Wandelroute Doldersum – Doldersummerveld

Download route
Waar ben ik?
8 km

Informatiecentrum Huenderhoeve

Het Informatiecentrum, gevestigd in een voormalige schaapskooi, vertelt het verhaal van de schapen, de herder en het omringende heidelandschap. Ontdek interactieve tentoonstellingen of neem deel aan een demonstratie schapendrijven. Voor wandelaars en fietsers is Informatiecentrum Huenderhoeve hét startpunt voor een heerlijke tocht door het gebied of als uitrustpunt met koffie of thee. Het centrum is van april tot en met oktober dagelijks geopend.

Oorlogsmonument executie gevluchte arbeiders

In het Wapserveld bij Doldersum herinnert een bescheiden monument aan een tragische gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog. Op 8 september 1944 werden hier zeven jonge mannen die zich hier schuilhielden gefusilleerd door de Duitse bezetter. Deze jonge mannen maakten deel uit van een groep van 21 arbeiders die tijdens een overval op het Arbeidskamp in Vledder waren ontsnapt. Het kamp, bedoeld voor de Nederlandse Arbeidsdienst, diende eerder als werkkamp voor Joodse mannen. De gevluchte arbeiders werden over vier verschillende plekken in het Wapserveld verdeeld. Helaas werd de grootste schuilplaats door de Duitsers ontdekt waarna ze werden neergeschoten. Slechts één van hen overleefde de executie.

Doldersummerveld

Het Doldersummerveld, onderdeel van het Nationaal Park Drents-Friese Wold, is een betoverend natuurgebied dat bekendstaat om zijn uitgestrekte vochtige heidevelden. In de zomer kleuren deze velden geel door de bloeiende beenbreek, terwijl in het najaar de heide een prachtig paarse gloed krijgt. Het is een walhalla voor vogelaars, want je kunt er meer dan 100 broedvogelsoorten spotten, waaronder de bedreigde kwartel, patrijs en roodborsttapuit. Grazende Drentse heideschapen en Schotse Hooglanders houden de Doldersummerveld open. Een prachtig gezicht! Rondom de heidevelden staan kleine bospercelen van berken en grove dennen waar dassen, vossen en reeën zich schuilhouden. Verder ontdek je er natte laagtes, zogenaamde slenken, waar veenmos groeit en libellen en waterjuffers zich thuis voelen. Kortom, het Doldersummerveld is een prachtig afwisselend natuurgebied waar het heerlijk wandelen of fietsen is.

Sophiahoeve

Aan de rand van het Doldersummerveld ligt de Sophiahoeve, een boerderij met een bijzonder verhaal. In 1927 legde Sophie, dochter van Baron Van der Feltz, de eerste steen van deze eerste vrijboerhoeve van de Maatschappij van Weldadigheid. Inmiddels is de boerderij al decennia biologisch en draait het volledig op kringlooplandbouw. ‘s Winters staan de runderen op stal, ‘s zomers grazen ze het veld. Hier smelten historie, natuurbeheer en duurzaam boeren naadloos samen.

Schaapskooi Doldersum

Naast Informatiecentrum Huenderhoeve is een voormalige biologische melkveehouderij omgevormd tot een levendige schaapskooi, waar dagelijks herder Catrinus Homan met zijn honden en een kudde van ongeveer 280 Schoonebeker heideschapen de heide in trekt. Deze traditionele begrazing is nodig voor het behoud van de heidevelden van het Doldersummerveld en het Wapserveld. Het vertrek of de terugkomst van deze kudde is voor zowel jong als oud een genot om naar te kijken. In het Informatiecentrum informeren ze je graag over deze eeuwenoude gang naar de heide.

Download route

Wandelen door het Drentse Doldersummerveld is genieten! Dit natuurgebied, dat onderdeel uitmaakt van Nationaal Park Drents-Friese Wold, staat bekend om zijn uitgestrekte vochtige heidevelden. Je ontdekt er ook vele broedvogels, Schotse Hooglanders en Drentse heideschapen. En een toffe uitkijktoren natuurlijk! De Wandelroute Doldersum – Doldersummerveld is de perfecte wandeling om dit natuurgebied te ontdekken. Ga je mee?

ParkerenParkeren doe je bij Informatiecentrum Huenderhoeve. Navigeer hiervoor naar Parkeerplaats Drents Friese Wold.
StartpuntJe kan de route direct starten vanaf de parkeerplaats.
Afstand7 km
BewegwijzeringDe route is door het Drentse Landschap bewegwijzerd met een paarse markering.
Let opHonden zijn niet toegestaan op het Doldersummerveld.
Wandelroute Doldersum - Doldersummerveld
Doldersummerveld

Start bij het Informatiecentrum Huenderhoeve

De 7 kilometer lange wandelroute Doldersum – Doldersummerveld start bij de parkeerplaats naast het Informatiecentrum Huenderhoeve, hét startpunt voor een dagje uit in Doldersum en Doldersummerveld. Het informatiecentrum is gevestigd in een oude schaapskooi. Hier wordt het verhaal verteld van de schapen, de herder en het Doldersummerveld. Tip: naast de Huenderhoeve ontdek je een schaapskooi waar de herder met zijn honden en een enorme kudde heideschapen dagelijks de heide intrekt. Zij zorgen voor het openhouden van de heidevelden. Het is een genot om naar deze trektocht te kijken.

Wandelen door het Wasperveld

De wandelroute start in noordoostelijke richting door het uitgestrekte Drentse heidelandschap van het Wasperveld. Niet veel later kom je een oorlogsmonument uit de Tweede Wereldoorlog tegen. Dit bescheiden monument is een herinnering aan zeven jonge mannen die hier door de nazi’s zijn gefusilleerd nadat ze eerder waren ontsnapt uit het Arbeidskamp in het nabijgelegen Vledder.

Oorlogsmonument in het Wasperveld
Oorlogsmonument

Dwars door het Doldersummerveld

We wandelen verder. Eenmaal over de Huenderweg sta je in het Doldersummerveld. Dit natuurgebied staat bekend om zijn uitgestrekte heidevelden die in de zomer door de bloeiende beenbreek felgeel kleuren en in het najaar door de bloeiende heide prachtig paars. Het is goed mogelijk dat je grazende Drentse heideschapen of Schotse Hooglanders tegenkomt. Die houden het Doldersummerveld open. De route voert dwars door deze prachtige heide. Wat een uitgestrekte vergezichten! Dikke kans dat je ook heel wat vogels spot, want je kunt er meer dan 100 broedvogelsoorten vinden, waaronder enkele zeldzame exemplaren. Tip: neem je verrekijker mee. Mocht je die nog geen hebben, schaf hem vooraf aan om alles uit deze mooie wandeling te halen. Ontdek ze hier.

Uitkijktoren Doldersummerveld
Uitkijktoren Doldersummerveld

Ontdek de heide vanaf uitkijktoren Doldersummerveld

De wandelroute Doldersum – Doldersummerveld voert verder door berken- en dennenbossen die rondom de heide van het Doldersummerveld staan. Hier houden dassen, vossen en reeën zich schuil. Kom je heel vroeg of in de avondschemering dan zou je ze wel eens tegen kunnen komen. Je wandelt een heel eind langs de rand van het bos af. Niet veel later ontdek je de 13 meter hoge uitkijktoren, ook wel de Poolse uitkijktoren genoemd. Alle tips en informatie over dit uitzichtpunt ontdek je op uitkijktoren Doldersummerveld.

Je wandelt verder door de dichte bossen van Doldersummerveld. Net voor het dorpje Doldersum sla je links af. De route voert verder door een bospad dat overgaat in een wandelpad tussen Drentse akkers. Eenmaal bij de Huenderweg sla je linksaf om ten slotte bij de schaapskooi en het Informatiecentrum Huenderhoeve uit te komen, het start- en eindpunt van deze wandroute Doldersum – Doldersummerveld.

Tips om je dagje Doldersum compleet te maken

• Voor een kopje koffie, thee of limonade kun je terecht bij het Informatiecentrum Huenderhoeve.
• In het dorpje Doldersum, net van de route af, vind je Grenzeloos, een gezellig hotel, restaurant én bezoekerscentrum. Boek alvast een plekje.
• Voor de lekkerste streekproducten: ontdek Kaasboerderij De Zeven Koeien in hartje Doldersum.

Schotse Hooglanders in het Doldersummerveld
Runderen in het Doldersummerveld

Andere wandelroutes in de omgeving van Doldersum

Kun je geen genoeg krijgen van deze prachtige regio? In Nationaal Park Drents-Friese Wold vind je ook Wandelroute Bosberg (5 km) met de 33 meter hoge Bosbergtoren. Of kies voor het Rondje Fochteloërveen (9 km) in het gelijknamige natuurgebied en beklim uitkijktoren De Zeven.

Tips voor je wandeling of weekendje Drenthe

Fijne wandelschoenen, een hippe regenjas of handige rugzak? Je vindt het allemaal bij Bever.nl, onze favoriete buitensportwinkel.
Alles over de Drentse natuur vind je in de kleurrijke Landschapsgids Drenthe. Bestel ‘m hier. Of kijk op Reisboekenwinkel de Zwerver. Zij hebben een groot aanbod aan wandelgidsen en routekaarten. Wij halen er veel inspiratie vandaan.
Een verrekijker maakt je uitje in de natuur zó veel leuker. Verrekijkershop.nl heeft ze in alle soorten en maten. Een echte specialist.
Voor een overnachting of weekendje weg vind je in Doldersum en omgeving diverse boshuisjes via Natuurhuisje en bij Landal Hunerwold State. Of boek een fijne hotelkamer via Booking. Liever in de natuur kamperen? Dat kan bij Natuurkampeerterrein Oude Willem.

Deze pagina bevat links en advertenties. Als je via deze links iets bestelt, krijgen we hiervoor een kleine vergoeding. Het mooie is: jij betaalt hiervoor niks extra’s. Hiermee kunnen we onze website verbeteren en bijvoorbeeld nog meer uitkijktorens plaatsen.

Zien en doen bij Wandelroute Doldersum – Doldersummerveld

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.