Toekan Toren - Uitkijktorens.nl

Toekan Toren

Terug Harderwijk · Gelderland
Beklim dit enorme cortenstalen vogelnest aan de rand van de Veluwe en kijk niet alleen uit over de Veluwe maar ook over Harderwijk en de Randmeren.
2016
50 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
2016
50 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Beklim dit enorme cortenstalen vogelnest aan de rand van de Veluwe en kijk niet alleen uit over de Veluwe maar ook over Harderwijk en de Randmeren.

Wie goed kijkt, ziet dat de vogel boven op het nest veel weg heeft van het logo van een heel bekende hotelketen.

Foto's van de Toekan Toren

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Wie goed kijkt, ziet dat de vogel boven op het nest veel weg heeft van het logo van een heel bekende hotelketen.

Bewonder het ontwerp

Aan de rand van de Veluwe en langs de A28 staat sinds 2016 een 50 meter hoge uitzichttoren, de Toekan Toren. De cortenstalen toren stijgt ver boven de omliggende bomen uit. Door het materiaalgebruik gaat het goed op in de natuurrijke omgeving. Het ontwerp is geïnspireerd op een toekan die op zijn (paal)nest zit. Wie goed kijkt, herkent de enorme vogel bovenop. Deze Van der Valkvogel waakt als het ware over het nest en de Veluwe en is daarnaast ook een subtiele verwijzing naar de bekende hotelketen.

binnenzijde van de Toekan Toren

Via de 226 treden tellende trap bereik je het contenstalen nest die zich op 42 meter hoogte bevindt. Wat een uitzicht! Vanaf de top kijk je niet alleen uit over de binnenstad van Harderwijk, maar ook over het noordwesten van de Veluwe en de Randmeren.

Check de leukste feitjes

Een toren voor durfallen

Wat is de Toekan Toren hoog! Aan de trap lijkt geen eind aan te komen en eenmaal boven voel je dat de toren met de wind meebeweegt. Spannend? Zeker! Maar daar staat tegenover dat je fenomenaal groots uitzicht hebt.

Uitzicht op Harderwijk vanuit de Toekan Toren

Over de geschiedenis van de Toekan Toren

Het plaatsen van deze enorme uitkijktoren had nogal wat voeten in de aarde. Zes jaar eerder, in 2009, begonnen de eerste gesprekken met de hotelketen Van der Valk en de gemeente. De hotelketen wilde graag een reclamemast zo pal langs de A28, maar dat mocht niet. Daarna is het idee van een uitkijktoren ontstaan waarbij met de welbekende toekan, subtiel verwezen wordt naar Van der Valk. En Harderwijk was met de komst van de enorme uitkijktoren aan de rand van de Veluwe een toeristische hotspot rijker. Een mooie win-win dus.

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van de Toekantoren nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je eveneens in Harderwijk uitkijktrap De Wijde Wellen, ten zuiden in Putten de Bostoren en ten oosten uitkijktoren Veluwtransferium in Nunspeet. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is dagelijks vanaf 10.00 tot 17.00 uur te beklimmen. Let op: bij onweer, harde wind en winterse vorst, ijzel en sneeuw wordt afgeraden de toren te beklimmen.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

De uitkijktoren staat aan de rand van een grote parkeerplaats; parkeerterrein P-Veluwe Broekhorstlaan. Navigeer hiervoor naar het Transferium aan de Boekhorstlaan in Harderwijk.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Toekan Toren

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.