Fietsen rond de Uilentoren

Download route
Waar ben ik?
51 km

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

De uitkijktoren bevindt zich in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug; een prachtig, groen gebied dat zich kenmerkt door heuvels en uitgestrekte bossen. De heuvels zijn ontstaan uit de een na laatste ijstijd, zo’n 150.000 jaar geleden. Het ijs stuwde zand en stenen tot een langgerekte stuwwal in dit deel van Nederland. In vorige eeuwen werden de bossen, vooral dennenbomen, geplant voor houtproductie. Tegenwoordig heeft de Utrechtse Heuvelrug meer variatie in boomsoorten, struiken en planten. Het Nationaal Park herbergt ook heidevelden, vennen, stuifzanden en uiterwaarden. Hierdoor ontdek je in het park een variatie aan dieren, zoals reeën, eekhoorns en vossen, maar ook de zeldzame boommarter. Vogelliefhebbers kunnen in dit gebied hun hart ophalen, want er broeden maar liefst 100 verschillende vogelsoorten. Maar wie denkt dat de Utrechtse Heuvelrug enkel bossen en heuvels bevat, heeft het mis. Ook kastelen, kazematten en musea zijn hier te vinden. Een koninklijk, bosrijk gebied dus.

Lombokbos en Lombokheuvel

De Uilentoren staat midden in het Lombokbos en op het hoogste punt van de Lombokheuvel, beide zijn onderdeel van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De 34 meter hoge heuvel maakt deel uit van de stuwwal die is ontstaan uit de voorlaatste ijstijd. Het bos en de heuvel hoorden vroeger bij het landgoed Lombok. Niet ver van de Uilentoren staat nog een folly, eveneens ontworpen door Jan Pothoven; een tuinkoepel. De tuinkoepel is in particulier bezit en is daardoor niet te bezoeken. Overigens is het Lombokbos door de storm in de zomer van 2021 flink beschadigd. Het kan zijn dat bepaalde delen daardoor niet toegankelijk zijn.

Leersumse Veld

Door ontbossing en overbeweiding werd het Leersumse Veld eeuwen terug een gebied van stuifzand en heide, die op natte plaatsen ging vervenen. In de 18de eeuw werd het veen afgegraven, waardoor de Leersumse Plassen ontstonden. Vandaag de dag is er minder bedrijvigheid en schijnt het Leersumse Veld zelfs het stilste plekje van Nederland te zijn. Ontdek een kudde Piëmontezer koeien die de heide begrazen, statige bomenlanen en oude rododendronstruiken, overblijfselen van een buitenplaats die hier vroeger heeft gestaan. Of spot libellen en vogels bij de plassen.

Leersum

De Uilentoren ligt vlak bij het charmante Leersum. Waan jezelf even een prins of prinses en ontdek het landgoed Zuylestein dat midden in een prachtig historisch park ligt. Of bezoek de Bloemencorso dat jaarlijks in het derde weekend van augustus plaats vindt. Even geen zin om cultuur op te snuiven? Ga dan lekker shoppen of geniet van een van de horecagelegenheden in het plaatsje.

Graftombe van Nellesteyn

Niet zover van de Uilentoren is nog een uitzichttoren te ontdekken: de 14 meter hoge graftombe van Nellesteyn. Beetje luguber denk je wellicht, maar dat valt reuze mee. De oude graftombe heeft meer weg van een gebouw. De graftombe van de familie Nellesteyn is aan het begin van de 19de eeuw gebouwd door architect Zocher jr. in opdracht van Cornelis Jan van Nellesteijn. Hij werd in 1832 in het mausoleum bijgezet, het laatste familielid in 1912. Hierna werd de tombe definitief gesloten. De uitkijktoren, die alleen op zondagmiddag onder leiding van een gids open is, ligt op het hoogste punt van de 36 meter hoge Donderberg.

Kaapse Bossen

Uitkijktoren De Kaap ligt midden in de Kaapse Bossen, onderdeel van Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug. Een prachtig, glooiend bosgebied met brede, statige beukenlanen, slingerende bospaadjes en boswallen. De Kaapse Bossen dankt zijn naam aan Hendrik Swellengrebel. Toen hij terugkwam uit Zuid-Afrika rond 1750 kocht hij dit gebied. De bossen deden hem denken aan het bos achter de Tafelberg bij Kaapstad. Hij legde de basis van de Kaapse Bossen zoals we die vandaag de dag kennen. In het bos ligt de Helenaheuvel met theehuis, vernoemd naar zijn oudste dochter Helena Johanna Swellengrebel.

Landgoed De Ruiterberg

Midden in de Kaapse Bossen ligt landgoed De Ruiterberg; een landhuis met terrassentuin die begin vorige eeuw is aangelegd en gebouwd in opdracht van Jan Wilmink. Het poortgebouw met torenkamer markeert de ingang van het landgoed. Op het torentje staat een windvaan met een ruiter te paard, symbool voor De Ruiterberg. Zowel het landhuis en poortgebouw is bewoond en dus niet te bezoeken, maar wandel vooral door de tuin van het landgoed. Die is vrij toegankelijk.

Stiltebank

Wist je dat diep in de Kaapse Bossen een stiltebank staat? Dit bankje is geplaatst op het stilste plekje van de Utrechtse Heuvelrug. Op basis van geluidsmetingen, waarnemingen in het veld en een enquête onder bezoekers en bewoners is in 2003 de stilste locatie bepaald.

Landgoed Huis te Maarn

Landgoed Huis te Maarn, een enorm landgoed van bijna 120 hectare, is aan het begin van de vorige eeuw ontstaan door het echtpaar Blijdenstein-van Heek uit Amsterdam. Het landhuis uit 1916 heeft wel wat weg van het Witte Huis in Washington. Oorspronkelijk werden hier vooral dennen- en douglasbomen aangeplant, maar later werd er meer gevarieerd waardoor het landgoed een afwisselende begroeiing kent. Het landhuis is nog steeds bewoond en dus niet te bezoeken, maar het omliggende landgoed daarentegen wel. Ontdek al wandelend dit prachtige landgoed.

Doorn

Doorn, een historisch dorpje midden in de Utrechtse Heuvelrug. Ontdek naast knusse winkels, gezellige terrassen en lekkere eettentjes nog meer in Doorn. Bezoek het bekende Huis Doorn waar de Duitse ex-keizer Wilhelm II na de Eerste Wereldoorlog naar toe vluchtte en tot zijn dood woonde. Laat oude, koninklijke tijden herleven en doe een audiotour door het Huis. Of laat je verwonderen door het bomenrijk van het Nationaal Bomenmuseum Gimborn waar de grootste bomentuin van Nederland staat met kronkelende paden, een enorme heidetuin, fraaie doorkijkjes en een grote boomhut.

Doornse Gat

Zin in een dagje relaxen? Bezoek dan het Doornse Gat, een voormalige zandafgraving die tegenwoordig dienstdoet als dagrecreatieterrein voor gezinnen en familie. Beklim de zandheuvel, ontdek de glijbaan, de houten klimtoestellen en de picknickbanken. Zet je caravan of tentje voor een dag op en steek de barbecue aan. Een leuke dag voor jong en oud gegarandeerd.

Bosbad Leersum

Zin in een frisse duik? Ontdek dit familiebad dat al vijftig jaar jong en oud vermaakt.

Amerongse Berg

De Amerongse Berg is met zijn 69 meter het hoogste punt van De Utrechtse Heuvelrug. Ontdek het Amerongse Bos op deze berg. Wist je dat dit bos een van de oudste bossen van dit nationale park is?

Kasteel Amerongen

Wat een prachtig, oud kasteel! Het statige ‘Huys’ dateert uit 1680 en werd in vroegere tijden bewoond door families van diplomaten en militairen die een belangrijke rol spelen in de internationale politiek. Vandaag de dag huisvest het kasteel een kleinschalig museum met onder meer de adelsbibliotheek en de beroemde Van Mekeren kabinetten uit de 17de eeuw.

Parkeerplaats Uilentoren

Bij de Uilentoren is parkeergelegenheid. Check 'praktisch' voor alle info.

Kasteel Duurstede

Een eeuwenoude kasteelruïne in een prachtig park met slotgracht die alleen te bereiken is via een ophaalbrug. Je waant je net in een sprookje. Niet voor niets is dit een populaire trouwlocatie. Kasteel Duurstede is alleen op afspraak voor groepen te bezichtigen, maar een wandeling door het oude, historische park is ook zeker de moeite waard. Check de openingstijden op de website van Kasteel Duurstede.

Uiterwaarden Nederrijn

De uiterwaarden van de Nederrijn is een typisch Hollands landschap: brede rivieren, open landschap en kleinschalige landschapselementen zoals ooibosjes. Wat een prachtige vergezichten. Ook kun je er allerlei vogels spotten.

Kasteel Sandenburg

Kasteel Sandenburg, onderdeel van landgoed Sandenburg, werd al in de 14de eeuw genoemd. Eerst was het niet meer dan een versterkte toren. In de 18de eeuw werd de woontoren gekocht door G.C.C.J. van Lynden. Tientallen jaren later werd de woontoren uitgebouwd tot kasteel. Het kasteel wordt vandaag de dag bewoond door de familie Van Lynden-Van Sandenburg en is ook een kantoren- en evenementenlocatie.

Landgoed Maarsbergen

Aan de voet van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug ligt het landgoed Maarsbergen. Het landgoed kent een lange historie. Zo'n 1000 jaar geleden koos ridder Fulco deze strategische plek om een verdedigingswerk te bouwen: met zijn rug tegen de heuvel en uitzicht over de vallei. Na een belofte aan zichzelf maakte hij van deze plek een proosdij van de Abdij van Berne. Later kwam Huis Maasbergen in particulier bezit. Sinds 1882 is landgoed Maarsbergen in handen van een en dezelfde familie. Vandaag de dag is het landgoed grotendeels vrij toegankelijk. Tijdens een wandeling of fietsroute ontdek je de prachtige natuur op het landgoed. En kom je in de zomer op een zaterdag? Dan heb je veel kans dat de Theetuin open is voor een hapje en drankje.

Download route

In de Utrechtse natuur is het heerlijk fietsen; het Lombokbos, de Kaapse Bossen en natuurlijk Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug. De route Fietsen ronde Uilentoren is een ideale manier om deze omgeving te ontdekken.

ParkerenEr is een aantal parkeerplaatsen bij de Uilentoren. Navigeer hiervoor naar Uilentoren in Leersum.
StartpuntDe Uilentoren ligt aan het fietsknooppuntennetwerk. Fiets vanaf de parkeerplaats naar knooppunt 69.
Afstand51 km
KnooppuntenRichting 69 – 65 – 17 – 76 – 74 – 73 – 37 – 15 – 14 – 13 – 9 – 8 – 5 – 4 – 16 – 3 – 6 – 7 – 70 – 71 – 12 – richting 69
Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug

Fietsen dwars door de Utrechtse natuur

Voordat je op je fiets stapt, moet je beslist de Uilentoren even bewonderen en beklimmen. De oude uitkijktoren is niet een van de grootste, maar herbergt een aantal bijzondere verhalen. Daarna voert de route vrijwel gelijk door het Lombokbos dat vroeger bij het landgoed Lombok hoorde. Vervolgens fiets je verder en geniet je van het groene landschap van de prachtige provincie Utrecht. Je fiets langs enkele landgoederen af, waaronder Landgoed Maarsbergen die aan de voet van Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug ligt. Wat een prachtig heuvelachtig gebied dat zo’n 150.000 jaar geleden is ontstaan. Je fietst niet alleen door uitgestrekte bossen, maar in het park ontdek je ook vennen, stuifzanden, uiterwaarden en heidevelden.

Je fietst verder en komt langs enkele plaatsen, zoals Austerlitz. Vervolgens voert de route dwars door Doorn. Stap hier vooral even af, want in dit historisch dorpje ontdek je knusse winkels, gezellige terrassen en lekkere eettentjes. Vervolgens fiets je niet veel later langs kasteel Sandenburg dat nog steeds wordt bewoond. Ook in Wijk bij Duurstede staat een eeuwenoude kasteelruïne, namelijk kasteel Duurstede. Tip: maak een wandeling door het historische park. Niet veel later passeer je de Nederrijn waardoor je even in Gelderland fietst. Eenmaal weer de rivier over ontdek je een volgend kasteel, namelijk kasteel Amerongen. Wat een plaatje! Ten slotte voert de route om Amerongen heen om vervolgens terug te keren bij het startpunt. Kortom, een afwisselende fietsroute vol prachtige natuur en betoverende kastelen.

Andere fietsroutes in de omgeving van de Uilentoren

Kun je geen genoeg krijgen van deze regio? Ontdek de andere fietsroutes in de omgeving, zoals de fietsroute Rondje Utrechtse Heuvelrug die onder meer langs uitkijktoren De Kaap voert. Of, meer noordwaarts, de route Fietsen rond de Pyramide. Tijdens deze fietsroute ontdek je onder andere de Pyramide van Austerlitz.  

Zien en doen bij Fietsen rond de Uilentoren

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.