Uitkijktoren De Hessenhut - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren De Hessenhut

Terug Lunteren · Gelderland
Beklim uitkijktoren De Hessenhut of daal in dit geval af en ontdek de rijke geschiedenis van deze bijzondere stopplek aan de eeuwenoude Hessenweg.
2015
ca. 5,5 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2015
ca. 5,5 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim uitkijktoren De Hessenhut of daal in dit geval af en ontdek de rijke geschiedenis van deze bijzondere stopplek aan de eeuwenoude Hessenweg.

Dit moderne landmark van Rob Sweere is samen met de hechte gemeenschap van Lunteren ontworpen.

Foto's van de Uitkijktoren De Hessenhut

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Dit moderne landmark van Rob Sweere is samen met de hechte gemeenschap van Lunteren ontworpen.

Hessenweg 85 · 6741 JP Lunteren

Bewonder het ontwerp

Op het eerste gezicht lijkt uitkijktoren De Hessenhut niet heel hoog, maar schijn bedriegt. De uitzichttoren bestaat namelijk uit drie niveaus en bevindt zich boven op de Goudsberg in Lunteren, waardoor je mijlenver weg kunt kijken. Als je dichterbij komt, ontdek je niet alleen de ronde uitkijktoren en, op de begane grond, de halfronde picknicktafel en een schuilnis in de Hessenhut. De trap van de uitkijktoren loopt, heel verrassend, ook verder naar beneden. Via deze trap en een vlonderpad komt je uit bij een houten cirkel die uitnodigt om even te zitten en het bos te ervaren. Dit bijzondere landmark is gemaakt van verzinkt staal met (douglas) houten planken, afkomstig uit het nabijgelegen Buurtbosch.

Uitkijktoren De Hessenhut van onderaf

Ontwerper van dit bijzondere kunstwerk is kunstenaar Rob Sweere in samenspraak met de Lunterse gemeenschap. Het uitgangspunt voor zijn ontwerp is de eeuwenoude Hessenweg en de hessenwagens die hier in het verleden voorbijkwamen. De houten cirkels en de cirkel met spaken bovenop zijn geïnspireerd op de houten wielen van die historische hessenwagens. Het onderste niveau, in de kuil, verwijst naar het graven naar grint in de grote Zandgroeve vlakbij en naar de ijstijd toen de stuwwal, waar de Goudsberg onderdeel vanuit maakt, is ontstaan. Vanaf de top van uitkijktoren De Hessenhut boven op de berg heb je een machtig mooi uitzicht over de Lunterse Eng. Bij helder weer kun je tot wel 50 kilometer ver kijken!

Het Lunterse Buurtbosch

Check de leukste feitjes

Sequoia boom

Opvallend is de sequoia boom die in het midden van de uitkijktoren, in het bovenste houten wiel, staat. Deze boom is tegelijkertijd met de realisatie van de uitkijktoren in 2015 geplant, precies 100 jaar nadat in het Luntersche Buurtbosch (waar deze uitkijktoren staat) een gedenkboom voor de stichter van dit Buurtbosch, notaris Van den Ham, is geplant. Waarom een sequoia? Welnu, dat was de favoriete boomsoort van een vroegere voorzitter van het Buurtbosch, Henri Louis Dinger. Helaas is de boom in het voorjaar van 2023 moedwillig afgebroken. Gelukkig herstelt de boom van deze klap en groeit die in de toekomst tot grote hoogte.

Sequoia boom bij uitkijktoren De Hessenhut

Betrokken gemeenschap

Uitkijktoren De Hessenhut staat aan de rand van het Luntersche Buurtbosch, een groot wandelbos dat aan het einde van de 19de eeuw is aangelegd door notaris Van den Ham en dat na zijn dood is geschonken aan de stichting ‘Het Luntersche Buurtbosch’ waar de Lunterse bewoners tot op de dag van vandaag eigenaar van zijn. Hoe bijzonder! Het is dan ook niet meer dan logisch dat de komst van de uitkijktoren in samenspraak met de lokale gemeenschap is gedaan. Daarom is er samengewerkt met een brongroep waarin vertegenwoordigers zaten van dit hechte dorp.

uitkijktoren De Hessenhut

Over de geschiedenis van uitkijktoren De Hessenhut

Deze plek aan de Hessenweg kent een rijke geschiedenis. In vroegere tijden waren Hessenwegen oude handelswegen die vanaf Duitsland in de richting van Utrecht liepen. Deze Hessenweg was dé verbinding tussen Amersfoort en Arnhem. Op deze plek, boven op de Goudsberg, heeft lang een oude Hessenhut gestaan, een pleisterplaats voor hessenwagens. Dit zijn brede, overdekte wagens voortgetrokken door paarden die vanwege hun omvang en zware vrachten gebruik moesen maken van speciale Hessenwegen. Vanaf 2015 staat er dus een moderne Hessenhut, maar is net als in vroegere tijden een mooie stopplek.

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je eveneens in Lunteren uitkijktoren De Koepel, in Kootwijk uitkijktoren De Zandloper, in Putten de Bostoren, en in Leersum de Uilentoren. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Uitkijktoren De Hessenhut ligt aan de Hessenweg. Bij de uitkijktoren zelf kan niet geparkeerd worden, maar net wat verder aan de Hessenweg heb je parkeerhavens. Navigeer hiervoor naar Hessenweg in Lunteren. Vervolgens wandel je binnen enkele minuten naar de toren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitkijktoren De Hessenhut

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.