Fietsen door Fochteloërveen

Download route
Waar ben ik?
54 km

Fochteloërveen

Vanuit uitkijktoren de Zeven kijk je kilometers ver uit op natuurgebied Fochteloërveen, een uitgestrekt hoogveengebied op de grens van Friesland en Drenthe. Overal waar je kijkt, is veen, veen en nog eens veen. Dit kletsnatte landschap is dé plek voor tal van vogels, waaronder de kraanvogel die na lange afwezigheid weer in Nederland broedt. De stilte en weidsheid van dit natuurgebied maakt dat dit natuurgebied een ideale kraamkamer van de kraanvogel is. In het voorjaar hoor je onder trompetgeschal ze elkaar het hof maken. Kom je in de zomer? Dan kun je drie slangensoorten tegenkomen; de gladde slang, de ringslang en de adder. Het Fochterloërveen is een van de laatste gebieden met hoogveen in West-Europa. De bodem is zuur en arm waar alleen bijzondere planten overleven, zoals de zonnedauw. Een uniek stukje natuur in Nederland!

Vogelkijkhut Fochteloërveen

Beleef de stilte en weidsheid van dit prachtige hoogveengebied vanuit de vogelkijkhut, gelegen aan een plas. Spot vanuit de hut kraanvogels, boomvalken, roodpootvalken of misschien wel een slangenarend.

Lycklemevaort

Langs de zuidelijke grens van het Fochteloërveen loopt het kanaal Lycklemevaort, aangelegd door het Friese geslachte Lycklama à Nijeholt, eigenaren van de Opsterlandse Veencompagnie. In vroegere tijden werd veen afgegraven. Het kanaal zorgde voor de ontwatering van het veengebied en de afvoer van turf. 

Ravenswoud

Ontdek het mooie en rustige woondorp Ravenswoud, een dorp dat vanaf de 19de eeuw is ontstaan als vestiging van veenarbeiders. Feitelijk was het toen nog geen dorp, maar werd het Appelscha Derde Wijk genoemd. Pas in 1939 kreeg het zijn huidige naam, Ravenswoud, na een namenwedstrijd die vanuit de gemeente was georganiseerd. Ontdek het beeld ‘De Veenwerkers’, een herinnering aan de eerste bewoners van dit dorp. Het rustige dorpje kent geen restaurant of café, maar bezoek vooral de kleine theeschenkerij aan de rand van het dorp (alleen in de zomer te bezoeken).

Nationaal Park Drents-Friese Wold

De Bosbergtoren ligt in het Drents-Friese Wold; een Nationaal Park dat op de grens van de provincies Friesland en Drenthe ligt. Met zijn 6.000 hectare is het een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Wat het gebied zo bijzonder maakt, is het afwisselende landschap. Ontdek de naald- en loofboombossen, de droge stuifzanden, de natte veengebieden en de prachtige heide. Wandel of fiets over slingerende paadjes of ontdek een de vele routes die je langs de mooiste plekjes van dit enorme natuurgebied brengt. Het afwisselende landschap van het Drents-Friese Wold herbergt ook allerlei soorten dieren. Ontdek een keur aan vogelsoorten, hazen, konijnen, reeën, de zeldzame boommarter of roofdieren zoals de hermelijn en de Bunzing. Een ideaal gebied voor natuurzoekers!

Bezoekerscentrum Drents-Friese Wold

Hoewel het bezoekerscentrum of Buitencentrum van het Nationaal Park Drents-Friese Wold wat verder van de Bosbergtoren ligt, is het beslist de moeite waard te bezoeken. Naast Grenzeloos Wold, een tentoonstelling over het nationaal park kun je hier nog veel meer ontdekken en je zintuigen laten prikkelen. Zo vind je in het bezoekerscentrum naast een heuse Boswachterslab een winkel waar allerlei producten zijn om de natuur in te gaan en is er een restaurant met de heerlijkste biologische gerechten. Ook starten er vanaf het bezoekerscentrum natuurbeleefroutes voor jong en oud, zoals het kabouterpad en expeditie boswachterscode. Rondom het bezoekerscentrum is een speelbos en blotevoetenpad. Waar wacht je nog op?

Appelscha

Appelscha is niet alleen een toeristische hotspot vanwege de prachtige uitkijktoren en de indrukwekkende natuur van Nationaal Park Drents-Friese Wold, maar het heeft nog veel meer dat het bezoeken waard is. Appelscha wordt ook wel het walhalla van de buitensport genoemd. Je kunt hier allerlei outdoor activiteiten ondernemen, zoals mountainbiken, klimmen en zwemmen. Ontdek ook de Boerestreekmarkten en attractiepark Duinen Zathe aan de rand van Appelscha of fiets de Hein Mader kunstroute om vervolgens een hapje te eten in een van de restaurants van Appelscha.

Kamp Westerbork

In het Hart van Drenthe ligt een plek met geschiedenis, Kamp Westerbork. Vanuit dit Kamp werden tijdens de Tweede Wereldoorlog (vanaf 1942) ruim 100.000 in Nederland wonende Joden, Sinti en Roma per trein gedeporteerd naar concentratie- en vernietigingskampen in Duitsland, Polen en Tsjechië. Voor 1942 was het kamp ook al in gebruik, maar dan als vluchtelingenkamp voor Joodse mensen vanuit Duitsland. Op het terrein wordt het verhaal verteld uit die donkere tijd. Zo vind je er onder meer het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, de appelplaats met de 102.000 stenen, Nationaal Monument Westerbork en de woning van de kampcommandant.

Hijkerveld

Ontdek een van de grootste heidevelden van Drenthe; het Hijkerveld en bewonder de paarse pracht in het najaar. Het is een prachtig weids heidegebied met vele vennen en veenrestanten. Ook zijn grafheuvels en oude karrensporen te vinden.

TT Circuit Assen

Het TT Circuit Assen is het wereldberoemde motorcircuit dat al decennialang hier wordt gehouden. De eerste Dutch TT was in 1925. Destijds was er nog geen sprake van een echt circuit, want het waren races op de openbare weg. Sinds 1955 ligt er een permanent circuit. Jaarlijks worden er honderden race-evenementen georganiseerd.

Parkeerplaats De Zeven

Bij de uitkijktoren kan niet geparkeerd worden. Er is volop parkeergelegenheid in een zijstraat van de Meester Lokstraat in Ravenswoud. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

Deze route voert dwars door het prachtige hoogveengebied Fochterloërveen waar ook de opvallende uitkijktoren De Zeven staat. Onderweg doe je niet alleen twee provincies aan, Friesland en Drenthe, maar ook twee uitkijktorens. De route Fietsen door Fochterloërveen is een ideale manier om deze natuurrijke omgeving te ontdekken.

ParkerenIn de berm van de Lycklamavaart kan worden geparkeerd. Navigeer hiervoor naar Lycklamavaart in Ravenswoud.
StartpuntFiets het zandpad in richting knooppunt 66
Afstand54 km
Knooppunten66 – 64 – 63 – 23 – 61 – 97 – 14 – 30 – 29 – 41 – 34 – 2 – 8 – 71 – 72 – 65 – 38 – 39 – 63 – 91 – 90 – 75 – 66
Fietsen door Fochteloërveen
Fochteloërveen

Fietsen door hoogveengebied Fochteloërveen

De fietsroute start net buiten het plaatsje Ravenswoud, niet ver van uitkijktoren De Zeven. Beklim deze uitkijktoren voordat je verder gaat, want vanaf het hoogste punt ontdek je een fenomenaal uitzicht over het Fochteloërveen. Daarna start je de fietsroute dwars door dit uitgestrekte hoogveengebied. Ontdek bijzondere dieren in dit natte landschap, zoals kraanvogels en verschillende slangen. Bij de Bruustinger Plas ontdek je een vogelkijkhut van waaruit je niet alleen kraanvogels maar ook verschillende valken kunt spotten. Vervolgens voert de route over het Drents deel van dit prachtige natuurgebied. Je fiets door het plaatsje Bovensmilde en vervolgens langs het TT Circuit Assen af.  

Daarna ontdek je een van de grootste heidevelden van Drenthe, het Hijkerveld. Het is niet alleen een prachtig weids heidegebied, maar je ontdekt er ook vele vennen en veenrestanten. Via de plaatsen Oranje en Hoogersmilde voert de route door Nationaal Park Drents-Friese Wold. Dit nationaal park is niet alleen heel groot, maar heeft ook een enorm afwisselend landschap, zoals natte veengebieden, prachtige heide en diverse soorten bossen. Boven op de tweede uitkijktoren van deze route, de Bosbergtoren, heb je een prachtig uitzicht over dit enorme natuurgebied. Ten slotte fiets je via Appelscha en Ravenswoud weer terug naar het startpunt van deze route. Fietsen door Fochteloërveen is dus genieten.

Andere fietsroutes in de omgeving van uitkijktoren De Zeven

Kun je geen genoeg krijgen van deze regio? Ontdek de andere fietsroutes in de omgeving, zoals de route Fietsen door het Drents-Friese Wold die onder meer langs de Bosbergtoren voert. Of, ten oosten, de fietsroute Dwars door Drenthe. Tijdens deze fietsroute ontdek je onder andere het Boomkroonpad.  

Zien en doen bij Fietsen door Fochteloërveen

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.