IVN Natuurpad Berg & Bos

Download route
Waar ben ik?
5 km

Park Berg en Bos

Grenzend aan de Kroondomeinen van Paleis het Loo ligt dit enorme stadspark, dat in 1934 is aangelegd als een werkverschaffingsproject door ongeveer 500 werklozen. Het is hier heerlijk wandelen. Het stadspark zoals we die vandaag de dag kennen, is deels een aangelegd cultuurpark en, wat dieper Berg & Bos in, een gevarieerd bosachtig gebied. Je treft er vooral planten, bomen en dieren uit het Veluwegebied. Je kunt er zelfs wild spotten; zwijnen en herten. In het park zelf is er voor jong en oud van alles te zien en te beleven. Zo ontdek je er een pinetum met mammoetbomen en een bosvijver. Ook kinderen kunnen zich hier flink uitleven: klimmen en klauteren in de speelweide, op avontuur over het IVN Natuurpad of, voor de stoere kinderen, (betaald) klimmen in het klimbos met hoogtes van wel 18 meter.

Natuurpad Berg & Bos

Het Kidsnatuurpad is een wandeltocht door het bos, speciaal uitgezet door het IVN voor avontuurlijke speurneuzen. De wandeling start aan het einde van de Jubileumlaan in het stadspark en is zowel via de blauwe paaltjes als via de route app van IVN te bewandelen.

Speelweide

Kinderen kunnen zich heerlijk uitleven op de enorme speelweide in het stadspark. Klimmen en klauteren op de vele speeltoestellen, spelen in de zandbak of met het water uit de pomp. Het kan hier allemaal. Lekker picknicken of even van het zonnetje genieten? Ook dat kan, er zijn banken genoeg. En de entree? Die is helemaal gratis.

Bosvijver

De bosvijver is aangelegd in de jaren dertig van de vorige eeuw als werkverschaffingsproject. Door de economische crisis heerste er namelijk een hoge werkeloosheid. Het was zwaar werk en de dagen waren lang. De bosvijver moest door grondwater gevoed worden. Om het grondwater te bereiken, werd diep gegraven. Ze stuitten op een rotsachtige ondergrond waar omheen werd gegraven. Hierdoor ontstond het eiland in de vijver. Het zand is gebruikt voor de aanleg van de paden in het park en de heuvelachtige omgeving van de vijver. Vandaag de dag is de grote bosvijver een idyllische plek met een prachtige fontein en veel bloeiende planten langs de paden.

Stenen Bank

De bank, vlak bij de grote bosvijver, is opgebouwd uit onder meer veldkeien die in de jaren dertig van de vorige eeuw bij graafwerkzaamheden van de vijver tevoorschijn kwamen. Het raamwerk van de bank is gemaakt van beton. De mozaïeken in de Stenen Bank zijn gemaakt door architect/kunstenaar Hendrikus Berkhoff. In de jaren dertig van de vorige eeuw was de werkeloosheid hoog en hoopte men op een betere toekomst. Dat zie je terug in de mozaïeken. Het mozaïek aan de linkerkant stelt de Denker of pessimist voor, de rechterkant de Ziener of optimist en in het midden ontdek je het wapen van Apeldoorn. Je mag op de bank zitten, maar heel prettig is dat niet met de keien. Leuk feitje: voormalig koningin Wilhelmina schilderde vroeger op deze plek.

Parkeerplaats stadspark Berg & Bos

Er is volop parkeergelegenheid vlakbij het stadspark Berg & Bos. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

Midden in Apeldoorn ontdek je het prachtig oude stadspark Berg & Bos waar het heerlijk wandelen is. Vanaf de 26 meter hoge uitkijktoren Berg & Bos overzie je het enorme park. Zin om samen met je kinderen te wandelen door deze stadstuin? De wandelroute ‘IVN Natuurpad Berg & Bos’ is een ideale manier om een deel van dit idyllische park te ontdekken.

Parkeren en startpuntParkeren is mogelijk bij de (betaalde) parkeerplaats die bestemd is voor zowel het Stadspark Berg & Bos als Apenheul. Navigeer hiervoor naar Burgemeester Roosmale Nepveulaan in Apeldoorn. Vanaf de parkeerplaats wandel je in ongeveer 5 minuten naar de start van de wandelroute. Je steekt hierbij de J.C. Wilslaan over en je loopt vervolgens rechtdoor de Jubileumlaan in. Het IVN Natuurpad start aan het eind van de jubileumlaan. Volg de pijlen naar de blauwe route.
Afstand5 km
BewegwijzeringDe route is aangegeven met paaltjes met blauwe kop.
wandeling Berg & Bos

Wandelen door het stadspark Berg & Bos

Vanaf de enorme parkeerplaats wandel je naar de ingang van stadspark Berg & Bos waar je tussen de poorten van dierenpark Apenheul en stadspark Berg & Bos kunt kiezen. Het enorme stadspark dat in de jaren dertig van de vorige eeuw is aangelegd, is werkelijk prachtig. De wandeling Berg & Bos brengt je door een groot deel van dit stadspark. Aan het begin van het park ontdek je de enorme bosvijver. Wat een plaatje met de prachtige fontein en de heuvelachtige omgeving vol bloeiende planten. Aan een van de paden rondom deze vijver staat de Stenen Bank waar koningin Wilhelmina vroeger schilderde. Ga je langs de vijver de bossen in dan ontdek je uitkijktoren Berg & Bos, een hoge, houten toren waarop je het hele bos kunt overzien. Voorbij de bosvijver ligt de Speelweide waar kinderen zich urenlang vermaken en ouders genieten van de rust en het zonnetje. Wat dieper het park in ontdek je een gevarieerd bosachtig gebied waar je zelfs wilde dieren als zwijnen en herten kunt spotten. Deze wandeling Berg & Bos brengt je tot diep in deze prachtige bossen.

Zin in een hapje of drankje gekregen? Bij de ingang van het park zijn er twee horecagelegenheden, voor ieder wat wils. Of neem zelf proviand mee en nestel je op een bankje bij de enorme speelweide of neem een picknickkleed mee. Op en top genieten!

Zien en doen bij IVN Natuurpad Berg & Bos

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.