Uitkijktoren De Kaap - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren De Kaap

Terug Doorn · Utrecht
Beklim deze 25 meter hoge toren op de 40 meter hoge Doornse Kaap en geniet van de mooiste vergezichten over Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug.
2006
25 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2006
25 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim deze 25 meter hoge toren op de 40 meter hoge Doornse Kaap en geniet van de mooiste vergezichten over Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug.

Wist je dat de Kaap de vierde uitkijktoren is die op deze plaats is gebouwd? De eerste toren is van 1890.

Foto's van de Uitkijktoren De Kaap

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Wist je dat de Kaap de vierde uitkijktoren is die op deze plaats is gebouwd? De eerste toren is van 1890.

Bewonder het ontwerp

Wat een spectaculair uitzicht! Dat is wat deze uitkijktoren zo bijzonder maakt. Deze 25 meter hoge toren staat namelijk op een 40 meter hoge heuvel, de Doornse Kaap, het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Hij torent hierdoor hoog boven de Kaapse Bossen uit. Uitkijktoren De Kaap is opgebouwd uit metalen delen, bekleed met panelen van larikshout uit het omliggende bos. De houten panelen zijn zowel horizontaal als verticaal geplaatst, wat een speels effect geeft.

De weg naar boven is een flinke klim. Even rusten bij een van de doorkijkjes in de toren en genieten van het omliggende bos is dus wel fijn. Eenmaal boven heb je een fenomenaal uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug en ontdek je de mooiste vergezichten. De Domtoren van Utrecht, de kerktorens van Amersfoort, de Pyramide van Austerlitz en bij mooi weer zie je zelfs de Rijn door het landelijke gebied stromen. Ontwerper van deze hoge uitkijktoren is Tony de Haan, bouwkundige bij Natuurmonumenten.

Check de leukste feitjes

Let op de details

Rondom uitkijktoren De Kaap staan een aantal bankjes om even te rusten na de flinke klim en afdaling, genieten van de Kaapse Bossen. Kijk eens goed naar die bankjes. Ze hebben namelijk hetzelfde ontwerp als de toren, maar dan horizontaal. Leuk detail, toch?

Over de geschiedenis van uitkijktoren de Kaap

Uitkijktoren De Kaap is niet de eerste toren die hier heeft gestaan. De eerste houten uitkijktoren stond er al in 1890, precies op deze plaats midden in de Kaapse Bossen. Het houten exemplaar werd in 1906 vervangen door een ijzeren uitzichttoren die er tot 1958 heeft gestaan. Jaren later, in 1991, bouwde men hier een 19 meter hoge houten uitzichttoren die in 2006 door De Kaap werd vervangen. Ook heeft er halverwege de vorige eeuw nog een tweede uitkijktoren in de bossen gestaan. Die toren is in 1970 afgebroken.

Uitkijktoren De Kaap
Uitkijktoren de Kaap

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Leersum de Uilentoren, in Woudenberg de Pyramide van Austerlitz, in Lunteren uitkijktoren De Koepel en in Utrecht uitkijktoren Observatorium. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

De uitkijktoren bevindt zich in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug; een prachtig, groen gebied dat zich kenmerkt door heuvels en uitgestrekte bossen. De heuvels zijn ontstaan uit de een na laatste ijstijd, zo’n 150.000 jaar geleden. Het ijs stuwde zand en stenen tot een langgerekte stuwwal in dit deel van Nederland. In vorige eeuwen werden de bossen, vooral dennenbomen, geplant voor houtproductie. Tegenwoordig heeft de Utrechtse Heuvelrug meer variatie in boomsoorten, struiken en planten. Het Nationaal Park herbergt ook heidevelden, vennen, stuifzanden en uiterwaarden. Hierdoor ontdek je in het park een variatie aan dieren, zoals reeën, eekhoorns en vossen, maar ook de zeldzame boommarter. Vogelliefhebbers kunnen in dit gebied hun hart ophalen, want er broeden maar liefst 100 verschillende vogelsoorten. Maar wie denkt dat de Utrechtse Heuvelrug enkel bossen en heuvels bevat, heeft het mis. Ook kastelen, kazematten en musea zijn hier te vinden. Een koninklijk, bosrijk gebied dus.

Meer weten

Kaapse Bossen

Uitkijktoren De Kaap ligt midden in de Kaapse Bossen, onderdeel van Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug. Een prachtig, glooiend bosgebied met brede, statige beukenlanen, slingerende bospaadjes en boswallen. De Kaapse Bossen dankt zijn naam aan Hendrik Swellengrebel. Toen hij terugkwam uit Zuid-Afrika rond 1750 kocht hij dit gebied. De bossen deden hem denken aan het bos achter de Tafelberg bij Kaapstad. Hij legde de basis van de Kaapse Bossen zoals we die vandaag de dag kennen. In het bos ligt de Helenaheuvel met theehuis, vernoemd naar zijn oudste dochter Helena Johanna Swellengrebel.

Meer weten

Doornse Kei

Niet ver van uitkijktoren De Kaap ligt de Doornse Kei, afkomstig uit Scandinavië en tijdens de voorlaatste ijstijd in dit gebied terechtgekomen. Het was de heer Swellengrebel die de Doornse Kei in de Kaapse Bossen zette, als vermaak voor de bezoekers van het bos. De kei was vroeger ook een echte toeristische hotspot.

Meer weten

Landgoed De Ruiterberg

Midden in de Kaapse Bossen ligt landgoed De Ruiterberg; een landhuis met terrassentuin die begin vorige eeuw is aangelegd en gebouwd in opdracht van Jan Wilmink. Het poortgebouw met torenkamer markeert de ingang van het landgoed. Op het torentje staat een windvaan met een ruiter te paard, symbool voor De Ruiterberg. Zowel het landhuis en poortgebouw is bewoond en dus niet te bezoeken, maar wandel vooral door de tuin van het landgoed. Die is vrij toegankelijk.

Meer weten

Landgoed Huis te Maarn

Landgoed Huis te Maarn, een enorm landgoed van bijna 120 hectare, is aan het begin van de vorige eeuw ontstaan door het echtpaar Blijdenstein-van Heek uit Amsterdam. Het landhuis uit 1916 heeft wel wat weg van het Witte Huis in Washington. Oorspronkelijk werden hier vooral dennen- en douglasbomen aangeplant, maar later werd er meer gevarieerd waardoor het landgoed een afwisselende begroeiing kent. Het landhuis is nog steeds bewoond en dus niet te bezoeken, maar het omliggende landgoed daarentegen wel. Ontdek al wandelend dit prachtige landgoed.

Meer weten

Doornse Gat

Zin in een dagje relaxen? Bezoek dan het Doornse Gat, een voormalige zandafgraving die tegenwoordig dienstdoet als dagrecreatieterrein voor gezinnen en familie. Beklim de zandheuvel, ontdek de glijbaan, de houten klimtoestellen en de picknickbanken. Zet je caravan of tentje voor een dag op en steek de barbecue aan. Een leuke dag voor jong en oud gegarandeerd.

Meer weten

Doorn

Doorn, een historisch dorpje midden in de Utrechtse Heuvelrug. Ontdek naast knusse winkels, gezellige terrassen en lekkere eettentjes nog meer in Doorn. Bezoek het bekende Huis Doorn waar de Duitse ex-keizer Wilhelm II na de Eerste Wereldoorlog naar toe vluchtte en tot zijn dood woonde. Laat oude, koninklijke tijden herleven en doe een audiotour door het Huis. Of laat je verwonderen door het bomenrijk van het Nationaal Bomenmuseum Gimborn waar de grootste bomentuin van Nederland staat met kronkelende paden, een enorme heidetuin, fraaie doorkijkjes en een grote boomhut.

Meer weten

Stiltebank

Wist je dat diep in de Kaapse Bossen een stiltebank staat? Dit bankje is geplaatst op het stilste plekje van de Utrechtse Heuvelrug. Op basis van geluidsmetingen, waarnemingen in het veld en een enquête onder bezoekers en bewoners is in 2003 de stilste locatie bepaald.

Meer weten

Parkeerplaats De Kaap

Er is volop parkeergelegenheid bij parkeerplaats Kaapse Bossen. Check 'praktisch' voor alle info.

Meer weten

Openingstijden

De uitkijktoren is dagelijks geopend. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Uitkijktoren de Kaap staat in de Kaapse Bossen. In de directe omgeving van de uitkijktoren is geen parkeergelegenheid. Er is een grote parkeerplaats aan de rand van het bos. Navigeer hiervoor naar Parkeerplaats Kaapse Bossen. Vanaf de parkeerplaats wandel je in ongeveer een kilometer door de bossen naar de uitkijktoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren De Kaap

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitkijktoren De Kaap

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.