren, maar ook de rijke historie van dit dorpsbos in het midden van Nederland.

Wat bijzonder: de bewoners van Lunteren zijn tot op de dag van vandaag eigenaar van het Luntersche Buurtbosch.

Foto's van de Uitkijktoren De Koepel

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Wat bijzonder: de bewoners van Lunteren zijn tot op de dag van vandaag eigenaar van het Luntersche Buurtbosch.

Boslaan 90 · 6741 KG Lunteren

Bewonder het ontwerp

Verscholen tussen de bomen in het Lunterse Buurtbosch staat deze oude 22 meter hoge uitkijktoren, een rijksmonument, ontworpen door architect en kunstenaar W.O.J. Nieuwenkamp. Vandaag de dag is uitkijktoren De Koepel een dichte, gemetselde toren met vier bouwlagen, maar voor de bouw van de toren in 1913 kreeg Nieuwenkamp de opdracht een toren van twee verdiepingen te ontwerpen. Hij ontwierp het echter zo, dat de toren ook eenvoudig verhoogd zou kunnen worden wanneer, door de omringende bomen, niet meer van het uitzicht genoten kon worden. De toren is in de jaren zestig van de vorige eeuw nog eens verhoogd.

Uitkijktoren De Koepel

De gemetselde muur is gemaakt van rode baksteen in kruisverband met roodgekleurde voegen. Elke verdieping is voorzien van prachtig houten vensters met zesruits ramen. Eenmaal boven kom je uit op een open platform met een ronde, koperen koepeldak. Dat geeft ook gelijk de reden van de naam van deze toren prijs! Meer weten over deze oude uitkijktoren? Check Rijksmonumenten.nl.

Check de leukste feitjes

34 meter boven NAP

Op de top van deze monumentale uitkijktoren heb je geweldige uitzichten en kun je zelfs de Domtoren van Utrecht zien. Dit komt niet alleen doordat de toren flink hoog is, maar ook omdat die op de Galgenberg, een ‘berg’ van 34 meter boven NAP, staat.

Meer dan een uitkijktoren alleen

Weet je dat je op De Koepel niet alleen geniet van de mooiste vergezichten, maar dat je er ook cultuur kunt opsnuiven? De uitkijktoren is namelijk ook een (natuur)theater waar kleinschalige concerten plaatsvinden en een tentoonstellingsruimte waar permanente en wisselende exposities gehouden worden. Rondom de uitkijktoren zijn er picknickplaatsen waar je even kunt uitrusten. En heel romantisch en uniek, het is een prachtige trouwlocatie. Hoe leuk is dat! Meer weten? Bekijk het programma van uitkijktoren De Koepel.

Ontdek zijn geschiedenis

De geschiedenis van deze toren begint bij notaris Van den Ham die aan het einde van de 19de eeuw het Luntersche Buurtbosch aanlegt; een groot wandelbos dat hij openstelde voor alle inwoners van Lunteren. Tijdens de aanleg van het bos liet hij er zijn theehuisje met een rieten puntdak bouwen. Na zijn dood in 1912 besloot zijn familie, ter nagedachtenis, het theehuisje te vervangen voor een uitkijktoren. Uit zijn testament dat hij achterliet, bleek dat hij het bos had geschonken aan een door hem opgerichte stichting ‘Het Luntersche Buurtbosch’.

Uitzicht vanaf Uitkijktoren de Koepel

De bewoners van Lunteren zijn tot op de dag van vandaag eigenaar van dit bos, heel uniek. Halverwege de jaren zestig is de uitkijktoren twee verdiepingen verhoogd naar ontwerp van architect J.W. Dinger, neef van de eerste voorzitter van Stichting Het Luntersche Buurtbosch. Dat had wat voeten in de aarde, maar omdat architect Dinger wees op het economisch belang van deze toeristische hotspot ging de gemeente destijds toch overstag.

Tijdlijntrap Lunterse Buurtbosch

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je eveneens in Lunteren uitkijktoren De Hessenhut, in Kootwijk uitkijktoren De Zandloper, in Putten de Bostoren en in Apeldoorn uitkijktoren Berg & Bos. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is van 1 april tot en met 31 oktober te beklimmen en is in die maanden dagelijks van 13.00 tot 17.00 uur open, behalve op maandagen.

Entree

Wil je de toren beklimmen? De toegang tot de uitkijktoren bedraagt € 2,- per volwassene en voor kinderen vanaf 13 jaar. Kinderen tussen 6 en 12 jaar betalen € 1,- per persoon. Kinderen jonger dan 6 jaar zijn gratis. De Koepel wordt beheerd door het echtpaar Gertjan en Jacqueline van Doorn.

Parkeren

In de directe omgeving is geen parkeerplaats. Parkeren is mogelijk aan de Boslaan in Lunteren. Navigeer hiervoor naar Boslaan 87 in Lunteren. Vanaf de parkeerplaats wandel je in 10 minuten naar uitkijktoren De Koepel. Je steekt de Boslaan over en wandelt rechtdoor het bospad in. Bij de vijftak wandel je schuin rechtdoor en volg je het zandpad totdat je bij een kruispunt komt. Hier ga je rechtsaf richting de uitkijktoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren De Koepel

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitkijktoren De Koepel

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.