Uilentoren - Uitkijktorens.nl

Uilentoren

Terug Leersum · Utrecht
Beklim deze typisch cementen folly en ontdek niet alleen het mysterie van de Uilentoren, maar ook het stilste plekje van Nederland.
1904
10 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
1904
10 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim deze typisch cementen folly en ontdek niet alleen het mysterie van de Uilentoren, maar ook het stilste plekje van Nederland.

De Uilentoren behoorde vroeger tot landgoed Lombok en heette destijds Pyramide Lombok.

Foto's van de Uilentoren

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

De Uilentoren behoorde vroeger tot landgoed Lombok en heette destijds Pyramide Lombok.

Lomboklaan 30 · 3956 DG Leersum

Bewonder het ontwerp

Omringd door het Lombokbos staat midden op een pleintje een typisch cementen torentje. Deze 10 meter hoge Uilentoren uit 1904 is ontworpen door architect Jan Pothoven Azn. uit Leusden. De uitkijktoren en folly (een decoratief bouwwerk) bestaat uit een vierkante sokkel met daarop een platform die via een smal trapje aan de zijkant te bereiken is. De open begane grond heeft wat weg van een loggia. Het is open aan drie zijden en versierd met rondbogen die steunen op vierkante pijlers. Opvallend zijn de vier uilen op de hoeken van de toren, vandaar ook de naam van het markante gebouwtje. Wat de uitkijktoren ook zo typisch maakt, is het materiaalgebruik: een bakstenen toren afgewerkt met kiezelcement. Ondanks dat de Uilentoren op het hoogste punt van de Lombokheuvel staat, zie je in tegenstelling tot een eeuw geleden weinig uitzicht meer als gevolg van hoge begroeiing. Vooral een toren met historie dus. Meer weten over dit rijksmonument? Ga dan Rijksmonumenten.nl.

detail van de Uilentoren

Check de leukste feitjes

Wie van de vier

Wist je dat een van de vier uilen op de toren een replica is? Een van de uilen verdween in de jaren zestig en is in 1966 vervangen door een imitatie. Het schijnt dat vier jongens, die voor een project bij de Uilentoren waren, een van de uilen plots op de grond zagen liggen. Ze sleepten de zware uil vervolgens in de auto en zetten de uil bij een van de ouders in de tuin, die het vervolgens weer cadeau deden aan een vriend. Bijna vijftig jaar later is de vierde uil weer teruggevonden en kreeg in 2012 een plekje naast de toren.

Een van de uilen op de Uilentoren

Over de geschiedenis van de Uilentoren

Ruim een eeuw geleden ontwierp Jan Pothoven in opdracht van deurwaarder Van Dam uit Wijk bij Duurstede deze toren. De heer Van Dam had het enorme heideterrein aangekocht, liet het ontginnen, met bomen beplanten en liet er vervolgens een uitkijktoren en koepel op bouwen. Beide gebouwtjes stonden op het landgoed Lombok, vandaar dat de uitkijktoren vroeger de Pyramide Lombok heette. Landgoed Lombok bestaat niet meer, maar de uitkijktoren en de (niet te bezichtigen) tuinkoepel nog wel.

Uilentoren
Prent van de Uilentoren (voorheen: Pyramide Lombok)

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Doorn uitkijktoren De Kaap, in Woudenberg de Pyramide van Austerlitz, in Lunteren uitkijktoren De Koepel en in Utrecht uitkijktoren Observatorium. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

De uitkijktoren bevindt zich in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug; een prachtig, groen gebied dat zich kenmerkt door heuvels en uitgestrekte bossen. De heuvels zijn ontstaan uit de een na laatste ijstijd, zo’n 150.000 jaar geleden. Het ijs stuwde zand en stenen tot een langgerekte stuwwal in dit deel van Nederland. In vorige eeuwen werden de bossen, vooral dennenbomen, geplant voor houtproductie. Tegenwoordig heeft de Utrechtse Heuvelrug meer variatie in boomsoorten, struiken en planten. Het Nationaal Park herbergt ook heidevelden, vennen, stuifzanden en uiterwaarden. Hierdoor ontdek je in het park een variatie aan dieren, zoals reeën, eekhoorns en vossen, maar ook de zeldzame boommarter. Vogelliefhebbers kunnen in dit gebied hun hart ophalen, want er broeden maar liefst 100 verschillende vogelsoorten. Maar wie denkt dat de Utrechtse Heuvelrug enkel bossen en heuvels bevat, heeft het mis. Ook kastelen, kazematten en musea zijn hier te vinden. Een koninklijk, bosrijk gebied dus.

Meer weten

Lombokbos en Lombokheuvel

De Uilentoren staat midden in het Lombokbos en op het hoogste punt van de Lombokheuvel, beide zijn onderdeel van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De 34 meter hoge heuvel maakt deel uit van de stuwwal die is ontstaan uit de voorlaatste ijstijd. Het bos en de heuvel hoorden vroeger bij het landgoed Lombok. Niet ver van de Uilentoren staat nog een folly, eveneens ontworpen door Jan Pothoven; een tuinkoepel. De tuinkoepel is in particulier bezit en is daardoor niet te bezoeken. Overigens is het Lombokbos door de storm in de zomer van 2021 flink beschadigd. Het kan zijn dat bepaalde delen daardoor niet toegankelijk zijn.

Meer weten

Graftombe van Nellesteyn

Niet zover van de Uilentoren is nog een uitzichttoren te ontdekken: de 14 meter hoge graftombe van Nellesteyn. Beetje luguber denk je wellicht, maar dat valt reuze mee. De oude graftombe heeft meer weg van een gebouw. De graftombe van de familie Nellesteyn is aan het begin van de 19de eeuw gebouwd door architect Zocher jr. in opdracht van Cornelis Jan van Nellesteijn. Hij werd in 1832 in het mausoleum bijgezet, het laatste familielid in 1912. Hierna werd de tombe definitief gesloten. De uitkijktoren, die alleen op zondagmiddag onder leiding van een gids open is, ligt op het hoogste punt van de 36 meter hoge Donderberg.

Meer info

Leersumse Veld

Door ontbossing en overbeweiding werd het Leersumse Veld eeuwen terug een gebied van stuifzand en heide, die op natte plaatsen ging vervenen. In de 18de eeuw werd het veen afgegraven, waardoor de Leersumse Plassen ontstonden. Vandaag de dag is er minder bedrijvigheid en schijnt het Leersumse Veld zelfs het stilste plekje van Nederland te zijn. Ontdek een kudde Piëmontezer koeien die de heide begrazen, statige bomenlanen en oude rododendronstruiken, overblijfselen van een buitenplaats die hier vroeger heeft gestaan. Of spot libellen en vogels bij de plassen.

Meer weten

Leersum

De Uilentoren ligt vlak bij het charmante Leersum. Waan jezelf even een prins of prinses en ontdek het landgoed Zuylestein dat midden in een prachtig historisch park ligt. Of bezoek de Bloemencorso dat jaarlijks in het derde weekend van augustus plaats vindt. Even geen zin om cultuur op te snuiven? Ga dan lekker shoppen of geniet van een van de horecagelegenheden in het plaatsje.

Meer weten

Bosbad Leersum

Zin in een frisse duik? Ontdek dit familiebad dat al vijftig jaar jong en oud vermaakt.

Meer weten

Landgoed Maarsbergen

Aan de voet van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug ligt het landgoed Maarsbergen. Het landgoed kent een lange historie. Zo'n 1000 jaar geleden koos ridder Fulco deze strategische plek om een verdedigingswerk te bouwen: met zijn rug tegen de heuvel en uitzicht over de vallei. Na een belofte aan zichzelf maakte hij van deze plek een proosdij van de Abdij van Berne. Later kwam Huis Maasbergen in particulier bezit. Sinds 1882 is landgoed Maarsbergen in handen van een en dezelfde familie. Vandaag de dag is het landgoed grotendeels vrij toegankelijk. Tijdens een wandeling of fietsroute ontdek je de prachtige natuur op het landgoed. En kom je in de zomer op een zaterdag? Dan heb je veel kans dat de Theetuin open is voor een hapje en drankje.

Meer weten

Parkeerplaats Uilentoren

Bij de Uilentoren is parkeergelegenheid. Check 'praktisch' voor alle info.

Meer weten

Openingstijden

De uitkijktoren is dagelijks geopend. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Er is een aantal parkeerplaatsen bij de Uilentoren. Navigeer hiervoor naar Uilentoren in Leersum.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Uilentoren

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uilentoren

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de Zomer Winactie

16 jul 2024

De winnaar van de Zomer Winactie is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt en welke foto het is geworden.

Wandelen bij het Moergestels Broek

29 jun 2024

Op de eerste zomerse dag van 2024 hebben we het Rondje Reuselhoeve gewandeld. Ontdek wat we allemaal zijn tegengekomen.