Uitkijktoren Pyramide van Austerlitz - Uitkijktorens.nl

Pyramide van Austerlitz

Terug Woudenberg · Utrecht
Midden in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug ontdek je een wel heel bijzonder uitzichtpunt uit de tijd van Napoleon: een aarden piramide met obelisk. Alsof je je even in Egypte waant.
1804
36 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
1804
36 m
Entree
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Midden in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug ontdek je een wel heel bijzonder uitzichtpunt uit de tijd van Napoleon: een aarden piramide met obelisk. Alsof je je even in Egypte waant.

Vlak bij de Pyramide is een speeltuin en heus lunapark met onder meer botsauto’s en zweefmolen.

Foto's van de Pyramide van Austerlitz

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Vlak bij de Pyramide is een speeltuin en heus lunapark met onder meer botsauto’s en zweefmolen.

· Woudenberg

Bewonder het ontwerp

Midden in de bossen van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug staat een voor Nederland ongewoon uitkijkpunt; een aarden piramide met obelisk. Met zijn 36 meter is dit uitzichtpunt uit 1804 het historisch hoogtepunt van het Nationale Park. Geïnspireerd op een veldtocht naar Egypte bedacht generaal Auguste de Marmont als eerbetoon aan zijn vriend en voorbeeld Napoleon Bonaparte dit unieke monument. Het Frans-Bataafse leger heeft in opdracht van deze generaal de piramide vervolgens gebouwd. De oorspronkelijk houten obelisk werd eind 19de eeuw vervangen door een stenen exemplaar. Wil je van het uitzicht genieten? Beklim dan de 81 treden tellende trap en sta bovenop het 17 meter hoge platform van de piramide. De obelisk is niet te beklimmen. Meer weten over dit oude historisch hoogtepunt? Check dan de website van Pyramide van Austerlitz.

Pyramide van Austerlitz

Check de leukste feitjes

What’s in a name?

Dat het uitzichtpunt de naam Pyramide krijgt, is vrij logisch. Maar waar komt Austerlitz vandaan? Broer van Napoleon, Lodewijk Bonaparte, was in die tijd koning van Holland en gaf dit monument deze bijzondere naam, naar de plaats in het huidige Tsjechië waar Napoleons leger de Oostenrijkse en Russische troepen versloeg.

Pyramide van Austerlitz

Beleef de geschiedenis

Wil je dit stukje Franse geschiedenis echt beleven? Bezoek dan eens de piramide onder leiding van een gids. Er zijn verschillende rondleidingen, voor zowel jong als oud. Of breng vroegere tijden tot leven met een familiespeurtocht. Kijk voor meer info op Pyramide van Austerlitz.

Over de geschiedenis van Pyramide van Austerlitz

Dit ruim 200 jaar oude uitzichtpunt uit de Franse tijd kent een lange geschiedenis. De aarden piramide met houten obelisk is in 1804 gebouwd door het Frans-Bataafse leger onder leiding van generaal de Marmont. In 1876 kocht Anna Alida Stoop het enorme monument met herberg en verhuurde het laatstgenoemde. Een paar jaar later, in 1894, werd de inmiddels in verval geraakte houten obelisk vervangen door een stenen exemplaar. Door het toenemend toerisme werden de activiteiten bij de herberg stapje voor stapje uitgebreid. Vandaag de dag bestaat de Pyramide van Austerlitz niet alleen uit een historisch uitzichtpunt, maar is er voor jong en oud een enorm terras met speeltuin, attracties en lunapark. Meer weten over dit uniek stukje historie? Check dan de website van Pyramide van Austerlitz.

Pentekening van de Pyramide van Austerlitz

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Doorn uitkijktoren De Kaap, in Leersum de Uilentoren, vlak bij Vianen uitkijktoren Hoef en Haag en in Utrecht uitkijktoren Observatorium. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Boswachterij Austerlitz

Rondom de Pyramide van Austerlitz ligt boswachterij Austerlitz, onderdeel van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Dit bosgebied maakte ooit deel uit van een groot heidegebied. Op deze plek bouwde de Franse generaal Auguste de Marmont een Frans legerkamp waar ze van omwonenden veel bekijks hadden, als een soort van uitje. Vrij snel erna werd de Pyramide van Austerlitz onder regie van Auguste de Marmont gebouwd. Na het vertrek van de Franse overheersers werd dit heidegebied ontgonnen en kwamen er bossen voor in de plaats; dennen, sparren, eiken en beuken. Ook werden er statige landhuizen gebouwd en prachtige parken aangelegd. De oude beukenlanen herinneren ons nog aan die tijd.

Meer weten

Speeltuin Pyramide van Austerlitz

Sinds jaar en dag is een bezoek aan speeltuin Pyramide van Austerlitz een vast onderdeel als schoolreis of kinderfeest. Ontdek het enorme (gratis) speeltuin vlak bij de Pyramide: roetsjen van de glijbaan, klimmen en klauteren. Kinderen kunnen zich hier heerlijk uitleven, terwijl je geniet van een hapje of drankje op het enorme terras. En er is meer. Naast de speeltuin ligt een heus lunapark waar tegen betaling je een ritje kunt maken in de botsauto’s, de zweefmolen of een van de andere toffe attracties.  

Meer weten

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

De uitkijktoren bevindt zich in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug; een prachtig, groen gebied dat zich kenmerkt door heuvels en uitgestrekte bossen. De heuvels zijn ontstaan uit de een na laatste ijstijd, zo’n 150.000 jaar geleden. Het ijs stuwde zand en stenen tot een langgerekte stuwwal in dit deel van Nederland. In vorige eeuwen werden de bossen, vooral dennenbomen, geplant voor houtproductie. Tegenwoordig heeft de Utrechtse Heuvelrug meer variatie in boomsoorten, struiken en planten. Het Nationaal Park herbergt ook heidevelden, vennen, stuifzanden en uiterwaarden. Hierdoor ontdek je in het park een variatie aan dieren, zoals reeën, eekhoorns en vossen, maar ook de zeldzame boommarter. Vogelliefhebbers kunnen in dit gebied hun hart ophalen, want er broeden maar liefst 100 verschillende vogelsoorten. Maar wie denkt dat de Utrechtse Heuvelrug enkel bossen en heuvels bevat, heeft het mis. Ook kastelen, kazematten en musea zijn hier te vinden. Een koninklijk, bosrijk gebied dus.

Meer weten

Koepel van Stoop

Midden in de bossen ligt een idyllisch gebouwtje: de Koepel van Stoop, een vroegere theekoepel op het hoogste punt van landgoed Henschoten. Eigenlijk wilde de rijke banier Stoop hier zijn buitenhuis bouwen, maar zag er vanaf omdat het grondwater te diep bleek te liggen. De koepel is in 1840 gebouwd naar Romeins voorbeeld. Het staat er nog steeds en is tegenwoordig een atelier dat alleen op afspraak te bezoeken is.

Meer weten

Leusderheide

De Leusderheide is een enorm militair terrein. Soldaten oefenen op dit heidegebied, onder meer met zware voertuigen. Het gebied is niet toegankelijk en maar beperkt vanaf de omgeving te zien.

Meer weten

Mini Obelisk monument

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de rijwielpadvereniging Utrecht en omstreken (UMO) is in 2018 een plaquette op een mini obelisk aangebracht. De UMO zorgde voor meer dan 100 kilometer fietspad op de Utrechtse Heuvelrug. Hoewel de vereniging niet meer bestaat, liggen de fietspaden er nog altijd. Ontwerper van de plaquette en obelisk is Theo van de Vathorst. Leuk detail: de obelisk ontwierp hij 45 jaar eerder dan de plaquette.

Meer weten

Put van Wallenburg

Deze 14 meter diepe put is het enige overblijfsel van hofstede Wallenburg, gebouwd in 1797 door Jean Marie D’Amblé. De gevluchte hugenoot, aanhanger van het Franse calvinisme, gaf de hofstede deze naam vanwege de door hem opgeworpen aarden wallen rondom de hofstede. 

Meer weten

Henschotermeer

Zin om even lekker te luieren en te genieten van de zon en de bosrijke omgeving? Midden in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug ontdek je het Henschotermeer met prachtig zandstrand waar je makkelijk een hele dag kunt vertoeven: zwemmen, dobberen op het meer, urenlang zandkastelen bouwen, een wandeling maken om vervolgens neer te strijken op het terras. Het kan hier allemaal.

Meer weten

Parkeerplaats Pyramide van Austerlitz

Er is volop parkeergelegenheid bij parkeerplaats Pyramide van Austerlitz. Check 'praktisch' voor alle info.

Meer weten

Openingstijden

De Pyramide van Austerlitz heeft wisselende openingstijden en is in de winterperiode alleen op zondagen open. In de zomervakantie is het uitzichtpunt gesloten. Check dus vooraf de openingstijden op Pyramide van Austerlitz.

Entree

Wil je de piramide beklimmen? De toegang tot de uitkijktoren bedraagt € 3,50 per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar betalen € 1,50. De entree voor de allerkleinsten (1 tot 3 jaar) is gratis. Betaling is contactloos of via pin.

Parkeren

Er is volop parkeergelegenheid op de parkeerplaats nabij de speeltuin van Pyramide van Austerlitz. Navigeer hiervoor naar parkeerplaats Pyramide van Austerlitz. De parkeerplaats is in principe gratis, maar bij het verlaten van de parkeerplaats wordt door een parkeerwacht gevraagd om een vrijwillige bijdrage. Vanaf de parkeerplaats wandel je door de bossen in noordelijke richting in vijf minuten naar het monumentale uitzichtpunt.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

 

Ontdek mooie routes langs Pyramide van Austerlitz

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Wil je de natuur van dichtbij bekijken?

Met een goede verrekijker is zoveel meer te zien, zowel vanaf grote hoogte als midden in een bos. Ontdek de verrekijkers van VerrekijkerShop, al meer dan twintig jaar dé specialist in verrekijkers. Hier vind je het grootste assortiment van Nederland. Een beginnende natuur- of wildspotter of een ervaren vogelaar? VerrekijkerShop adviseert je graag.

Naar Verrekijkershop.nl

Zien en doen bij Pyramide van Austerlitz

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Ervaar de herfst in de bossen

30 sep 2024

De herfst is begonnen! Waar kun je dit magische seizoen het beste ervaren? In het bos natuurlijk. Ontdek de leukste herfstbostips.

Ontdek het grootste zonnebloemschilderij

26 sep 2024

Beklim de uitkijktoren en ontdek het levensechte zonnebloemschilderij van Vincent van Gogh. Wat een belevenis!