Dwars door Drenthe

Download route
Waar ben ik?
39 km

Buitencentrum Boomkroonpad

In de bosrijke omgeving van het Boomkroonpad is van alles te zien en te ontdekken. Stap daarom vooral binnen bij het Buitencentrum, naast het Boomkroonpad. Het natuurinformatiecentrum vertelt je het verhaal over het bosleven en organiseert allerlei activiteiten om de natuur te ontdekken. Vanaf het Buitencentrum starten ook verschillende fiets- en wandelroutes die je langs de mooiste plekjes van de boswachterij brengen. Het startpunt dus voor een topdagje natuur beleven.

Boswachterij Gieten-Borger

Het Boomkroonpad staat in de prachtige bossen van boswachterij Gieten-Borger, een stiltegebied van een kleine 3.000 hectare groot. Het bos is een eeuw geleden aangelegd in het kader van de werkverschaffing. Hierdoor veranderde het oorspronkelijke heidelandschap in een bosgebied dat vooral bestaat uit naaldbomen, afgewisseld met verschillende soorten loofbomen en kleinere en wat grotere vennen.

Hondsrug

Het Boomkroonpad en boswachterij Gieten-Borger liggen op de Hondsrug, een langgerekte verhoogde zandrug van zo’n 70 kilometer lang die zich uitstrekt van Emmen tot aan Groningen. De Hondsrug is ontstaan in de laatste twee ijstijden toen ijsmassa’s met keien en zand uit het Noordzeegebied over dit gebied schoven. Het resultaat is een heuvelachtig landschap met een gemiddelde hoogte van 20 meter boven NAP. Dit prachtig historisch gebied herbergt oude grafheuvels, indrukwekkende hunebedden, idyllische vennetjes en uitgestrekte heide. Een gebied vol geschiedenis die daarom niet voor niets de status van Unesco Global Georpark heeft gekregen, als enige in Nederland.

Kamp Westerbork

In het Hart van Drenthe ligt een plek met geschiedenis, Kamp Westerbork. Vanuit dit Kamp werden tijdens de Tweede Wereldoorlog (vanaf 1942) ruim 100.000 in Nederland wonende Joden, Sinti en Roma per trein gedeporteerd naar concentratie- en vernietigingskampen in Duitsland, Polen en Tsjechië. Voor 1942 was het kamp ook al in gebruik, maar dan als vluchtelingenkamp voor Joodse mensen vanuit Duitsland. Op het terrein wordt het verhaal verteld uit die donkere tijd. Zo vind je er onder meer het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, de appelplaats met de 102.000 stenen, Nationaal Monument Westerbork en de woning van de kampcommandant.

Hart van Drenthe

Het Hart van Drenthe is een robuust natuurgebied waar uitgestrekte bossen, idyllische vennen met kwakende kikkers en weidse heidevelden elkaar afwisselen. Je kunt je hier nog echt alleen op de wereld voelen. Dwalen door dit gebied zonder iemand tegen te komen, kan hier namelijk nog echt! Vandaag de dag wordt er steeds meer afwisseling in dit natuurgebied aangebracht: aangeplante naaldbomen worden geleidelijk vervangen door loofbomen, de brede en rechte paden worden vervangen door slingerpaadjes. Door die afwisseling voelen steeds meer flora en fauna zich hier thuis, waaronder roofvogels, boommarters, dassen en reeën. Wat een genot!

Hunebed D26

Tegen de rand van het bos ontdek je dit bijzondere hunebed. Met zijn vijf dekstenen is deze voorhistorische begraafplaats nog vrij compleet. Van 1968 tot 1970 zijn hier opgravingen gedaan en de 'vangst' was enorm: op de keldervloer vonden archeologen de resten van 160 potten. Verder ontdekten ze stenen wapens, gereedschap en barnstenen kralen. De opgravingen zijn te zien in het Hunebed Museum in Borger. Leuk detail: hunebed D26 is de laatste hunebed dat door archeologen is onderzocht.

Grolloo

Midden in het hart van de oerprovincie Drenthe ligt Grolloo, een klein en gemoedelijk dorp op de Rolderrug. Ontdek het Grollerholt, een buitenvergaderplaats uit de 17de eeuw en prachtige natuur zoals het boscomplex Grollooërveld en boswachterij Grolloo. Ideaal voor wandelaars en fietsers. Wist je trouwens dat Grolloo tegenwoordig bekend staat als Bluesdorp? Jaarlijks vindt hier het bluesfestival Groeten uit Grolloo plaats.

Lunsveen

Lunsveen is een prachtig ven ten zuiden van boswachterij Gieten-Borger. Het is een broedplaats voor onder andere kokmeeuwen.

Parkeerplaats Boomkroonpad

Bij het Boomkroonpad is volop parkeergelegenheid. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

Zoals de naam doet vermoeden voert deze fietsroute dwars door Drenthe. Onderweg ontdek je prachtige natuurgebieden, vennen, het enige Boomkroonpad van Nederland en het indrukwekkende Kamp Westerbork. De fietsroute Dwars door Drenthe is een ideale manier om deze prachtige en indrukwekkende omgeving te ontdekken.

ParkerenBij het Buitencentrum Boomkroonpad kun je parkeren. Navigeer hiervoor naar Steenhopenweg 4 in Drouwen.
StartpuntVanaf de parkeerplaats fiets je over de Steenhopenweg in oostelijke richting naar knooppunt 86.
Afstand39 km
Knooppunten86 – 94 – 93 – 87 – 51 – 54 – 58 – 03 – 31 – 33 – 22 – 95 – 96 – 80 – 83 – 86
Fietsen door Drenthe op de Hondsrug
Hondsrug

Fietsen over de Hondsrug in Drenthe

De fietsroute start gelijk goed, want het begint midden in de bossen van Boswachterij Gieten-Borger bij het Boomkroonpad, een educatieve wandeling tussen de bomen, en het gelijknamige buitencentrum. Het bos bestaat vooral uit naaldbomen, maar wordt afgewisseld met loofbomen en kleinere en grotere vennen. De boswachterij maakt onderdeel uit van de Hondsrug, een langgerekte verhoogde zandrug die zich uitstrekt van Emmen tot aan Groningen. De fietsroute voert door het zuidelijk deel van de boswachterij waarbij je vervolgens langs een enorm ven komt, Lunsveen.

Daarna fiets je verder door de prachtige natuur van Drenthe, via het dorpje Schoonloo om vervolgens uit te komen bij boswachterij Hart van Drenthe. Geniet van de stilte in dit afwisselende natuurgebied, want je ontdekt prachtige bossen, tientallen idyllische vennen en beekdalen en weidse heidevelden. Daarna kom je langs het indrukwekkende Kamp Westerbork dat vooral bekend is als doorgangskamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ontdek de indrukwekkende en bijzondere verhalen. Je fietst vervolgens verder door het Drentse landschap en kom je door Grolloo. Ontdek onder andere het Grollerholt en boswachterij Grolloo. Ten slotte fiets je terug naar het startpunt van deze fietsroute bij het Boomkroonpad. Kortom, fietsen dwars door Drenthe betekent prachtige natuur en indrukwekkende en bijzondere plekken.

Andere fietsroutes in de omgeving van het Boomkroonpad

Kun je geen genoeg krijgen van deze regio? Ontdek de andere fietsroutes in de omgeving, zoals de route Fietsen door het Drents-Friese Wold die onder meer langs de Bosbergtoren voert. Of, ook ten westen, de route Fietsen door Fochteloërveen. Tijdens deze fietsroute ontdek je onder andere uitkijktoren De Zeven.  

Zien en doen bij Dwars door Drenthe

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.