Uitkijktoren Doldersummerveld - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Doldersummerveld

Terug Doldersum · Drenthe
Beklim deze ‘Poolse’ uitkijktoren aan de rand van het Doldersummerveld in het Drents-Friese Wold en ontdek het weidse, bijna on-Nederlandse, uitzicht over de kleurrijke heide.
2005
13 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2005
13 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim deze ‘Poolse’ uitkijktoren aan de rand van het Doldersummerveld in het Drents-Friese Wold en ontdek het weidse, bijna on-Nederlandse, uitzicht over de kleurrijke heide.

Op het Doldersummerveld is dagelijks een schaapsherder met zijn kudde te vinden. Een machtig mooi gezicht!

Foto's van de Uitkijktoren Doldersummerveld

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Op het Doldersummerveld is dagelijks een schaapsherder met zijn kudde te vinden. Een machtig mooi gezicht!

· 8426 SJ Doldersum

Bewonder het ontwerp

Aan de rand van het Doldersummerveld, een uitgestrekt en vochtig heidegebied en onderdeel van Nationaal Park Drents-Friese Wold, staat uitkijktoren Doldersummerveld. Hoewel het een opvallend en speels ontwerp is, is het goed ingepast in de omgeving: de toren staat in een boszoom, waardoor je het van een afstand amper kunt spotten. Een bewuste keuze van eigenaar Het Drents Landschap, zo blijkt later.

Uitkijktoren Doldersummerveld

De 13 meter hoge uitzichtpost, geheel gemaakt van hout, heeft verschillende trappen en twee verdiepingen. Op de eerste etage ontdek je een groot uitkijkplatform waardoor je met een groep van het uitzicht kunt genieten. Een verdieping hoger is op het kleine plateau plaats voor een paar. Beide uitkijkplatforms zijn voorzien van een dak, waardoor je ook bij minder goed weer de heide kunt bewonderen. Door het speelse ontwerp heeft de toren wel iets weg van een poppenhuis.   

Vanaf de uitkijktoren heb je een weids uitzicht over de prachtige heide van het Doldersummerveld. Wie weet spot je een kudde schapen of enkele Schotse Hooglanders.

Check de leukste feitjes

Ontdek de kleurrijke heide

Jaarrond is het genieten geblazen op deze uitkijktoren, maar in de zomer en in het najaar kun je dat nog eens extra. Dan staat het heideveld namelijk prachtig in bloei. Kom je begin juli dan kleuren de velden geel door de bloeiende beenbreek. Gemist? Geen nood, in het najaar kleurt de heide prachtig paars. Wat een spectaculair uitzicht.

Doldersummerveld

Over de geschiedenis van uitkijktoren Doldersummerveld

Uitkijktoren Doldersummerveld wordt ook wel de Poolse toren genoemd. Hoe dat komt? Welnu, dat zit zo: jaren geleden maakten medewerkers van Het Drentse Landschap, eigenaar en beheerder van dit heideveld, een excursie door het oosten van Polen en bezochten ze onder meer een nationaal park. Hier ontdekten ze een uitkijktoren die door zijn eenvoud en materiaalgebruik prachtig in de natuurlijke omgeving was ingepast. De medewerkers waren zo onder de indruk van deze bijna onopvallende toren dat ze er foto’s van maakten en de maten ervan opnamen. Eenmaal terug in Nederland gingen ze op zoek naar sponsoren om diezelfde toren in Polen na te laten bouwen. En zo geschiedde. 

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Doldersummerveld nog heel wat andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je ten noordoosten verschillende uitkijktorens: uitkijktoren Aekingerzand en de Bosbergtoren, beide in Appelscha, uitkijktoren De Zeven in Ravenswoud, en ten zuidwesten uitkijktoren Woldberg in Baars. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

In de omgeving van de uitkijktoren kan niet geparkeerd worden. De dichtstbijzijnde plek waar enkele auto’s geparkeerd kunnen staan, is aan de Elslooseweg in Doldersum. Vanaf het informatiebord wandel of fiets je in 750 meter naar de uitkijktoren. Volg het fietspad, na iets meer dan 500 meter (hier staat een groot bord) sla je rechtsaf. Je komt dan na ongeveer 250 meter bij de uitkijktoren uit.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Uitkijktoren Doldersummerveld

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland

04 nov 2023

Laat je bloed sneller lopen en ontdek de meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland. Hier moet je zijn als je een echte durfal bent.

De mooiste fietsroutes in de lente

05 apr 2023

Frisgroene natuur, blatende lammetjes en kleurige bloemen. Pak je fiets en beleef de lente met deze mooie fietsroutes die je langs toffe uitkijktorens brengt.