Uitkijktoren De Zandloper - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren De Zandloper

Terug Kootwijk · Gelderland
Bezoek deze cortenstalen uitkijktoren en ontdek niet alleen het grootste zandverstuivingsgebied van westelijk Europa, maar ook hoe de toren aan zijn naam is gekomen.
2017
13,5 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2017
13,5 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Bezoek deze cortenstalen uitkijktoren en ontdek niet alleen het grootste zandverstuivingsgebied van westelijk Europa, maar ook hoe de toren aan zijn naam is gekomen.

Voor de bouw van de uitkijktoren stond op deze plaats een houten uitkijktoren ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van Staatsbosbeheer.

Foto's van de Uitkijktoren De Zandloper

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Voor de bouw van de uitkijktoren stond op deze plaats een houten uitkijktoren ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van Staatsbosbeheer.

Bewonder het ontwerp

Wat kleurt de roestbruine kleur van uitkijktoren De Zandloper prachtig bij het zand van het Kootwijkerzand en het groen van de omliggende bomen. De uitkijktoren, gemaakt van cortenstaal, bereikt een hoogte van 13,5 meter en weegt 17.000 kilo. Een serieuze reus van staal dus. De kern van de toren bestaat uit 4 trappen en 2 bordessen; een kleinere halverwege de toren en een groter platform bovenop. Vanaf de top heb je 360 graden een fantastisch uitzicht over een van de grootste natuurgebieden van Nederland, de Veluwe. De toren wordt bij elkaar gehouden door stalen palen die als een soort spinnenweb om de kern heen zijn gebouwd. Het ontwerp heeft wat weg van een zandloper. Een lokaal aannemersbedrijf, Loenhorst Metaal, produceerde de uitkijktoren.

Uitkijktoren De Zandloper in Kootwijkerzand

Check de leukste feitjes

What’s in a name?

De naam van deze uitkijktoren, De Zandloper, werd onthuld tijdens de opening van de toren in 2017 en werd gekozen uit alle inzendingen van de namenwedstrijd die hiervoor in het leven was geroepen. De originele naam, bedacht door de leerlingen van groep 8B van de Ds. J. Fraanjeschool De Burcht uit het nabijgelegen Barneveld, is eigenlijk heel toepasselijk. Niet alleen de vorm van de toren doet denken aan een zandloper, maar het staat ook in de grootste zandverstuiving van West-Europa. Volop bewegend zand op het Kootwijkerzand, net als in een zandloper. Logisch!  

Hulp uit onverwachte hoek

De Zandloper zou niet in deze hoedanigheid er hebben gestaan als het geen hulp uit onverwachte hoek had gehad. Zo kon de toren flink hoger worden door crowdfunding en werd de hulp ingeroepen van Defensie. Tien militairen van de 103 Constructie Compagnie bouwden, als trainingsmoment, de toren op uit ruim 3100 onderdelen, ondersteund door een lokaal hoogwerkersbedrijf.

Over de geschiedenis van uitkijktoren De Zandloper

Weet je dat op deze plaats eerst een andere, houten uitkijktoren stond? Deze 8 meter hoge toren stond hier sinds 1999, ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van Staatsbosbeheer. Waarom hier? Welnu, een van de eerste gebieden die Staatsbosbeheer onze zijn hoede kreeg was het Kootwijkerzand. Na 15 jaar trouwe dienst werd de houten uitkijktoren gesloopt vanwege houtrot en kwam dit stalen exemplaar er voor in de plaats.

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Apeldoorn uitkijktoren Berg & Bos, in Putten de Bostoren, in Lunteren uitkijktoren De Koepel en uitkijktoren De Hessenhut en in Nunspeet uitkijktoren Veluwetransferium. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Kootwijkerzand

Het lijkt wel een woestijn. Met een oppervlakte van 700 hectare is het Kootwijkerzand het grootste zandverstuivingsgebied van West-Europa en wordt daarom ook wel ‘de Sahara van de Lage Landen’ genoemd. Vanaf de top van de uitkijktoren is het Kootwijkerzand goed te overzien: uitgestrekte zandduinen en heidevelden met sporadisch wat groene dennen. Het is hier heerlijk struinen door de duinen en de ruige natuur, precies in het hart van de Veluwe. En aan de kinderen heb je geen kind; het is een, grote zandbak. Uren speelplezier gegarandeerd!

Meer weten

De Veluwe

Wat is de Veluwe mooi! En groot, want met een oppervlakte van ongeveer 1.000 m2 is het bijna het grootste natuurgebied van Nederland. De Veluwe bestaat uit twee nationale parken: het Nationale Park De Hoge Veluwe en Nationaal Park Veluwezoom. OOk zijn er meerdere kleinere natuurgebieden te vinden. Het overgrote deel van dit prachtige, heuvelachtige natuurgebied bestaat uit bossen, maar er valt nog veel meer natuur te ontdekken: bloeiende heidevelden, enorme zandverstuivingen, mooie zandstranden en prachtige meren. Ontdek de oude Hanzesteden Harderwijk, Elburg en Hattem of ga op zoek naar de Nederlandse Big Five. Wie weet sta je oog in oog met een edelhert, wild zwijn, ree, vos of Schotse Hooglander. De ultieme natuurbeleving!

Meer weten

Dikke Bart

Halverwege het Kootwijkerzand bij Kootwijk vind je Dikke Bart, een zandplateau met wel een heel bijzonder verhaal. Onderzoek uit de jaren zeventig van de vorige eeuw wijst uit dat op deze plek twee dorpen hebben gelegen; een Romeins dorp en, eeuwen later, een groter middeleeuws dorp. Het middeleeuwse dorp uit de 9de eeuw had ongeveer 100 tot 150 inwoners. Rond 900 trad het verval van het dorp in, doordat de nabijgelegen ven langzaam opdroogde en bomen gekapt werden voor nieuwbouw en nieuwe akkers. Het gevolg: het zand stoof op en akkers leverden daardoor minder op. Rond het jaar 1000 werd het middeleeuws dorp definitief verlaten om vervolgens door het stuifzand te worden verzwolgen.

Meer weten

Radio Kootwijk

Als je de naam Kootwijkerzand hoort, dan denk je wellicht gelijk aan Radio Kootwijk, een bekend voormalig zendstation dat midden in deze Nederlandse Sahara ligt. Radio Kootwijk, in de volksmond ook wel ‘de Kathedraal’ genoemd, is gebouwd in de jaren twintig van de vorige eeuw door Julius Maria Luthmann. Het ontwerp is geïnspireerd op de Egyptische Sfinx. Maar waarom hier, ‘in the middel of nowhere’, met enkel zand en heide? Dat dit zo: Nederland wilde communiceren met de toenmalige koloniën, waaronder Nederlands-Indië. Het Kootwijkerzand was uitermate geschikt, juist vanwege de leegte en de dus relatief storingsvrije omgeving. Het gebouw is enkel te bezoeken met een gids.

Meer weten

Kootwijk

Vlakbij Kootwijkerzand ligt het pittoreske dorpje Kootwijk, een heel klein dorpje van een paar honderd inwoners in de bossen. Leuk om doorheen te fietsen, te wandelen of neer te strijken op het gezellige terras van De Brinkhof in het centrum van dit charmante dorpje.

Meer weten

Parkeerplaats Kootwijkerzand

Er is volop parkeergelegenheid bij parkeerplaats uitkijktoren Kootwijkerzand. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Meer weten

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar tussen zonsopgang en zonsondergang te beklimmen.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Parkeren is mogelijk bij de parkeerplaats Uitkijktoren Kootwijkerzand. Navigeer hiervoor naar Houtvester van het Hoffweg in Kootwijk. Vanaf de parkeerplaats wandel je in een minuut naar de uitkijktoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

 

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren De Zandloper

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitkijktoren De Zandloper

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland

04 nov 2023

Laat je bloed sneller lopen en ontdek de meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland. Hier moet je zijn als je een echte durfal bent.

De mooiste fietsroutes in de lente

05 apr 2023

Frisgroene natuur, blatende lammetjes en kleurige bloemen. Pak je fiets en beleef de lente met deze mooie fietsroutes die je langs toffe uitkijktorens brengt.