Uitkijktoren De Koepel - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren De Koepel

Terug Lunteren · Gelderland
Bezoek het Lunterse Buurtbosch en ontdek niet alleen de prachtig oude uitkijktoren, maar ook de rijke historie van dit dorpsbos in het midden van Nederland.
1913
22 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
1913
22 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Bezoek het Lunterse Buurtbosch en ontdek niet alleen de prachtig oude uitkijktoren, maar ook de rijke historie van dit dorpsbos in het midden van Nederland.

Wat bijzonder: de bewoners van Lunteren zijn tot op de dag van vandaag eigenaar van het Luntersche Buurtbosch.

Foto's van de Uitkijktoren De Koepel

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Wat bijzonder: de bewoners van Lunteren zijn tot op de dag van vandaag eigenaar van het Luntersche Buurtbosch.

Boslaan 90 · 6741 KG Lunteren

Bewonder het ontwerp

Verscholen tussen de bomen in het Lunterse Buurtbosch staat deze oude 22 meter hoge uitkijktoren, een rijksmonument, ontworpen door architect en kunstenaar W.O.J. Nieuwenkamp. Vandaag de dag is uitkijktoren De Koepel een dichte, gemetselde toren met vier bouwlagen, maar voor de bouw van de toren in 1913 kreeg Nieuwenkamp de opdracht een toren van twee verdiepingen te ontwerpen. Hij ontwierp het echter zo, dat de toren ook eenvoudig verhoogd zou kunnen worden wanneer, door de omringende bomen, niet meer van het uitzicht genoten kon worden. De toren is in de jaren zestig van de vorige eeuw nog eens verhoogd.

Uitkijktoren De Koepel

De gemetselde muur is gemaakt van rode baksteen in kruisverband met roodgekleurde voegen. Elke verdieping is voorzien van prachtig houten vensters met zesruits ramen. Eenmaal boven kom je uit op een open platform met een ronde, koperen koepeldak. Dat geeft ook gelijk de reden van de naam van deze toren prijs! Meer weten over deze oude uitkijktoren? Check Rijksmonumenten.nl.

Check de leukste feitjes

34 meter boven NAP

Op de top van deze monumentale uitkijktoren heb je geweldige uitzichten en kun je zelfs de Domtoren van Utrecht zien. Dit komt niet alleen doordat de toren flink hoog is, maar ook omdat die op de Galgenberg, een ‘berg’ van 34 meter boven NAP, staat.

Meer dan een uitkijktoren alleen

Weet je dat je op De Koepel niet alleen geniet van de mooiste vergezichten, maar dat je er ook cultuur kunt opsnuiven? De uitkijktoren is namelijk ook een (natuur)theater waar kleinschalige concerten plaatsvinden en een tentoonstellingsruimte waar permanente en wisselende exposities gehouden worden. Rondom de uitkijktoren zijn er picknickplaatsen waar je even kunt uitrusten. En heel romantisch en uniek, het is een prachtige trouwlocatie. Hoe leuk is dat! Meer weten? Bekijk het programma van uitkijktoren De Koepel.

Ontdek zijn geschiedenis

De geschiedenis van deze toren begint bij notaris Van den Ham die aan het einde van de 19de eeuw het Luntersche Buurtbosch aanlegt; een groot wandelbos dat hij openstelde voor alle inwoners van Lunteren. Tijdens de aanleg van het bos liet hij er zijn theehuisje met een rieten puntdak bouwen. Na zijn dood in 1912 besloot zijn familie, ter nagedachtenis, het theehuisje te vervangen voor een uitkijktoren. Uit zijn testament dat hij achterliet, bleek dat hij het bos had geschonken aan een door hem opgerichte stichting ‘Het Luntersche Buurtbosch’.

Uitzicht vanaf Uitkijktoren de Koepel

De bewoners van Lunteren zijn tot op de dag van vandaag eigenaar van dit bos, heel uniek. Halverwege de jaren zestig is de uitkijktoren twee verdiepingen verhoogd naar ontwerp van architect J.W. Dinger, neef van de eerste voorzitter van Stichting Het Luntersche Buurtbosch. Dat had wat voeten in de aarde, maar omdat architect Dinger wees op het economisch belang van deze toeristische hotspot ging de gemeente destijds toch overstag.

Tijdlijntrap Lunterse Buurtbosch

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je eveneens in Lunteren uitkijktoren De Hessenhut, in Kootwijk uitkijktoren De Zandloper, in Putten de Bostoren en in Apeldoorn uitkijktoren Berg & Bos. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Het Lunterse Buurtbosch

Het Lunterse Buurtbosch, ontworpen door notaris Van den Ham, is een mooi bosgebied van ongeveer 135 hectare waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Na het overlijden van Van den Ham ging het bos over naar een stichting, die tot op de dag van vandaag het bos beheert. In het bos staan een aantal rijksmonumenten die verwijzen naar zijn rijke historie. Voor uitkijktoren De Koepel staat De Pomp, een waterpomp ontworpen door architect Dinger ter nagedachtenis aan Jabob Groeneveld, de man die toezicht hield bij de bouw van De Koepel in 1913. Ontdek met behulp van de bewegwijzering het lanenpatroon die de vorm heeft van een rankende tak met bladeren. Ga op zoek naar twee gedenkmonumenten: De Notarisbank ter herinnering aan notaris Dinger en De Van den Ham gedenkbank. Deze tweede bank staat rondom een Amerikaanse eik en is gepland tijdens de aanleg van het bos.

Meer weten

Notarisbank

Een monument ter nagedachtenis aan notaris Dinger.

Meer weten

Het middelpunt van Nederland

Gemarkeerd met grote cortenstalen ringen rondom drie zwerfkeien uit de IJstijd sta je precies op het middelpunt van Nederland. Althans, volgens de heer Veth. Ir Wigman uit Lunteren, die het geografische hart van Nederland in 1965 had laten uitrekenen. Vanaf dit punt zou, voor de drooglegging van de IJsselmeerpolders, in alle windrichtingen evenveel land te vinden zijn. Veel later, in 2015, bevestigde de heer W. Bruijnes uit Ede met zijn berekening dat het centrum van Nederland echt hier zou zijn. Hij nam de afstanden tussen de vier uithoeken van Nederland en trok een lijn van Noordoost naar Zuidwest en van Noordwest naar Zuidoost. Vervolgens werden twee loodlijnen getrokken en zie daar, op het kruispunt van die twee loodlijnen, ligt Lunteren. Hoe het ook zij, het ‘middelpunt van Nederland’ is een mooie plek waar je prachtig weg kunt kijken op de Gelderse Vallei. Het Middelpunt ligt namelijk op een van de toppen van de Goudsberg.

Meer weten

Goudsberg

Deze ‘berg’ kent hoge pieken en diepe dalen, letterlijk welteverstaan. De Goudsberg, ontstaan tijdens de IJstijd toen enorme hoeveelheden zand en stenen zijn aangevoerd door gletsjers, werd eeuwenlang gebruikt voor het afgraven van zand en grind. Vooral na de oorlog werd veel zand afgegraven voor de bouw van wegen en huizen. Hierdoor is een diep dal met een vlakke bodem, de Zandgroeve, ontstaan. Jaarlijks wordt hier ‘Het Lunters Daagje Peersturen’ georganiseerd, een spectaculair wedstrijdparcours voor paarden met aangespannen wagens.

Meer weten

Nationaal Tehuis – Muur van Mussert

De Goudsberg kent ook een donkere kant en dankt zijn landelijke bekendheid vooral aan de Hagespraken van de Nationaal Socialistische Beweging (NSB) die hier tussen 1936 en 1940 gehouden werden. Het terrein rondom de gemetselde muur was ingericht als een soort openluchttheater voor massabijeenkomsten, geïnspireerd op de Rijksdagen van de NSDAP van Adolf Hitler. Na de bezetting in 1940 werden dergelijke massabijeenkomsten verboden. Het Nationaal Tehuis was een complex van gebouwen en terreinen. Van dit NSB-complex is alleen het als Muur van Mussert bekendstaande bouwwerk met de daarvoor liggende openluchtvergaderplaats bewaard gebleven. In 2018 werd de muur aangewezen als rijksmonument.

Meer weten

Parkeerplaats Boslaan

In de directe omgeving van uitkijktoren De Koepel is geen parkeerplaats. Parkeren is mogelijk aan de Boslaan in Lunteren. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Meer weten

Openingstijden

De uitkijktoren is van 1 april tot en met 31 oktober te beklimmen en is in die maanden dagelijks van 13.00 tot 17.00 uur open, behalve op maandagen.

Entree

Wil je de toren beklimmen? De toegang tot de uitkijktoren bedraagt € 2,- per volwassene en voor kinderen vanaf 13 jaar. Kinderen tussen 6 en 12 jaar betalen € 1,- per persoon. Kinderen jonger dan 6 jaar zijn gratis. De Koepel wordt beheerd door het echtpaar Gertjan en Jacqueline van Doorn.

Parkeren

In de directe omgeving is geen parkeerplaats. Parkeren is mogelijk aan de Boslaan in Lunteren. Navigeer hiervoor naar Boslaan 87 in Lunteren. Vanaf de parkeerplaats wandel je in 10 minuten naar uitkijktoren De Koepel. Je steekt de Boslaan over en wandelt rechtdoor het bospad in. Bij de vijftak wandel je schuin rechtdoor en volg je het zandpad totdat je bij een kruispunt komt. Hier ga je rechtsaf richting de uitkijktoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren De Koepel

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitkijktoren De Koepel

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Wandelen bij het Moergestels Broek

29 jun 2024

Op de eerste zomerse dag van 2024 hebben we het Rondje Reuselhoeve gewandeld. Ontdek wat we allemaal zijn tegengekomen.

Zomer Winactie: fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

22 jun 2024

Het is eindelijk zomer! Speciaal daarvoor organiseren we samen met Verrekijkershop een zomerse fotowedstrijd.