Rondje Fochteloërveen

Download route
Waar ben ik?
9 km

Fochteloërveen

Vanuit uitkijktoren de Zeven kijk je kilometers ver uit op natuurgebied Fochteloërveen, een uitgestrekt hoogveengebied op de grens van Friesland en Drenthe. Overal waar je kijkt, is veen, veen en nog eens veen. Dit kletsnatte landschap is dé plek voor tal van vogels, waaronder de kraanvogel die na lange afwezigheid weer in Nederland broedt. De stilte en weidsheid van dit natuurgebied maakt dat dit natuurgebied een ideale kraamkamer van de kraanvogel is. In het voorjaar hoor je onder trompetgeschal ze elkaar het hof maken. Kom je in de zomer? Dan kun je drie slangensoorten tegenkomen; de gladde slang, de ringslang en de adder. Het Fochterloërveen is een van de laatste gebieden met hoogveen in West-Europa. De bodem is zuur en arm waar alleen bijzondere planten overleven, zoals de zonnedauw. Een uniek stukje natuur in Nederland!

Vogelkijkhut Fochteloërveen

Beleef de stilte en weidsheid van dit prachtige hoogveengebied vanuit de vogelkijkhut, gelegen aan een plas. Spot vanuit de hut kraanvogels, boomvalken, roodpootvalken of misschien wel een slangenarend.

Lycklemevaort

Langs de zuidelijke grens van het Fochteloërveen loopt het kanaal Lycklemevaort, aangelegd door het Friese geslachte Lycklama à Nijeholt, eigenaren van de Opsterlandse Veencompagnie. In vroegere tijden werd veen afgegraven. Het kanaal zorgde voor de ontwatering van het veengebied en de afvoer van turf. 

Ravenswoud

Ontdek het mooie en rustige woondorp Ravenswoud, een dorp dat vanaf de 19de eeuw is ontstaan als vestiging van veenarbeiders. Feitelijk was het toen nog geen dorp, maar werd het Appelscha Derde Wijk genoemd. Pas in 1939 kreeg het zijn huidige naam, Ravenswoud, na een namenwedstrijd die vanuit de gemeente was georganiseerd. Ontdek het beeld ‘De Veenwerkers’, een herinnering aan de eerste bewoners van dit dorp. Het rustige dorpje kent geen restaurant of café, maar bezoek vooral de kleine theeschenkerij aan de rand van het dorp (alleen in de zomer te bezoeken).

Parkeerplaats De Zeven

Bij de uitkijktoren kan niet geparkeerd worden. Er is volop parkeergelegenheid in een zijstraat van de Meester Lokstraat in Ravenswoud. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

Op de grens van Friesland en Drenthe ligt een uitgestrekt hoogveengebied, het Fochteloërveen, waar het heerlijk rustig wandelen is. De wandelroute ‘Rondje Fochteloërveen’ is een ideale manier om een deel van dit kletsnatte landschap te ontdekken.

Parkeren en startpuntEr is volop parkeergelegenheid in een zijstraat van de Meester Lokstraat in Ravenswoud.
Afstand9 km
BewegwijzeringVanaf de parkeerplaats richting 51, dan naar de uitkijktoren en terug. Volg vervolgens de knooppunten 24 – 44 – 77 – 56 – 51
wandel Rondje Fochteloërveen Friesland
Fochteloërveen

Wandelen door het Fochteloërveen

Start je wandeling bij de parkeerplaats aan een zijpad van de Meester Lokstraat en loop het uitgestrekte veengebied in, richting uitkijktoren De Zeven. Vanaf deze uitkijktoren kijk je kilometers uit op het Fochteloërveen. Overal waar je kijkt, is veen. Wat een weidsheid en stilte, een ideaal gebied om talrijke vogels te spotten, waaronder kraanvogels. Verderop wandel je langs het Lycklemevaort, aangelegd door de vroegere eigenaren van een veencompagnie voor de afvoer van turf. Even van de wandelroute af staat een vogelkijkhut. Spot vanuit de hut onder meer kraanvogels, boomvalken of misschien wel een slangenarend. Bezoek na de wandeltocht ook het rustige dorpje Ravenswoud, ontstaan uit de vestiging van veenarbeiders. Ontdek aan de rand van het dorp een kleine theeschenkerij die alleen in de zomer te bezoeken is. 

Zien en doen bij Rondje Fochteloërveen

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.