Uitkijktoren De Zeven - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren De Zeven

Terug Ravenswoud · Friesland
Bezoek de award winnende uitkijktoren De Zeven aan de rand van het weidse hoogveengebied Fochteloërveen en ontdek de kraamkamer van de kraanvogel. Hoe bijzonder!
2000
18 m
Gratis
Prijs gewonnen
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2000
18 m
Gratis
Prijs gewonnen
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Bezoek de award winnende uitkijktoren De Zeven aan de rand van het weidse hoogveengebied Fochteloërveen en ontdek de kraamkamer van de kraanvogel. Hoe bijzonder!

Heb je lichte hoogtevrees? Dan is een bezoek aan deze uitkijktoren beslist een aanrader.

Foto's van de Uitkijktoren De Zeven

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Heb je lichte hoogtevrees? Dan is een bezoek aan deze uitkijktoren beslist een aanrader.

Fochteloërveen · Ravenswoud

Bewonder het ontwerp

Aan de rand van natuurgebied Fochteloërveen ligt een opvallend landmark. Zodra je de uitkijktoren ziet, weet je direct waar de naam vandaan komt: de toren heeft namelijk de vorm van een zeven. Kom je wat dichterbij dan zie je een gedraaide zeven en het wordt daardoor ook wel de periscoop genoemd. De stalen toren is bekleed met onbehandeld larikshout. Hierdoor gaat de toren uitstekend op in de achterliggende bosrand. Opvallend is dat de toren behoorlijk uit het lood staat. Door het enorme contragewicht van wel 80.000 kilo (netjes weggewerkt onder de grond) blijft de uitkijktoren op zijn plaats staan en kan die gelukkig niet omvallen. Leuk detail: de toren is speciaal ontworpen voor mensen met enige hoogtevrees. De dichte uitkijktoren heeft namelijk een steile trap waar een knik in zit. Hierdoor kan je de totale hoogte niet overzien. Eenmaal boven kijk je via een groot panoramaraam uit op de mooiste vergezichten over het weidse landschap. Ontwerper van deze wel heel bijzondere uitkijktoren is de inmiddels overleden Dick de Haan. Meer weten over het ontwerp? Check dan de website van Natuurmonumenten.

Check de leukste feitjes

Award winnaar

Dit bijzonder originele ontwerp is niet onopgemerkt gebleven en heeft zelfs meerdere prijzen gewonnen! In 2001 won De Zeven namelijk de Houtarchitectuur Publieksprijs, in 2002 de Vredeman de Vries Publieksprijs voor architectuur en de Gouden Piramide. In 2003 de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap.

What’s in a name?

De uitkijktoren staat alom bekend als De Zeven, maar ontwerper Dick de Haan had het oorspronkelijk de naam ‘Stairway to Heaven’ gegeven. Ook een logische naam, want de steile, lange trap naar boven voelt als een ‘stairway to heaven’. Hoewel, met een hoogte van 18 meter, is de hemel wellicht nog niet bereikt 😉.

Uitkijktoren De Zeven in het klein

Wist je dat er een tweede exemplaar van De Zeven in Nederland staat? Het origineel staat hier aan de rand van natuurgebied Fochteloërveen, maar een replica van deze markante toren vind je ook in miniatuurformaat in Madurodam. Hoe leuk is dat!

Grensgeval

De Friese uitkijktoren ligt vlak bij de grens met Drenthe. Sta je boven op deze toren dan kijk je deels uit op het prachtige Drentse landschap.

Uitzicht op natuurgebied Fochteloërveen

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Appelscha de Bosbergtoren en uitkijktoren Aekingerzand, in Drouwen het Boomkroonpad en in Peize (bij Groningen) uitkijktoren De Onlanden. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is in principe het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden, maar de toren wordt soms gesloten als kraanvogels in het gebied broeden. Check dus daarom even de website van Natuurmonumenten voordat je de uitkijktoren wilt bezoeken.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Bij de uitkijktoren zelf kan niet geparkeerd worden. Er is een parkeerplaats in een zijstraat van de Meester Lokstraat. Navigeer hiervoor naar Meester Lokstraat in Ravenswoud. Vanuit het dorp Ravenswoud ligt de parkeerplaats aan de linkerkant van de weg. Vanaf de parkeerplaats loop je richting het bos, na 50 meter sla je rechtsaf. Na 350 meter ga je rechts en meteen erna sla je linksaf. Hierna is het alleen maar rechtdoor door het bos. Je wandelt in een kilometer naar uitkijktoren De Zeven.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs Uitkijktoren De Zeven

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

Zien en doen bij Uitkijktoren De Zeven

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de fotowedstrijd

17 feb 2024

De winnaar van de winactie 'fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker' is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt.

Fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

17 jan 2024

Uitkijktorens.nl organiseert een fotowedstrijd in het kader van de 100ste toren die op de website staat. De termijn van de winactie is gesloten.