Wandelroute Kaapse Bossen

Download route
Waar ben ik?
5 km

Kaapse Bossen

Uitkijktoren De Kaap ligt midden in de Kaapse Bossen, onderdeel van Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug. Een prachtig, glooiend bosgebied met brede, statige beukenlanen, slingerende bospaadjes en boswallen. De Kaapse Bossen dankt zijn naam aan Hendrik Swellengrebel. Toen hij terugkwam uit Zuid-Afrika rond 1750 kocht hij dit gebied. De bossen deden hem denken aan het bos achter de Tafelberg bij Kaapstad. Hij legde de basis van de Kaapse Bossen zoals we die vandaag de dag kennen. In het bos ligt de Helenaheuvel met theehuis, vernoemd naar zijn oudste dochter Helena Johanna Swellengrebel.

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

De uitkijktoren bevindt zich in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug; een prachtig, groen gebied dat zich kenmerkt door heuvels en uitgestrekte bossen. De heuvels zijn ontstaan uit de een na laatste ijstijd, zo’n 150.000 jaar geleden. Het ijs stuwde zand en stenen tot een langgerekte stuwwal in dit deel van Nederland. In vorige eeuwen werden de bossen, vooral dennenbomen, geplant voor houtproductie. Tegenwoordig heeft de Utrechtse Heuvelrug meer variatie in boomsoorten, struiken en planten. Het Nationaal Park herbergt ook heidevelden, vennen, stuifzanden en uiterwaarden. Hierdoor ontdek je in het park een variatie aan dieren, zoals reeën, eekhoorns en vossen, maar ook de zeldzame boommarter. Vogelliefhebbers kunnen in dit gebied hun hart ophalen, want er broeden maar liefst 100 verschillende vogelsoorten. Maar wie denkt dat de Utrechtse Heuvelrug enkel bossen en heuvels bevat, heeft het mis. Ook kastelen, kazematten en musea zijn hier te vinden. Een koninklijk, bosrijk gebied dus.

Doornse Kei

Niet ver van uitkijktoren De Kaap ligt de Doornse Kei, afkomstig uit Scandinavië en tijdens de voorlaatste ijstijd in dit gebied terechtgekomen. Het was de heer Swellengrebel die de Doornse Kei in de Kaapse Bossen zette, als vermaak voor de bezoekers van het bos. De kei was vroeger ook een echte toeristische hotspot.

Landgoed De Ruiterberg

Midden in de Kaapse Bossen ligt landgoed De Ruiterberg; een landhuis met terrassentuin die begin vorige eeuw is aangelegd en gebouwd in opdracht van Jan Wilmink. Het poortgebouw met torenkamer markeert de ingang van het landgoed. Op het torentje staat een windvaan met een ruiter te paard, symbool voor De Ruiterberg. Zowel het landhuis en poortgebouw is bewoond en dus niet te bezoeken, maar wandel vooral door de tuin van het landgoed. Die is vrij toegankelijk.

Doorn

Doorn, een historisch dorpje midden in de Utrechtse Heuvelrug. Ontdek naast knusse winkels, gezellige terrassen en lekkere eettentjes nog meer in Doorn. Bezoek het bekende Huis Doorn waar de Duitse ex-keizer Wilhelm II na de Eerste Wereldoorlog naar toe vluchtte en tot zijn dood woonde. Laat oude, koninklijke tijden herleven en doe een audiotour door het Huis. Of laat je verwonderen door het bomenrijk van het Nationaal Bomenmuseum Gimborn waar de grootste bomentuin van Nederland staat met kronkelende paden, een enorme heidetuin, fraaie doorkijkjes en een grote boomhut.

Doornse Gat

Zin in een dagje relaxen? Bezoek dan het Doornse Gat, een voormalige zandafgraving die tegenwoordig dienstdoet als dagrecreatieterrein voor gezinnen en familie. Beklim de zandheuvel, ontdek de glijbaan, de houten klimtoestellen en de picknickbanken. Zet je caravan of tentje voor een dag op en steek de barbecue aan. Een leuke dag voor jong en oud gegarandeerd.

Landgoed Huis te Maarn

Landgoed Huis te Maarn, een enorm landgoed van bijna 120 hectare, is aan het begin van de vorige eeuw ontstaan door het echtpaar Blijdenstein-van Heek uit Amsterdam. Het landhuis uit 1916 heeft wel wat weg van het Witte Huis in Washington. Oorspronkelijk werden hier vooral dennen- en douglasbomen aangeplant, maar later werd er meer gevarieerd waardoor het landgoed een afwisselende begroeiing kent. Het landhuis is nog steeds bewoond en dus niet te bezoeken, maar het omliggende landgoed daarentegen wel. Ontdek al wandelend dit prachtige landgoed.

Stiltebank

Wist je dat diep in de Kaapse Bossen een stiltebank staat? Dit bankje is geplaatst op het stilste plekje van de Utrechtse Heuvelrug. Op basis van geluidsmetingen, waarnemingen in het veld en een enquête onder bezoekers en bewoners is in 2003 de stilste locatie bepaald.

Parkeerplaats Kaapse Bossen

Op deze parkeerplaats, aan de zuidkant van de Kaapse Bossen, is doorgaans genoeg parkeerruimte.

Download route

In de bosrijke omgeving van uitkijktoren De Kaap in de Kaapse Bossen bij Doorn is het heerlijk wandelen. Wandel over lanen en bospaadjes en ontdek niet alleen natuur, maar ook cultuur. De wandelroute Kaapse Bossen van Natuurmonumenten is een ideale manier om dit prachtige natuurgebied te ontdekken.

Parkeren en startpuntDe route start bij de entree van de Kaapse Bossen. Navigeer hiervoor naar de Leersumsestraatweg 5 te Doorn.
Afstand5 km
BewegwijzeringDeze route van Natuurmonumenten is bewegwijzerd met blauwe pijltjes.
Wandelen door de Kaapse Bossen

Wandelen door de Kaapse Bossen

Je start deze 5 kilometer lange wandelroute bij parkeerplaats De Kaap en wandelt zo de Kaapse Bossen in, onderdeel van Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug. Wat een prachtig en glooiend bosgebied met brede, statige beukenlanen, slingerende bospaadjes en oude boswallen. Tijdens de wandeling kom je langs de imposante uitkijktoren De Kaap met een evenzo imposant uitzicht. Ook ontdek je een aantal mysterieuze objecten. De Stenen Tafel bijvoorbeeld, een oude molensteen, die in 1931 hier in de bossen is geplaatst of een van de vele grafheuvels die op de Utrechtse Heuvelrug te vinden zijn. Ook wandel je langs de fundamenten van de vroegere uitkijktoren en de Doornse Kei, een zwerfkei uit de ijstijd die vroeger een toeristische hotspot was. Wat is het heerlijk wandelen met de wandelroute Kaapse Bossen.

In de Kaapse Bossen valt nog veel meer te ontdekken. Zo vind je er twee landgoederen: de Ruiterberg en Huis te Maarn. Wandel beslist door de vrij toegankelijke tuinen. En ben je met kinderen? Ga dan ook naar het Doornse Gat, een voormalige zandafgraving waar je flink kunt klimmen en klauteren op een van de klimtoestellen.

Zin in een hapje of drankje? Bezoek dan het historische dorpje Doorn en ontdek naast knusse winkels ook gezellige terrassen en de heerlijkste eetgelegenheden.  

Zien en doen bij Wandelroute Kaapse Bossen

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.