Fietsen rond de Bostoren

Download route
Waar ben ik?
48 km

Landgoed Schovenhorst

Landgoed Schovenhorst wordt ook het mooiste geheim van Putten genoemd. En mooi is dit oude landgoed zeker. Beroemd vanwege zijn bomen herbergt het vijf bomentuinen: drie arboreta (een bomenverzameling in een groot park): de Kleine en de Grote Pinetum en een jonger Arboretum uit 1938, het Josinapark en het Drie Continentenbos. De bomencollectie kent voor Nederlandse begrippen grote bomen van soms wel 30 tot 40 meter hoog. Deze tuinen worden ook wel botanic guardians genoemd, want veel plantensoorten zijn de afgelopen decennia verdwenen of worden met uitsterven bedreigd. Botanische tuinen zijn daardoor heel waardevol. Het landgoed is van zonsopgang tot zonsondergang te bezoeken, zowel individueel als met een rondleiding.

Historisch Museum De Tien Malen

In dit historisch museum ontdek je archeologische vondsten uit de omgeving, leer je meer over de geschiedenis van Putten en vind je allerlei voorwerpen uit de 20ste eeuw, afkomstig uit Putten en omgeving. Interessant? Bezoek dan Museum De Tien Malen.

Het zwaartepunt van Nederland

Gemarkeerd met een enorme zwerfkei en een grote ring sta je precies op het middelpunt van Nederland. Althans, volgens de berekening van geoloog Frank Storbeck. Hij digitaliseerde de randen en de binnenwateren van Nederland en berekende het zwaartepunt van het droge land, dus zonder zee en binnenwateren. Dit monument werd onthuld met de woorden ‘Til Nederland op aan deze ring en niemand zal het merken’. Prompt werd in 2007 de ring met de steen opgetild en ontvoerd vanwege een oudejaarsstunt.

Kasteel Oldenaller

Dit kasteel is ontworpen door Jacob van Campen, de architect van onder meer het Paleis op de Dam. Het vierkante kasteel is in 1655 gebouwd. Later is het flink verbouwd door K.G. Zocher. Tot 1972 is het bewoond geweest. Hierna heeft Natuurmonumenten het kasteel en het omliggende landgoed Oldenaller vol slingerende paden en waterpartijen overgenomen.

Oude Ambachten & Speelgoed Museum

In dit museum stap je even terug in de tijd. Neem een kijkje bij authentieke winkeltjes van vroeger, zoals de drogisterij en de slager. Ontdek de oude ambachten van weleer; klompen maken, netten boeten, spinnen en nog veel meer. Leer speelgoed kennen uit lang vervlogen tijden. En het mooie is: je mag overal zelf ontdekken en doen.

Nijkerk

Bezoek het historische centrum van Nijkerk. Ontdek de oude pakhuizen, de historische monumenten, Museum Nijkerk of het stoomgemaal Arkemheen om vervolgens neer te strijken op een van de vele gezellige terrasjes voor een hapje of een drankje.

Parkeerplaats landgoed Schovenhorst

Er is volop parkeergelegenheid bij de parkeerplaats van landgoed Schovenhorst. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

Midden op het prachtige landgoed Schovenhorst staat een spectaculaire uitkijktoren, de Bostoren. Vanaf de top van de toren heb je een geweldig uitzicht over onder meer de Veluwe. De route Fietsen rond de Bostoren is een ideale manier om deze prachtige omgeving te ontdekken.

ParkerenParkeren is mogelijk bij de parkeerplaats Landgoed Schovenhorst. Navigeer hiervoor naar Nieuwe Prinsenweg 3881 in Putten.
StartpuntSteek vanaf de parkeerplaats de Garderenseweg over. Daar ligt knooppunt 52 en gaat de route verder in zuidwestelijke richting naar knooppunt 68.
Afstand48 km
Knooppunten52 – 68 – 6 – 49 – 48 – 46 – 45 – 7 – 1 – 59 – 44 – 15 – 9 – 27 – 52 – 67 – 38 – 37 – 36 – 18 – 12 – 17 – 30 – 80 – 34 – 48 – 56 – 52
Uitzicht vanaf de Bostoren
Uitzicht vanaf de Bostoren

Fietsen in de omgeving van de Bostoren

De route Fietsen rond de Bostoren start bij de parkeerplaats van landgoed Schovenhorst waar ook de Bostoren staat. Wandel beslist even door dit mooiste geheim van Putten, want naast de Bostoren herbergt dit oude landgoed wel vijf bomentuinen. Daarna start de fietsroute, deels nog door het prachtige landgoed en vervolgens door het dorp Krachtighuizen. De fietsroute voert enerzijds door het westelijk deel van de Veluwe en anderzijds door het prachtige Gelderse landschap waar je geniet van kleine stukken bos en open graslanden. Tip: Ga even van de fietsroute af en ontdek het Oude Ambachten & Speelgoed Museum, want de tijd lijkt hier te hebben stilgestaan.

Daarna pik je de route weer op en fiets je via het dorpje Zwartebroek en via het Gelderse platteland richting Nijkerk. Stap vooral even af in het historische centrum van Nijkerk, want hier ontdek je onder meer oude pakhuizen, historische monumenten en niet te vergeten gezellige terrasjes. Vervolgens voert de route langs de Arkervaart en het Nuldernauw en geniet je van weidse uitzichten. Mocht je tijd over hebben, bewonder dan kasteel Oldenaller, dat ook van de route af ligt. Ten slotte fiets je weer terug naar Putten en landgoed Schovenhorst. Kortom, de route fietsen rond de Bostoren heeft alles in zich voor een topdagje uit.

Andere fietsroutes in de omgeving van de Bostoren

Kun je geen genoeg krijgen van deze regio? Ontdek de andere fietsroutes in de omgeving, zoals de route Fietsen door de Veluwe die onder meer langs uitkijktoren Veluwetransferium voert. Of, ten zuidoosten, de route Fietsen door Kootwijk. Tijdens deze fietsroute ontdek je onder andere uitkijktoren De Zandloper in het Kootwijkerzand.

Zien en doen bij Fietsen rond de Bostoren

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.