Wandelroute Erfgoed Hondsrug

Download route
Waar ben ik?
8 km

Boswachterij Gieten-Borger

Het Boomkroonpad staat in de prachtige bossen van boswachterij Gieten-Borger, een stiltegebied van een kleine 3.000 hectare groot. Het bos is een eeuw geleden aangelegd in het kader van de werkverschaffing. Hierdoor veranderde het oorspronkelijke heidelandschap in een bosgebied dat vooral bestaat uit naaldbomen, afgewisseld met verschillende soorten loofbomen en kleinere en wat grotere vennen.

Hondsrug

Het Boomkroonpad en boswachterij Gieten-Borger liggen op de Hondsrug, een langgerekte verhoogde zandrug van zo’n 70 kilometer lang die zich uitstrekt van Emmen tot aan Groningen. De Hondsrug is ontstaan in de laatste twee ijstijden toen ijsmassa’s met keien en zand uit het Noordzeegebied over dit gebied schoven. Het resultaat is een heuvelachtig landschap met een gemiddelde hoogte van 20 meter boven NAP. Dit prachtig historisch gebied herbergt oude grafheuvels, indrukwekkende hunebedden, idyllische vennetjes en uitgestrekte heide. Een gebied vol geschiedenis die daarom niet voor niets de status van Unesco Global Georpark heeft gekregen, als enige in Nederland.

Buitencentrum Boomkroonpad

In de bosrijke omgeving van het Boomkroonpad is van alles te zien en te ontdekken. Stap daarom vooral binnen bij het Buitencentrum, naast het Boomkroonpad. Het natuurinformatiecentrum vertelt je het verhaal over het bosleven en organiseert allerlei activiteiten om de natuur te ontdekken. Vanaf het Buitencentrum starten ook verschillende fiets- en wandelroutes die je langs de mooiste plekjes van de boswachterij brengen. Het startpunt dus voor een topdagje natuur beleven.

Speelbos Lorken

Kinderen kunnen de natuur ontdekken en zich helemaal uitleven in het Speelbos Lorken. Klimmen en klauteren in de bomen, met takken enorme hutten bouwen, spelen met de waterpomp en de geheimen van de natuur ontdekken. Het kan hier allemaal. Lekker picknicken of even van het zonnetje genieten? Ook dat kan, er zijn picknickplaatsen genoeg. En de entree? Die is helemaal gratis.

Hunebed D26

Tegen de rand van het bos ontdek je dit bijzondere hunebed. Met zijn vijf dekstenen is deze voorhistorische begraafplaats nog vrij compleet. Van 1968 tot 1970 zijn hier opgravingen gedaan en de 'vangst' was enorm: op de keldervloer vonden archeologen de resten van 160 potten. Verder ontdekten ze stenen wapens, gereedschap en barnstenen kralen. De opgravingen zijn te zien in het Hunebed Museum in Borger. Leuk detail: hunebed D26 is de laatste hunebed dat door archeologen is onderzocht.

Lunsveen

Lunsveen is een prachtig ven ten zuiden van boswachterij Gieten-Borger. Het is een broedplaats voor onder andere kokmeeuwen.

Recreatieplas ’t Nije Hemelriek

Zin in een verfrissende duik op een hete zomerdag? Recreatieplas ’t Nije Hemelriek is dan de perfecte plek om te genieten van de zon, het water en het strand. Wat een hemels plekje zo midden in de bosrijke omgeving van boswachterij Gieten-Borger met zijn tropische kleur en hagelwitte stranden! Kinderen kunnen zich naar hartenlust uitleven op de speeltoestellen, terwijl ouders genieten van de zon op het strand of op het terras.

Parkeerplaats Boomkroonpad

Bij het Boomkroonpad is volop parkeergelegenheid. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

In de bosrijke omgeving van het Drentse Boomkroonpad op de Hondsrug is het heerlijk wandelen. Dit heuvelachtige landschap herbergt ook een rijke historie. De wandelroute ‘Erfgoed Hondsrug’ van Staatsbosbeheer leent zich uitstekend om de bossen van boswachterij Gieten-Borger op de Hondsrug en de historische schatten te ontdekken.

Parkeren en startpuntBij het Buitencentrum Boomkroonpad kun je parkeren. Navigeer hiervoor naar Steenhopenweg 4 in Drouwen.
Afstand8 km
BewegwijzeringDe route is bewegwijzerd met bruine bordjes van Staatsbosbeheer.
wandelroute Hondsrug
Hondsrug

Wandelen over de Hondsrug

Je start deze wandeling bij het Boomkroonpad, negen torens die verbonden zijn met loopbruggen waardoor je tussen de toppen van de bomen wandelt. Een bijzondere natuurattractie! Maar er is nog veel meer te ontdekken in deze bossen. Stap daarom eerst binnen bij het Buitencentrum Boomkroonpad waar je alles te weten komt over het bosleven. Je wandelt door de afwisselende natuur van boswachterij Gieten-Borger die een eeuw geleden in het kader van de werkverschaffing is aangelegd. Dichte bossen, idyllische vennetjes en uitgestrekte heide, het komt allemaal voorbij. De boswachterij ligt in het prachtige gebied van de Hondsrug, een 70 kilometer langgerekt verhoogde zandrug die een aantal historische schatten herbergt: oude grafheuvels, karakteristieke beukenlanen en hunebedden. Ontdek onder meer Hunebed D26 langs de route, het laatst opgegraven hunebed in Nederland. De wandelroute Erfgoed Hondsrug is een prachtige wandeling.  

Zin in een hapje of drankje? Ontdek Paviljoen De Woudstee bij het Buitencentrum Boomkroonpad. Kinderen spelen in het nabijgelegen speelbos Lorken.

Zien en doen bij Wandelroute Erfgoed Hondsrug

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.