Uitkijktoren De Kaap - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren De Kaap

Terug Doorn · Utrecht
Beklim deze 25 meter hoge toren op de 40 meter hoge Doornse Kaap en geniet van de mooiste vergezichten over Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug.
2006
25 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2006
25 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim deze 25 meter hoge toren op de 40 meter hoge Doornse Kaap en geniet van de mooiste vergezichten over Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug.

Wist je dat de Kaap de vierde uitkijktoren is die op deze plaats is gebouwd? De eerste toren is van 1890.

Foto's van de Uitkijktoren De Kaap

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Wist je dat de Kaap de vierde uitkijktoren is die op deze plaats is gebouwd? De eerste toren is van 1890.

Bewonder het ontwerp

Wat een spectaculair uitzicht! Dat is wat deze uitkijktoren zo bijzonder maakt. Deze 25 meter hoge toren staat namelijk op een 40 meter hoge heuvel, de Doornse Kaap, het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Hij torent hierdoor hoog boven de Kaapse Bossen uit. Uitkijktoren De Kaap is opgebouwd uit metalen delen, bekleed met panelen van larikshout uit het omliggende bos. De houten panelen zijn zowel horizontaal als verticaal geplaatst, wat een speels effect geeft.

De weg naar boven is een flinke klim. Even rusten bij een van de doorkijkjes in de toren en genieten van het omliggende bos is dus wel fijn. Eenmaal boven heb je een fenomenaal uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug en ontdek je de mooiste vergezichten. De Domtoren van Utrecht, de kerktorens van Amersfoort, de Pyramide van Austerlitz en bij mooi weer zie je zelfs de Rijn door het landelijke gebied stromen. Ontwerper van deze hoge uitkijktoren is Tony de Haan, bouwkundige bij Natuurmonumenten.

Check de leukste feitjes

Let op de details

Rondom uitkijktoren De Kaap staan een aantal bankjes om even te rusten na de flinke klim en afdaling, genieten van de Kaapse Bossen. Kijk eens goed naar die bankjes. Ze hebben namelijk hetzelfde ontwerp als de toren, maar dan horizontaal. Leuk detail, toch?

Over de geschiedenis van uitkijktoren de Kaap

Uitkijktoren De Kaap is niet de eerste toren die hier heeft gestaan. De eerste houten uitkijktoren stond er al in 1890, precies op deze plaats midden in de Kaapse Bossen. Het houten exemplaar werd in 1906 vervangen door een ijzeren uitzichttoren die er tot 1958 heeft gestaan. Jaren later, in 1991, bouwde men hier een 19 meter hoge houten uitzichttoren die in 2006 door De Kaap werd vervangen. Ook heeft er halverwege de vorige eeuw nog een tweede uitkijktoren in de bossen gestaan. Die toren is in 1970 afgebroken.

Uitkijktoren De Kaap
Uitkijktoren de Kaap

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Leersum de Uilentoren, in Woudenberg de Pyramide van Austerlitz, in Lunteren uitkijktoren De Koepel en in Utrecht uitkijktoren Observatorium. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is dagelijks geopend. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Uitkijktoren de Kaap staat in de Kaapse Bossen. In de directe omgeving van de uitkijktoren is geen parkeergelegenheid. Er is een grote parkeerplaats aan de rand van het bos. Navigeer hiervoor naar Parkeerplaats Kaapse Bossen. Vanaf de parkeerplaats wandel je in ongeveer een kilometer door de bossen naar de uitkijktoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren De Kaap

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitkijktoren De Kaap

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.