Uitkijktoren Hoef en Haag - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Hoef en Haag

Terug Hoef en Haag · Utrecht
Beklim deze uitkijktoren aan de rand van het groene hart van het nieuwe dorp Hoef en Haag en ontdek de rijke historie van het Kasteelterrein.
2015
2,7 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2015
2,7 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim deze uitkijktoren aan de rand van het groene hart van het nieuwe dorp Hoef en Haag en ontdek de rijke historie van het Kasteelterrein.

Wist je dat ze in dit gebied een paar jaar geleden een eeuwenoude aardewerken pot gevonden hebben met zo’n 500 zilveren en gouden munten?

Foto's van de Uitkijktoren Hoef en Haag

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Wist je dat ze in dit gebied een paar jaar geleden een eeuwenoude aardewerken pot gevonden hebben met zo’n 500 zilveren en gouden munten?

Lekstraat 50 · 4125 TL Hoef en Haag

Bewonder het ontwerp

Sinds 2015 staat dit houten uitkijktorentje aan de rand van het groene hart van het nieuwe dorp Hoef en Haag; het Kasteelterrein. Uitkijktoren Hoef en Haag is gemaakt door Houthandel van Dal en is via verschillende kleine bruggen te bereiken. Vermoedelijke inspiratiebron van dit uitzichtpunt is kasteel Hagestein dat op dit groene terrein enkele eeuwen geleden heeft gestaan. De uitkijktoren en palissade, dat zijn de in de grond geslagen palen die dienen als omheining van de uitkijktoren, zijn gemaakt van Robinia hout. Houten palen ondersteunen het open uitkijkplatform dat zich op 2,7 meter hoogte bevindt. Via twee kleine trappen kom je uit op het hoogste punt. De ronde contouren van de buitengracht van het voormalige kasteel, die in 2015 deels in ere is hersteld, is vanaf de uitkijktoren goed te zien. Hier stond vroeger eveneens een uitkijkpunt. Rondom de uitkijktoren staan diverse bankjes waar je even heerlijk kunt zitten.  

Uitkijktoren Hoef en Haag

Check de leukste feitjes

Nieuw dorp

Tegelijkertijd met de komst van de uitkijktoren Hoef en Haag verrijst aan noordelijke zijde ook het gelijknamige dorp dat de afgelopen jaren in fases is uitgewerkt. Hoef en Haag is geïnspireerd op de lintbebouwing van Hagestein en de vestigingsachtige dorpen rondom Vianen.

Uitkijktoren Hoef en Haag

Over de geschiedenis van uitkijktoren Hoef en Haag

Het Kasteelterrein waar de uitkijktoren op staat kent een rijke geschiedenis. Eeuwen geleden stond hier het kasteel en stad Hagestein. Kasteel Hagestein is vermoedelijk in de 13de eeuw gesticht. Helaas werden zowel kasteel als stad tijdens de Arkelse oorlogen met de grond gelijkgemaakt. Halverwege de 16de eeuw werd een nieuw kasteel gebouwd, maar ook die is twee eeuwen later afgebroken. Een deel van de gracht van Hagestein is gelukkig weer in ere hersteld. Vanaf de uitkijktoren is dat goed te zien. Zo kunnen we het kasteel en de stad van weleer nog een beetje beleven. Meer weten over deze geschiedenis? Kijk op Wikipedia.

Kasteel en stad Hagestein in vroegere tijden

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Hoef en Haag nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je ten noordwesten nabij Oudewater uitkijktoren Willeskop, in Utrecht uitkijktoren Observatorium en ten oosten onder meer de uitkijktoren De Kaap in Doorn. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Bij de uitkijktoren is geen parkeerplaats, maar in de bebouwde kom van Hoef en Haag tegenover de toren is parkeergelegenheid. Navigeer hiervoor naar Gieser Wildemanpad 10 in Hoef en Haag. Je wandelt in zuidelijke richting binnen enkele minuten via een kleine brug naar de uitkijktoren.

Toegankelijkheid

Hoewel de uitkijktoren niet heel hoog is, is de toren enkel via een trap te beklimmen. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel. Voor ouders met kleine kinderen is het prima te doen.

 

Zien en doen bij Uitkijktoren Hoef en Haag

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.