Fietsen door het Drents-Friese Wold

Download route
Waar ben ik?
48 km

Nationaal Park Drents-Friese Wold

De Bosbergtoren ligt in het Drents-Friese Wold; een Nationaal Park dat op de grens van de provincies Friesland en Drenthe ligt. Met zijn 6.000 hectare is het een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Wat het gebied zo bijzonder maakt, is het afwisselende landschap. Ontdek de naald- en loofboombossen, de droge stuifzanden, de natte veengebieden en de prachtige heide. Wandel of fiets over slingerende paadjes of ontdek een de vele routes die je langs de mooiste plekjes van dit enorme natuurgebied brengt. Het afwisselende landschap van het Drents-Friese Wold herbergt ook allerlei soorten dieren. Ontdek een keur aan vogelsoorten, hazen, konijnen, reeën, de zeldzame boommarter of roofdieren zoals de hermelijn en de Bunzing. Een ideaal gebied voor natuurzoekers!

Aekingerzand

Midden in het Nationaal Park Drents-Friese Wold vind je dit uniek stukje natuur: het Aekingerzand. In de volksmond wordt het ook wel De Kale Duinen genoemd. Waarom zul je je afvragen? Dat is gelijk duidelijk zodra je het Aekingerzand bezoekt. In dit uitgestrekte stuifzandgebied heeft de wind vrij spel, zodat het zand soms flink rond kan stuiven. Ontdek de heideschapen die zorgen dat het gebied open blijft of beklim de houten Aekingatoren waarop je het hele Aeckingerzand kunt overzien.

Bezoekerscentrum Drents-Friese Wold

Hoewel het bezoekerscentrum of Buitencentrum van het Nationaal Park Drents-Friese Wold wat verder van de Bosbergtoren ligt, is het beslist de moeite waard te bezoeken. Naast Grenzeloos Wold, een tentoonstelling over het nationaal park kun je hier nog veel meer ontdekken en je zintuigen laten prikkelen. Zo vind je in het bezoekerscentrum naast een heuse Boswachterslab een winkel waar allerlei producten zijn om de natuur in te gaan en is er een restaurant met de heerlijkste biologische gerechten. Ook starten er vanaf het bezoekerscentrum natuurbeleefroutes voor jong en oud, zoals het kabouterpad en expeditie boswachterscode. Rondom het bezoekerscentrum is een speelbos en blotevoetenpad. Waar wacht je nog op?

Appelscha

Appelscha is niet alleen een toeristische hotspot vanwege de prachtige uitkijktoren en de indrukwekkende natuur van Nationaal Park Drents-Friese Wold, maar het heeft nog veel meer dat het bezoeken waard is. Appelscha wordt ook wel het walhalla van de buitensport genoemd. Je kunt hier allerlei outdoor activiteiten ondernemen, zoals mountainbiken, klimmen en zwemmen. Ontdek ook de Boerestreekmarkten en attractiepark Duinen Zathe aan de rand van Appelscha of fiets de Hein Mader kunstroute om vervolgens een hapje te eten in een van de restaurants van Appelscha.

Tourist Info Appelscha

Een dagje de natuur beleven of Appelscha en omgeving ontdekken start natuurlijk bij het Tourist Informatie Punt van Appelscha, niet ver van de Bosbergtoren. Op verschillende manieren de natuur beleven of leuke horeca ontdekken? Bij dit informatiepunt kunnen ze je hierover alles vertellen.

Hunebed D52

Dit middelgroot hunebed heeft in 1953-1954 een flinke restauratie ondergaan, omdat het in geheel vervallen staat erbij lag. Hoewel er nu weer een vrijwel compleet hunebed ligt, is volgens archeologen de restauratie destijds meer giswerk geweest dan verantwoorde restauratie.

OERmuseum

Sta oog in oog met een mammoet en haar jong en ontdek verschillende tijdsperken. In het OERmuseum maak je een reis van de laatste ijstijd en de neanderthalers tot de ijzertijd. Het interactieve museum laat zien hoe de mensen in de omgeving in die tijd woonden, leefden en werkten. Verkleed je als een rendierjager, doe een opgraving of ontdek hoe een prehistorische oven werkt. Volop ontdekking voor jong en oud.

Onderduikershol

In het onderduikershol in het Drentse Diever hebben vele onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog voor korte of langere tijd verscholen gezeten, genaamd de Wigwam. Het hol was ook centrum van illegale activiteiten. Van hieruit werden tal van acties ondernomen, zoals de overval op een distributiekantoor. Het onderduikershol werd later, na zware verhoren door de bezetter, genoemd en werd omsingeld. In totaal heeft dit drama tien mensen het leven gekost.

Parkeerplaats Bosbergtoren

Er is volop gratis parkeergelegenheid nabij de uitkijktoren. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

Deze route voert dwars door het Nationaal Park Drents-Friese Wold waar ook de enorme Bosbergtoren met verschillende uitzichtbalkons staat. Onderweg ontdek je prachtige natuur en een aantal bijzondere bezienswaardigheden. De route Fietsen door het Drents-Friese Wold is een ideale manier om deze omgeving te ontdekken.

ParkerenEr is volop gratis parkeergelegenheid nabij de uitkijktoren. Navigeer hiervoor naar Bosberg 2 in Appelscha.
StartpuntFiets vanaf de parkeerplaats over de Bosberg in noordelijke richting naar knooppunt 91.
Afstand48 km
Knooppunten91 – 83 – 85 – 88 – 82 – 87 – 86 – 31 – 33 – 21 – 12 – 43 – 27 – 24 – 14 – 59 – 80 – 51 – 69 – 67 – 53 – 38 – 39 – 63 – 91
Fietsen door het Drents-Friese Wold
Drents-Friese Wold

Fietsen door Nationaal Park Drents-Friese Wold

De fietsroute start vlak bij de indrukwekkende Bosbergtoren. Een klim naar de top is beslist een aanrader, want boven op de glazen skywalks ontdek je niet alleen weidse uitzichten, maar sta je ook op het hoogste punt van het Friese vasteland. Eerst voert de route naar Appelscha en kom je langs het toeristische informatiepunt van deze plaats. Niet veel later ontdek je vervolgens een tweede informatiepunt, het bezoekerscentrum Drents-Friese Wold. Dit buitencentrum is beslist een bezoek waard, want je ontdekt er onder andere een Boswachterslab, een biologisch restaurant en een tentoonstelling over het nationaal park.

Vervolgens voert de fietsroute door het Drents-Friese Wold. Dit nationaal park is niet alleen heel groot, maar heeft ook een enorm afwisselend landschap, zoals natte veengebieden, prachtige heide en diverse soorten bossen. Uniek is het Aeckingerzand, vanwege het stuifzand dat soms flink rond kan stuiven. Ook vind je hier de tweede uitkijktoren, de houten Aekingatoren. Vervolgens fiets je verder door Drenthe en voert de route een heel eind door het prachtige nationale park. Tip: stap na Doldersum even af bij het onderduikershol, want dit is een bijzondere plek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben hier namelijk veel onderduikers gezeten die op een gegeven moment zijn verraden.

Daarna fiets je door naar Diever waar je het interactieve OERmuseum ontdekt. Ook ontdek je in de omgeving een hunebed. De route voert verder door het Drents-Friese Wold. Ten slotte fiets je weer op Fries grondgebied en eindigt de route waar je bent begonnen. Kortom, fietsen door het Drents-Friese Wold is Genieten met een grote G.

Andere fietsroutes in de omgeving van de Bosbergtoren

Kun je geen genoeg krijgen van deze regio? Ontdek de andere fietsroutes in de omgeving, zoals de route Fietsen door Fochteloërveen die onder meer langs uitkijktoren De Zeven voert. Of, ten oosten, de fietsroute Dwars door Drenthe. Tijdens deze fietsroute ontdek je onder andere het Boomkroonpad.  

Zien en doen bij Fietsen door het Drents-Friese Wold

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.