Uitkijktoren Pyramide van Austerlitz - Uitkijktorens.nl

Pyramide van Austerlitz

Terug Woudenberg · Utrecht
Midden in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug ontdek je een wel heel bijzonder uitzichtpunt uit de tijd van Napoleon: een aarden piramide met obelisk. Alsof je je even in Egypte waant.
1804
36 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
1804
36 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Midden in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug ontdek je een wel heel bijzonder uitzichtpunt uit de tijd van Napoleon: een aarden piramide met obelisk. Alsof je je even in Egypte waant.

Vlak bij de Pyramide is een speeltuin en heus lunapark met onder meer botsauto’s en zweefmolen.

Foto's van de Pyramide van Austerlitz

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Vlak bij de Pyramide is een speeltuin en heus lunapark met onder meer botsauto’s en zweefmolen.

· Woudenberg

Bewonder het ontwerp

Midden in de bossen van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug staat een voor Nederland ongewoon uitkijkpunt; een aarden piramide met obelisk. Met zijn 36 meter is dit uitzichtpunt uit 1804 het historisch hoogtepunt van het Nationale Park. Geïnspireerd op een veldtocht naar Egypte bedacht generaal Auguste de Marmont als eerbetoon aan zijn vriend en voorbeeld Napoleon Bonaparte dit unieke monument. Het Frans-Bataafse leger heeft in opdracht van deze generaal de piramide vervolgens gebouwd. De oorspronkelijk houten obelisk werd eind 19de eeuw vervangen door een stenen exemplaar. Wil je van het uitzicht genieten? Beklim dan de 81 treden tellende trap en sta bovenop het 17 meter hoge platform van de piramide. De obelisk is niet te beklimmen. Meer weten over dit oude historisch hoogtepunt? Check dan de website van Pyramide van Austerlitz.

Pyramide van Austerlitz

Check de leukste feitjes

What’s in a name?

Dat het uitzichtpunt de naam Pyramide krijgt, is vrij logisch. Maar waar komt Austerlitz vandaan? Broer van Napoleon, Lodewijk Bonaparte, was in die tijd koning van Holland en gaf dit monument deze bijzondere naam, naar de plaats in het huidige Tsjechië waar Napoleons leger de Oostenrijkse en Russische troepen versloeg.

Pyramide van Austerlitz

Beleef de geschiedenis

Wil je dit stukje Franse geschiedenis echt beleven? Bezoek dan eens de piramide onder leiding van een gids. Er zijn verschillende rondleidingen, voor zowel jong als oud. Of breng vroegere tijden tot leven met een familiespeurtocht. Kijk voor meer info op Pyramide van Austerlitz.

Over de geschiedenis van Pyramide van Austerlitz

Dit ruim 200 jaar oude uitzichtpunt uit de Franse tijd kent een lange geschiedenis. De aarden piramide met houten obelisk is in 1804 gebouwd door het Frans-Bataafse leger onder leiding van generaal de Marmont. In 1876 kocht Anna Alida Stoop het enorme monument met herberg en verhuurde het laatstgenoemde. Een paar jaar later, in 1894, werd de inmiddels in verval geraakte houten obelisk vervangen door een stenen exemplaar. Door het toenemend toerisme werden de activiteiten bij de herberg stapje voor stapje uitgebreid. Vandaag de dag bestaat de Pyramide van Austerlitz niet alleen uit een historisch uitzichtpunt, maar is er voor jong en oud een enorm terras met speeltuin, attracties en lunapark. Meer weten over dit uniek stukje historie? Check dan de website van Pyramide van Austerlitz.

Pentekening van de Pyramide van Austerlitz

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Doorn uitkijktoren De Kaap, in Leersum de Uilentoren, vlak bij Vianen uitkijktoren Hoef en Haag en in Utrecht uitkijktoren Observatorium. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De Pyramide van Austerlitz heeft wisselende openingstijden en is in de winterperiode alleen op zondagen open. In de zomervakantie is het uitzichtpunt gesloten. Check dus vooraf de openingstijden op Pyramide van Austerlitz.

Entree

Wil je de piramide beklimmen? De toegang tot de uitkijktoren bedraagt € 3,50 per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar betalen € 1,50. De entree voor de allerkleinsten (1 tot 3 jaar) is gratis. Betaling is contactloos of via pin.

Parkeren

Er is volop parkeergelegenheid op de parkeerplaats nabij de speeltuin van Pyramide van Austerlitz. Navigeer hiervoor naar parkeerplaats Pyramide van Austerlitz. De parkeerplaats is in principe gratis, maar bij het verlaten van de parkeerplaats wordt door een parkeerwacht gevraagd om een vrijwillige bijdrage. Vanaf de parkeerplaats wandel je door de bossen in noordelijke richting in vijf minuten naar het monumentale uitzichtpunt.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

 

Ontdek mooie routes langs Pyramide van Austerlitz

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Pyramide van Austerlitz

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.