Uitkijktoren De Poolshoogte - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren De Poolshoogte

Terug Odoorn Β· Drenthe
Kom poolshoogte nemen bij De Poolshoogte. Beklim eerst de heuvel en daarna de open toren om vervolgens groots te genieten van de mooiste vergezichten over het Drentse landschap.
2000
18 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2000
18 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Kom poolshoogte nemen bij De Poolshoogte. Beklim eerst de heuvel en daarna de open toren om vervolgens groots te genieten van de mooiste vergezichten over het Drentse landschap.

De bijnaam van de heuvel waar deze uitkijktoren op staat, wordt ook wel de Bloedberg van Exloo genoemd.

Waar ben ik?

De bijnaam van de heuvel waar deze uitkijktoren op staat, wordt ook wel de Bloedberg van Exloo genoemd.

Β· 7873 TE Odoorn

Bewonder het ontwerp

Kom, we gaan poolshoogte bij De Poolshoogte nemen. Zodra je aankomt, valt het open ontwerp van deze vierkanten uitkijktoren je direct op. Uitkijktoren Poolshoogte, die bestaat uit 6 verdiepingen, is gemaakt van staal en hout. De route naar het uitzichtplatform op 18 meter hoogte wordt afgewisseld door trappen en bordessen, zodat je onderweg even kunt uitrusten van de flinke klim. En door de volledig open structuur kun je vanaf elk bordes groots genieten van het 360 graden uitzicht.

Eenmaal boven heb je een werkelijk prachtig uitzicht over de wijde omgeving. Je kunt bij helder weer namelijk kilometers ver kijken. Ontdek wat dichter bij het Poolshoogte Schapenpark en wat verder weg de Televisietoren in Smilde en zelfs de windmolens in Duitsland.

Check de leukste feitjes

What’s in a name?

De Poolshoogte is een bijzondere, maar ook wel logische naam voor deze uitkijktoren. Het is namelijk ook de naam van de heuvel waarop de toren is gebouwd. De naam is bedacht door de zoon van boswachter Meelker, de boswachter die in de jaren dertig van de vorige eeuw de omliggende bossen beheerde. Hij wilde maar wat graag een heuvel op deze locatie, zodat hij vanaf de top het bos en de omgeving goed in de gaten kon houden en dus β€˜poolshoogte’ kon nemen. En zo geschiedde.

Running up that hill

Uitzichttoren De Poolshoogte staat op een 13 meter hoge heuvel. Je bevindt je dan zelfs op 38 meter boven NAP. Twee paden, een zogenaamde dubbele helix, leiden naar de top van deze heuvel. Zin in een wedstrijdje wie het eerste boven is πŸ˜‰? Tel daarbij de klim van de 18 meter hoge toren op en je hebt weer een goede work-out gehad. Als beloning word je getrakteerd op een fenomenaal uitzicht.

Over de geschiedenis van uitkijktoren De Poolshoogte

Wist je dat de heuvel waarop de metershoge uitkijkpost staat, is aangelegd in het kader van werkverschaffing? In de jaren dertig van de vorige eeuw gaf boswachter Meelker hier dus opdracht voor. Voor de aanleg van deze heuvel kregen werklozen enkel een schop en kruiwagen. Het was zwaar werk en velen kregen bloedblaren aan hun handen. Een journalist kreeg hier lucht van en gaf de heuvel daardoor de bijnaam Bloedberg van Exloo. 

De omliggende bomen groeiden in de loop der jaren, wat het uitzicht op een gegeven moment belemmerde. In 1968 werd er daarom een brandwachttoren geplaatst, een oude toren van de NAM. De toren verloor op een gegeven moment zijn functie en werd daardoor in 1999 afgebroken. Een jaar later werd de huidige uitzichttoren gebouwd en konden bezoekers de toren beklimmen. Meer weten over dit bijzonder stukje historie? Op Wikipedia ontdek je nog meer details.

Boswachterij Odoorn
Boswachterij Odoorn

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren De Poolshoogte nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je eveneens in Drouwen het Boomkroonpad en, meer richting het westen, de Bosbergtoren en uitkijktoren De Zeven. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Vlak bij uitkijktoren De Poolshoogte is parkeergelegenheid. Navigeer hiervoor naar Boswachter Meelkerlaan 5 in Odoorn. Vanaf de parkeerplaats wandel je in twee minuten naar de uitkijkpost.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitkijktoren De Poolshoogte

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Wandelen bij het Moergestels Broek

29 jun 2024

Op de eerste zomerse dag van 2024 hebben we het Rondje Reuselhoeve gewandeld. Ontdek wat we allemaal zijn tegengekomen.

Zomer Winactie: fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

22 jun 2024

Het is eindelijk zomer! Speciaal daarvoor organiseren we samen met Verrekijkershop een zomerse fotowedstrijd.