Uitkijktoren De Zandloper - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren De Zandloper

Terug Kootwijk · Gelderland
Bezoek deze cortenstalen uitkijktoren en ontdek niet alleen het grootste zandverstuivingsgebied van westelijk Europa, maar ook hoe de toren aan zijn naam is gekomen.
2017
13,5 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2017
13,5 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Bezoek deze cortenstalen uitkijktoren en ontdek niet alleen het grootste zandverstuivingsgebied van westelijk Europa, maar ook hoe de toren aan zijn naam is gekomen.

Voor de bouw van de uitkijktoren stond op deze plaats een houten uitkijktoren ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van Staatsbosbeheer.

Foto's van de Uitkijktoren De Zandloper

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Voor de bouw van de uitkijktoren stond op deze plaats een houten uitkijktoren ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van Staatsbosbeheer.

Bewonder het ontwerp

Wat kleurt de roestbruine kleur van uitkijktoren De Zandloper prachtig bij het zand van het Kootwijkerzand en het groen van de omliggende bomen. De uitkijktoren, gemaakt van cortenstaal, bereikt een hoogte van 13,5 meter en weegt 17.000 kilo. Een serieuze reus van staal dus. De kern van de toren bestaat uit 4 trappen en 2 bordessen; een kleinere halverwege de toren en een groter platform bovenop. Vanaf de top heb je 360 graden een fantastisch uitzicht over een van de grootste natuurgebieden van Nederland, de Veluwe. De toren wordt bij elkaar gehouden door stalen palen die als een soort spinnenweb om de kern heen zijn gebouwd. Het ontwerp heeft wat weg van een zandloper. Een lokaal aannemersbedrijf, Loenhorst Metaal, produceerde de uitkijktoren.

Uitkijktoren De Zandloper in Kootwijkerzand

Check de leukste feitjes

What’s in a name?

De naam van deze uitkijktoren, De Zandloper, werd onthuld tijdens de opening van de toren in 2017 en werd gekozen uit alle inzendingen van de namenwedstrijd die hiervoor in het leven was geroepen. De originele naam, bedacht door de leerlingen van groep 8B van de Ds. J. Fraanjeschool De Burcht uit het nabijgelegen Barneveld, is eigenlijk heel toepasselijk. Niet alleen de vorm van de toren doet denken aan een zandloper, maar het staat ook in de grootste zandverstuiving van West-Europa. Volop bewegend zand op het Kootwijkerzand, net als in een zandloper. Logisch!  

Hulp uit onverwachte hoek

De Zandloper zou niet in deze hoedanigheid er hebben gestaan als het geen hulp uit onverwachte hoek had gehad. Zo kon de toren flink hoger worden door crowdfunding en werd de hulp ingeroepen van Defensie. Tien militairen van de 103 Constructie Compagnie bouwden, als trainingsmoment, de toren op uit ruim 3100 onderdelen, ondersteund door een lokaal hoogwerkersbedrijf.

Over de geschiedenis van uitkijktoren De Zandloper

Weet je dat op deze plaats eerst een andere, houten uitkijktoren stond? Deze 8 meter hoge toren stond hier sinds 1999, ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van Staatsbosbeheer. Waarom hier? Welnu, een van de eerste gebieden die Staatsbosbeheer onze zijn hoede kreeg was het Kootwijkerzand. Na 15 jaar trouwe dienst werd de houten uitkijktoren gesloopt vanwege houtrot en kwam dit stalen exemplaar er voor in de plaats.

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Apeldoorn uitkijktoren Berg & Bos, in Putten de Bostoren, in Lunteren uitkijktoren De Koepel en uitkijktoren De Hessenhut en in Nunspeet uitkijktoren Veluwetransferium. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar tussen zonsopgang en zonsondergang te beklimmen.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Parkeren is mogelijk bij de parkeerplaats Uitkijktoren Kootwijkerzand. Navigeer hiervoor naar Houtvester van het Hoffweg in Kootwijk. Vanaf de parkeerplaats wandel je in een minuut naar de uitkijktoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

 

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren De Zandloper

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitkijktoren De Zandloper

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.