Wandelroute Breeveen

Download route
Waar ben ik?
6 km

Leersumse Veld

Door ontbossing en overbeweiding werd het Leersumse Veld eeuwen terug een gebied van stuifzand en heide, die op natte plaatsen ging vervenen. In de 18de eeuw werd het veen afgegraven, waardoor de Leersumse Plassen ontstonden. Vandaag de dag is er minder bedrijvigheid en schijnt het Leersumse Veld zelfs het stilste plekje van Nederland te zijn. Ontdek een kudde Piëmontezer koeien die de heide begrazen, statige bomenlanen en oude rododendronstruiken, overblijfselen van een buitenplaats die hier vroeger heeft gestaan. Of spot libellen en vogels bij de plassen.

Leersum

De Uilentoren ligt vlak bij het charmante Leersum. Waan jezelf even een prins of prinses en ontdek het landgoed Zuylestein dat midden in een prachtig historisch park ligt. Of bezoek de Bloemencorso dat jaarlijks in het derde weekend van augustus plaats vindt. Even geen zin om cultuur op te snuiven? Ga dan lekker shoppen of geniet van een van de horecagelegenheden in het plaatsje.

Bosbad Leersum

Zin in een frisse duik? Ontdek dit familiebad dat al vijftig jaar jong en oud vermaakt.

Lombokbos en Lombokheuvel

De Uilentoren staat midden in het Lombokbos en op het hoogste punt van de Lombokheuvel, beide zijn onderdeel van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De 34 meter hoge heuvel maakt deel uit van de stuwwal die is ontstaan uit de voorlaatste ijstijd. Het bos en de heuvel hoorden vroeger bij het landgoed Lombok. Niet ver van de Uilentoren staat nog een folly, eveneens ontworpen door Jan Pothoven; een tuinkoepel. De tuinkoepel is in particulier bezit en is daardoor niet te bezoeken. Overigens is het Lombokbos door de storm in de zomer van 2021 flink beschadigd. Het kan zijn dat bepaalde delen daardoor niet toegankelijk zijn.

Graftombe van Nellesteyn

Niet zover van de Uilentoren is nog een uitzichttoren te ontdekken: de 14 meter hoge graftombe van Nellesteyn. Beetje luguber denk je wellicht, maar dat valt reuze mee. De oude graftombe heeft meer weg van een gebouw. De graftombe van de familie Nellesteyn is aan het begin van de 19de eeuw gebouwd door architect Zocher jr. in opdracht van Cornelis Jan van Nellesteijn. Hij werd in 1832 in het mausoleum bijgezet, het laatste familielid in 1912. Hierna werd de tombe definitief gesloten. De uitkijktoren, die alleen op zondagmiddag onder leiding van een gids open is, ligt op het hoogste punt van de 36 meter hoge Donderberg.

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

De uitkijktoren bevindt zich in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug; een prachtig, groen gebied dat zich kenmerkt door heuvels en uitgestrekte bossen. De heuvels zijn ontstaan uit de een na laatste ijstijd, zo’n 150.000 jaar geleden. Het ijs stuwde zand en stenen tot een langgerekte stuwwal in dit deel van Nederland. In vorige eeuwen werden de bossen, vooral dennenbomen, geplant voor houtproductie. Tegenwoordig heeft de Utrechtse Heuvelrug meer variatie in boomsoorten, struiken en planten. Het Nationaal Park herbergt ook heidevelden, vennen, stuifzanden en uiterwaarden. Hierdoor ontdek je in het park een variatie aan dieren, zoals reeën, eekhoorns en vossen, maar ook de zeldzame boommarter. Vogelliefhebbers kunnen in dit gebied hun hart ophalen, want er broeden maar liefst 100 verschillende vogelsoorten. Maar wie denkt dat de Utrechtse Heuvelrug enkel bossen en heuvels bevat, heeft het mis. Ook kastelen, kazematten en musea zijn hier te vinden. Een koninklijk, bosrijk gebied dus.

Privé: De Veldschuur – Staatsbosbeheer

Landgoed Maarsbergen

Aan de voet van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug ligt het landgoed Maarsbergen. Het landgoed kent een lange historie. Zo'n 1000 jaar geleden koos ridder Fulco deze strategische plek om een verdedigingswerk te bouwen: met zijn rug tegen de heuvel en uitzicht over de vallei. Na een belofte aan zichzelf maakte hij van deze plek een proosdij van de Abdij van Berne. Later kwam Huis Maasbergen in particulier bezit. Sinds 1882 is landgoed Maarsbergen in handen van een en dezelfde familie. Vandaag de dag is het landgoed grotendeels vrij toegankelijk. Tijdens een wandeling of fietsroute ontdek je de prachtige natuur op het landgoed. En kom je in de zomer op een zaterdag? Dan heb je veel kans dat de Theetuin open is voor een hapje en drankje.

Parkeerplaats Uilentoren

Bij de Uilentoren is parkeergelegenheid. Check 'praktisch' voor alle info.

Download route

In de bosrijke omgeving van de Uilentoren, midden in het Lombokbos, is het fijn wandelen. Het bos maakt onderdeel uit van de Utrechtse Heuvelrug, een prachtig groen nationaal park met veel heuvels en uitgestrekte bossen. De wandelroute Breeveen is een ideale manier om het Lombokbos en omgeving te ontdekken.

Parkeren en startpuntEr is een aantal parkeerplaatsen bij de Uilentoren. Navigeer hiervoor naar Uilentoren in Leersum.
Afstand6 km
BewegwijzeringDe route is bewegwijzerd met groene bordjes
Wandelen door Leersum
De groene omgeving van Leersum

Wandelen door het Lombokbos

Je start de wandelroute Wandelen rond de Uilentoren bij de Uilentoren waar je ook je auto parkeert. Wat gelijk opvalt, is dat de Uilentoren geen standaard uitkijktoren is. De materiaalkeuze van deze 10 meter hoge uitzichttoren is bijzonder te noemen: een bakstenen toren afgewerkt met kiezelcement. De uitkijktoren staat midden in het Lombokbos en op het hoogste punt van de Lombokheuvel. Beide hoorden vroeger bij het landgoed Lombok. De wandeltocht voert onder meer langs het Leersumse Veld, het stilste plekje van Nederland. Ontdek een kudde grazende Piëmontezer koeien, statige bomenlanen en oude rododendronstruiken. Niet ver van de uitkijktoren staat nog een opmerkelijke uitzichttoren; de graftombe van Nellesteyn. Deze 14 meter hoge graftombe en uitkijktoren kan alleen op zondagmiddag beklommen worden. Bezoek het centrum van Leersum en strijk neer op een van de terrassen in dit charmante plaatsje. Het is heerlijk wandelen rond de Uilentoren in het Lombokbos.

Door noodweer in de zomer van 2021 is er flink wat stormschade ontstaan in het Lombokbos. Naar verwachting is het meeste herstelwerk in het Lombokbos eind 2023 afgerond. Het bos is en blijft toegankelijk voor publiek. Eventuele tijdelijke omleidingen of afsluitingen worden aangegeven via borden.

Zien en doen bij Wandelroute Breeveen

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.