Wandelroute de Marmontberg

Download route
Waar ben ik?
4 km

Leusderheide

De Leusderheide is een enorm militair terrein. Soldaten oefenen op dit heidegebied, onder meer met zware voertuigen. Het gebied is niet toegankelijk en maar beperkt vanaf de omgeving te zien.

Boswachterij Austerlitz

Rondom de Pyramide van Austerlitz ligt boswachterij Austerlitz, onderdeel van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Dit bosgebied maakte ooit deel uit van een groot heidegebied. Op deze plek bouwde de Franse generaal Auguste de Marmont een Frans legerkamp waar ze van omwonenden veel bekijks hadden, als een soort van uitje. Vrij snel erna werd de Pyramide van Austerlitz onder regie van Auguste de Marmont gebouwd. Na het vertrek van de Franse overheersers werd dit heidegebied ontgonnen en kwamen er bossen voor in de plaats; dennen, sparren, eiken en beuken. Ook werden er statige landhuizen gebouwd en prachtige parken aangelegd. De oude beukenlanen herinneren ons nog aan die tijd.

Speeltuin Pyramide van Austerlitz

Sinds jaar en dag is een bezoek aan speeltuin Pyramide van Austerlitz een vast onderdeel als schoolreis of kinderfeest. Ontdek het enorme (gratis) speeltuin vlak bij de Pyramide: roetsjen van de glijbaan, klimmen en klauteren. Kinderen kunnen zich hier heerlijk uitleven, terwijl je geniet van een hapje of drankje op het enorme terras. En er is meer. Naast de speeltuin ligt een heus lunapark waar tegen betaling je een ritje kunt maken in de botsauto’s, de zweefmolen of een van de andere toffe attracties.  

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

De uitkijktoren bevindt zich in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug; een prachtig, groen gebied dat zich kenmerkt door heuvels en uitgestrekte bossen. De heuvels zijn ontstaan uit de een na laatste ijstijd, zo’n 150.000 jaar geleden. Het ijs stuwde zand en stenen tot een langgerekte stuwwal in dit deel van Nederland. In vorige eeuwen werden de bossen, vooral dennenbomen, geplant voor houtproductie. Tegenwoordig heeft de Utrechtse Heuvelrug meer variatie in boomsoorten, struiken en planten. Het Nationaal Park herbergt ook heidevelden, vennen, stuifzanden en uiterwaarden. Hierdoor ontdek je in het park een variatie aan dieren, zoals reeën, eekhoorns en vossen, maar ook de zeldzame boommarter. Vogelliefhebbers kunnen in dit gebied hun hart ophalen, want er broeden maar liefst 100 verschillende vogelsoorten. Maar wie denkt dat de Utrechtse Heuvelrug enkel bossen en heuvels bevat, heeft het mis. Ook kastelen, kazematten en musea zijn hier te vinden. Een koninklijk, bosrijk gebied dus.

Koepel van Stoop

Midden in de bossen ligt een idyllisch gebouwtje: de Koepel van Stoop, een vroegere theekoepel op het hoogste punt van landgoed Henschoten. Eigenlijk wilde de rijke banier Stoop hier zijn buitenhuis bouwen, maar zag er vanaf omdat het grondwater te diep bleek te liggen. De koepel is in 1840 gebouwd naar Romeins voorbeeld. Het staat er nog steeds en is tegenwoordig een atelier dat alleen op afspraak te bezoeken is.

Mini Obelisk monument

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de rijwielpadvereniging Utrecht en omstreken (UMO) is in 2018 een plaquette op een mini obelisk aangebracht. De UMO zorgde voor meer dan 100 kilometer fietspad op de Utrechtse Heuvelrug. Hoewel de vereniging niet meer bestaat, liggen de fietspaden er nog altijd. Ontwerper van de plaquette en obelisk is Theo van de Vathorst. Leuk detail: de obelisk ontwierp hij 45 jaar eerder dan de plaquette.

Put van Wallenburg

Deze 14 meter diepe put is het enige overblijfsel van hofstede Wallenburg, gebouwd in 1797 door Jean Marie D’Amblé. De gevluchte hugenoot, aanhanger van het Franse calvinisme, gaf de hofstede deze naam vanwege de door hem opgeworpen aarden wallen rondom de hofstede. 

Parkeerplaats Pyramide van Austerlitz

Er is volop parkeergelegenheid bij parkeerplaats Pyramide van Austerlitz. Check 'praktisch' voor alle info.

Download route

In de bosrijke omgeving van de bekende Piramide van Austerlitz is het niet alleen lekker spelen in de speeltuin en lunapark, maar ook heerlijk wandelen. Wandel door de bossen van boswachterij Austerlitz, onderdeel van Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug, en ontdek mooie verhalen uit de tijd van Napoleon. De wandelroute De Marmontberg is een ideale manier om dit prachtige en historische gebied te ontdekken.

Parkeren en startpuntEr is volop parkeergelegenheid op de parkeerplaats nabij de speeltuin van Pyramide van Austerlitz. Navigeer hiervoor naar parkeerplaats Pyramide van Austerlitz.
Afstand4 km
BewegwijzeringDeze route volgt het wandelnetwerk op de Utrechtse Heuvelrug. Volg de gele markering.
Landgoed Den Treek-Henschoten vlak bij wandelroute Austerlitz
Landgoed Den Treek-Henschoten

Wandelen door de bossen van Austerlitz

De 4,5 kilometer lange wandelroute start je bij de bekende speeltuin Piramide van Austerlitz. Voor gezinnen met kinderen is deze wandeltocht dus beslist een aanrader. De wandeling voert je door de bossen van boswachterij Austerlitz. Vroeger was dit een groot heidegebied waar in de tijd van Napoleon Bonaparte de Franse generaal Auguste de Marmont een legerkamp had opgericht en de bekende Pyramide van Austerlitz liet bouwen, als eerbetoon aan zijn vriend Napoleon. Halverwege de wandeling kun je even uitrusten bij een pannenkoekenrestaurant. Hierna wandel je weer door de bossen terug naar het beginpunt waar de speeltuin en lunapark al op je staan te wachten. Het is heerlijk wandelen door de bossen met de wandelroute de Marmontberg.

Ben je nog niet uitgewandeld? Loop dan eens naar de Koepel van Stoop, een vroegere theekoepel van het landgoed Den Treek-Henschoten of de put van Wallenburg, het enige overblijfsel van de historische hofstede Wallenburg.

Zien en doen bij Wandelroute de Marmontberg

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.