Fietsen door Kootwijk

Download route
Waar ben ik?
39 km

Kootwijkerzand

Het lijkt wel een woestijn. Met een oppervlakte van 700 hectare is het Kootwijkerzand het grootste zandverstuivingsgebied van West-Europa en wordt daarom ook wel ‘de Sahara van de Lage Landen’ genoemd. Vanaf de top van de uitkijktoren is het Kootwijkerzand goed te overzien: uitgestrekte zandduinen en heidevelden met sporadisch wat groene dennen. Het is hier heerlijk struinen door de duinen en de ruige natuur, precies in het hart van de Veluwe. En aan de kinderen heb je geen kind; het is een, grote zandbak. Uren speelplezier gegarandeerd!

Radio Kootwijk

Als je de naam Kootwijkerzand hoort, dan denk je wellicht gelijk aan Radio Kootwijk, een bekend voormalig zendstation dat midden in deze Nederlandse Sahara ligt. Radio Kootwijk, in de volksmond ook wel ‘de Kathedraal’ genoemd, is gebouwd in de jaren twintig van de vorige eeuw door Julius Maria Luthmann. Het ontwerp is geïnspireerd op de Egyptische Sfinx. Maar waarom hier, ‘in the middel of nowhere’, met enkel zand en heide? Dat dit zo: Nederland wilde communiceren met de toenmalige koloniën, waaronder Nederlands-Indië. Het Kootwijkerzand was uitermate geschikt, juist vanwege de leegte en de dus relatief storingsvrije omgeving. Het gebouw is enkel te bezoeken met een gids.

Kootwijk

Vlakbij Kootwijkerzand ligt het pittoreske dorpje Kootwijk, een heel klein dorpje van een paar honderd inwoners in de bossen. Leuk om doorheen te fietsen, te wandelen of neer te strijken op het gezellige terras van De Brinkhof in het centrum van dit charmante dorpje.

Dikke Bart

Halverwege het Kootwijkerzand bij Kootwijk vind je Dikke Bart, een zandplateau met wel een heel bijzonder verhaal. Onderzoek uit de jaren zeventig van de vorige eeuw wijst uit dat op deze plek twee dorpen hebben gelegen; een Romeins dorp en, eeuwen later, een groter middeleeuws dorp. Het middeleeuwse dorp uit de 9de eeuw had ongeveer 100 tot 150 inwoners. Rond 900 trad het verval van het dorp in, doordat de nabijgelegen ven langzaam opdroogde en bomen gekapt werden voor nieuwbouw en nieuwe akkers. Het gevolg: het zand stoof op en akkers leverden daardoor minder op. Rond het jaar 1000 werd het middeleeuws dorp definitief verlaten om vervolgens door het stuifzand te worden verzwolgen.

Kroondomein het Loo

Kroondomein ‘t Loo is een enorm koninklijk landgoed van ruim 10.000 hectare en wordt vandaag de dag gevormd door het Paleispark en de oude Houtvesterij. Het Paleispark ligt tegen Paleis Het Loo aan en diende ter ontspanning voor de Koninklijke bewoners. Ontdek al wandelend prachtige vijvers, gevarieerde bosgebieden en enkele heidevelden. Je komt hier helemaal tot rust.

Informatiecentrum ’t Leesten

Informatiecentrum ‘t Leesten is hét startpunt van Staatsbosbeheer om de Veluwe te verkennen. Ontdek de interactieve expositie en kom alles te weten over de omliggende natuur. Bezoek de winkel en het bospaviljoen. Voor de allerkleinsten is er het Bosdierenpad.

Entree Nationaal Park Hoge Veluwe – Hoenderloo

Nationaal Park de Hoge Veluwe

De natuur in het Nationale Park De Hoge Veluwe is overweldigend. Ontdek een afwisseling aan bossen, natte en droge heidevelden, grasvlakten en stuifzandlandschappen. Wie weet spot je wel een imposante edelhert of de wolf. Ook vind je her en der prachtige kunstwerken, zoals de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum of de Drie Staande Motieven op het Pampelse Zand.

Kröller-Müller Museum

Dit museum van hedendaagse kunst herbergt bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen van Vincent van Gogh. Hiermee bezit het Kröller-Müller Museum de tweede grootste collectie van deze wereldberoemde kunstenaar ter wereld. Ontdek daarnaast nog andere topstukken van onder meer Monet, Picasso en Mondriaan en de Beeldentuin.

Hoog Buurlose Heide

Wandel over hoogvlaktes met heide die in de maanden augustus en september paars kleuren. Schapen zorgen voor het openhouden van dit prachtige gebied. Vlakbij ligt Hoog Buurlo, een eeuwenoude landbouwenclave waar, met een tweetal oude boerderijen, een schaapskooi en wat schuren, de tijd stil lijkt te hebben gestaan.

Museum en Wildpark het Aardhuis

Parkeerplaats Kootwijkerzand

Er is volop parkeergelegenheid bij parkeerplaats uitkijktoren Kootwijkerzand. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

ParkerenParkeren is mogelijk bij de parkeerplaats Uitkijktoren Kootwijkerzand. Navigeer hiervoor naar Houtvester van het Hoffweg in Kootwijk.
StartpuntFiets vanaf de parkeerplaats in zuidelijke richting over de Noorderheideweg richting knooppunt 71.
Afstand38 km
KnooppuntenRichting 71 – 19 – 40 – 41 – 44 – 15 – 6 – 43 – 42 – 98 – 24 – 38 – 62 – 36 – 81 – richting 71
Kootwijkerzand

tip

Radio Kootwijk

Als je de naam Kootwijkerzand hoort, dan denk je wellicht gelijk aan Radio Kootwijk, een bekend voormalig zendstation dat midden in deze Nederlandse Sahara ligt. Radio Kootwijk, in de volksmond ook wel ‘de Kathedraal’ genoemd, is gebouwd in de jaren twintig van de vorige eeuw door Julius Maria Luthmann. Het ontwerp is geïnspireerd op de Egyptische Sfinx. Maar waarom hier, ‘in the middel of nowhere’, met enkel zand en heide? Dat dit zo: Nederland wilde communiceren met de toenmalige koloniën, waaronder Nederlands-Indië. Het Kootwijkerzand was...

Meer weten

Zien en doen bij Fietsen door Kootwijk

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.