Uilentoren - Uitkijktorens.nl

Uilentoren

Terug Leersum · Utrecht
Beklim deze typisch cementen folly en ontdek niet alleen het mysterie van de Uilentoren, maar ook het stilste plekje van Nederland.
1904
10 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
1904
10 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim deze typisch cementen folly en ontdek niet alleen het mysterie van de Uilentoren, maar ook het stilste plekje van Nederland.

De Uilentoren behoorde vroeger tot landgoed Lombok en heette destijds Pyramide Lombok.

Foto's van de Uilentoren

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

De Uilentoren behoorde vroeger tot landgoed Lombok en heette destijds Pyramide Lombok.

Lomboklaan 30 · 3956 DG Leersum

Bewonder het ontwerp

Omringd door het Lombokbos staat midden op een pleintje een typisch cementen torentje. Deze 10 meter hoge Uilentoren uit 1904 is ontworpen door architect Jan Pothoven Azn. uit Leusden. De uitkijktoren en folly (een decoratief bouwwerk) bestaat uit een vierkante sokkel met daarop een platform die via een smal trapje aan de zijkant te bereiken is. De open begane grond heeft wat weg van een loggia. Het is open aan drie zijden en versierd met rondbogen die steunen op vierkante pijlers. Opvallend zijn de vier uilen op de hoeken van de toren, vandaar ook de naam van het markante gebouwtje. Wat de uitkijktoren ook zo typisch maakt, is het materiaalgebruik: een bakstenen toren afgewerkt met kiezelcement. Ondanks dat de Uilentoren op het hoogste punt van de Lombokheuvel staat, zie je in tegenstelling tot een eeuw geleden weinig uitzicht meer als gevolg van hoge begroeiing. Vooral een toren met historie dus. Meer weten over dit rijksmonument? Ga dan Rijksmonumenten.nl.

detail van de Uilentoren

Check de leukste feitjes

Wie van de vier

Wist je dat een van de vier uilen op de toren een replica is? Een van de uilen verdween in de jaren zestig en is in 1966 vervangen door een imitatie. Het schijnt dat vier jongens, die voor een project bij de Uilentoren waren, een van de uilen plots op de grond zagen liggen. Ze sleepten de zware uil vervolgens in de auto en zetten de uil bij een van de ouders in de tuin, die het vervolgens weer cadeau deden aan een vriend. Bijna vijftig jaar later is de vierde uil weer teruggevonden en kreeg in 2012 een plekje naast de toren.

Een van de uilen op de Uilentoren

Over de geschiedenis van de Uilentoren

Ruim een eeuw geleden ontwierp Jan Pothoven in opdracht van deurwaarder Van Dam uit Wijk bij Duurstede deze toren. De heer Van Dam had het enorme heideterrein aangekocht, liet het ontginnen, met bomen beplanten en liet er vervolgens een uitkijktoren en koepel op bouwen. Beide gebouwtjes stonden op het landgoed Lombok, vandaar dat de uitkijktoren vroeger de Pyramide Lombok heette. Landgoed Lombok bestaat niet meer, maar de uitkijktoren en de (niet te bezichtigen) tuinkoepel nog wel.

Uilentoren
Prent van de Uilentoren (voorheen: Pyramide Lombok)

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Doorn uitkijktoren De Kaap, in Woudenberg de Pyramide van Austerlitz, in Lunteren uitkijktoren De Koepel en in Utrecht uitkijktoren Observatorium. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is dagelijks geopend. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Er is een aantal parkeerplaatsen bij de Uilentoren. Navigeer hiervoor naar Uilentoren in Leersum.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Uilentoren

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uilentoren

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.