Wandelroute Bosberg

Download route
Waar ben ik?
5 km

Nationaal Park Drents-Friese Wold

De Bosbergtoren ligt in het Drents-Friese Wold; een Nationaal Park dat op de grens van de provincies Friesland en Drenthe ligt. Met zijn 6.000 hectare is het een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Wat het gebied zo bijzonder maakt, is het afwisselende landschap. Ontdek de naald- en loofboombossen, de droge stuifzanden, de natte veengebieden en de prachtige heide. Wandel of fiets over slingerende paadjes of ontdek een de vele routes die je langs de mooiste plekjes van dit enorme natuurgebied brengt. Het afwisselende landschap van het Drents-Friese Wold herbergt ook allerlei soorten dieren. Ontdek een keur aan vogelsoorten, hazen, konijnen, reeën, de zeldzame boommarter of roofdieren zoals de hermelijn en de Bunzing. Een ideaal gebied voor natuurzoekers!

Aekingerzand

Midden in het Nationaal Park Drents-Friese Wold vind je dit uniek stukje natuur: het Aekingerzand. In de volksmond wordt het ook wel De Kale Duinen genoemd. Waarom zul je je afvragen? Dat is gelijk duidelijk zodra je het Aekingerzand bezoekt. In dit uitgestrekte stuifzandgebied heeft de wind vrij spel, zodat het zand soms flink rond kan stuiven. Ontdek de heideschapen die zorgen dat het gebied open blijft of beklim de houten Aekingatoren waarop je het hele Aeckingerzand kunt overzien.

Bezoekerscentrum Drents-Friese Wold

Hoewel het bezoekerscentrum of Buitencentrum van het Nationaal Park Drents-Friese Wold wat verder van de Bosbergtoren ligt, is het beslist de moeite waard te bezoeken. Naast Grenzeloos Wold, een tentoonstelling over het nationaal park kun je hier nog veel meer ontdekken en je zintuigen laten prikkelen. Zo vind je in het bezoekerscentrum naast een heuse Boswachterslab een winkel waar allerlei producten zijn om de natuur in te gaan en is er een restaurant met de heerlijkste biologische gerechten. Ook starten er vanaf het bezoekerscentrum natuurbeleefroutes voor jong en oud, zoals het kabouterpad en expeditie boswachterscode. Rondom het bezoekerscentrum is een speelbos en blotevoetenpad. Waar wacht je nog op?

Appelscha

Appelscha is niet alleen een toeristische hotspot vanwege de prachtige uitkijktoren en de indrukwekkende natuur van Nationaal Park Drents-Friese Wold, maar het heeft nog veel meer dat het bezoeken waard is. Appelscha wordt ook wel het walhalla van de buitensport genoemd. Je kunt hier allerlei outdoor activiteiten ondernemen, zoals mountainbiken, klimmen en zwemmen. Ontdek ook de Boerestreekmarkten en attractiepark Duinen Zathe aan de rand van Appelscha of fiets de Hein Mader kunstroute om vervolgens een hapje te eten in een van de restaurants van Appelscha.

Openluchttheater De Koele

Midden in de bossen, nabij de Bosbergtoren, ontdek je dit prachtige openluchttheater. In de vorige eeuw was dit een openluchttheater van formaat: Swiebertje, André van Duin, Pipo de Clown, ze traden hier allemaal op. Het theater trok jaarlijks duizenden bezoekers. In 1987 sloot het theater om in 2003 gelukkig weer te openen.

Tourist Info Appelscha

Een dagje de natuur beleven of Appelscha en omgeving ontdekken start natuurlijk bij het Tourist Informatie Punt van Appelscha, niet ver van de Bosbergtoren. Op verschillende manieren de natuur beleven of leuke horeca ontdekken? Bij dit informatiepunt kunnen ze je hierover alles vertellen.

Parkeerplaats Bosbergtoren

Er is volop gratis parkeergelegenheid nabij de uitkijktoren. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

In de bosrijke omgeving van het Nationaal Park Drents-Friese Wold, waar ook de reusachtige Bosbergtoren staat, is het heerlijk wandelen. De wandelroute ‘Bosberg’ van Staatsbosbeheer is een ideale manier om een deel van dit enorme natuurgebied te ontdekken.

Parkeren en startpuntDe route is gelegen aan de parkeerplaats aan de Bosberg 2 in Appelscha.
Afstand5 km
BewegwijzeringDeze route is van Staatsbosbeheer en bewegwijzerd met bruine bordjes.
Wandelroute Bosberg in Drents-Friese Wold
Drents-Friese Wold

Wandelen door Nationaal Park Drents-Friese Wold

Met zijn 6.000 hectare is het Drents-Friese Wold een van de grootste natuurgebieden in Nederland. Je hebt dus wel een aantal dagen nodig om het hele park te ontdekken. De 5 kilometer lange wandelroute Bosberg is beslist een goed begin. Ontdek het afwisselende en heuvelachtige landschap van dit nationaal park en wandel langs prachtige bossen, droge stuifzanden en nat veengebied. Spot talrijke vogels en bewonder de mooie heide in het iets verder gelegen Aeckeringzand waar ook de houten Aeckingatoren staat. De Bosbergtoren ligt niet direct aan deze wandelroute in Drents-Friese Wold, maar het beklimmen van de 33 meter hoge uitkijktoren op een 20 meter hoge stuifduin is beslist de moeite waard. Een pad aan de route brengt je ernaartoe. Wil je vooraf meer weten over dit prachtige natuurgebied? Bezoek dan vooral het toeristisch informatiepunt aan de rand van Appelscha of het Bezoekerscentrum Drents-Friese Wold. Het bezoekerscentrum ligt uit de richting, maar is door alle activiteiten die hier plaats vinden al een beleving op zich. Wat is deze wandelroute in Drents-Friese Wold toch prachtig.

Zin in een hapje of drankje? Ontdek restaurant De Bosberg die aan wandelroute ’Bosberg’ ligt of bezoek een van de horecagelegenheden in het centrum van Appelscha.

Zien en doen bij Wandelroute Bosberg

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.