Boswachterspad Bergse Bossen

Download route
Waar ben ik?
11 km

Het Hoge Bergse Bos

Midden in de Randstad, op een steenworp afstand van Rotterdam en plaatsen als Nieuwekerk aan de IJssel, Bergschenhoek en Bleiswijk ontdek je een groen, heuvelachtig paradijsje: het Hoge Bergse Bos. De heuvels zijn aangelegd op het sloop- en bouwafval van het naoorlogse Rotterdam. Hierdoor is het een ideaal gebied om te sporten: mountainbiken, klimmen, kanoën, trailrunnen, het kan er allemaal. In het voorjaar en in de zomer is het bos op z’n mooist. Alles groeit en bloeit, de vogels fluiten, vlinders fladderen rond en insecten zoemen er lustig op los.

Het Lage Bergse Bos

Ten zuiden van het Hoge Bergse Bos ligt het Lage Bergse Bos. Struin door het bos en park en spot Schotse Hooglanders. Wat een gevarieerd landschap is het Bergse Bos! Ontdek de hoger en lager gelegen plekken en de open en verdichte delen van dit natuurgebied. Spot vogels zoals fazanten, torenvalken en buizerds. Een rustige en groene oase in een verstedelijkt gebied.

Uitkijkpunt Lührs

Dit uitkijkpunt dankt zijn naam aan de heer Lührs. Hij vond dit natuurgebied en de Rottemeren belangrijk voor de recreatie en inspiratie van de mens en droeg het recreatieschap daardoor een warm hart toe. Ontdek niet alleen het kompas en de windrichtingen bij het uitkijkpunt, maar ook het weidse uitzicht over Rotterdam en Den Haag als je na een flinke klim de top hebt bereikt.

De Wiebertjes

Een van de grotere kunstwerken van Annelies Dijkman is De Wiebertjes, een vorm van landschapskunst. Het laaggelegen, moerasachtige gebied is doorsneden door sloten en vormen een wiebertjespatroon. De gronden tussen de sloten verschillen in hoogten. Dit zorgt voor variatie in het groen. De Wiebertjes is een ideaal broedgebied voor watervogels, dus wie weet spot je er een aantal.

Kunstproject Stille Wateren

Het Hoge Bergse Bos is niet alleen een natuurgebied, maar ook een soort openluchtmuseum. Ontdek de vele kunstwerken, zoals het kunstproject Stille Wateren van kunstenaar Annelies Dijkman. Dit project bestaat uit wel vijf kunstwerken: de twee levendige kunstbruggen die de tegenpolen zon en maan voorstellen, de fontein Kinderkoppen, de kunstbrug Beschouwend, de Gedekte Tafel in het water en landschapskunst De Wiebertjes.

Parkeerplaats uitkijktoren Hoge Bergse Bos

Er is volop parkeergelegenheid nabij uitkijktoren Hoge Bergse Bos. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

Het is verrassend heerlijk wandelen door de bossen zo dicht bij de wereldstad Rotterdam. De wandelroute ‘Boswachterspad Bergse Bossen’ leent zich uitstekend om de Bergse Bossen te ontdekken.

Parkeren en startpuntP-plaats Mollenplaats: Rottebandreef 50, Bergschenhoek
Afstand11 km
BewegwijzeringDeze route van Staatsbosbeheer is niet gemarkeerd. Volg de routebeschrijving in deze routefolder. Je kunt ook het gpx-bestand van de route downloaden.
Wandeling Bergse Bossen in het Hoge Bergse Bos
Hoge Bergse Bos

Wandelen door de Bergse Bossen

Op een steenworp afstand van Rotterdam is het prachtig wandelen met het Boswachterspad Bergse Bossen, vooral in de lente en de zomer wanneer de natuur in volle bloei staat. Wandel door het heuvelachtige Hoge Bergse Bos waar ook de 22 meter hoge uitkijktoren staat. Tijdens de wandeling Bergse Bossen ontdek je verschillende kunstwerken van onder meer Annelies Dijkman waaronder de landschapskunst De Wiebertjes en een aantal kunstbruggen. Of geniet van het geweldige uitzicht op uitkijkpunt Lührs. Meer zuidelijk ligt het Lage Bergse Bos, een prachtig gevarieerd landschap waar je door bossen en parken struint en Schotse Hooglanders kunt spotten. De wandeling Bergse Bossen voert je langs het idyllische veenriviertje de Rotte, naamgever van de stad Rotterdam.

Zin in een hapje of drankje gekregen? Ontdek de verschillende horeca die langs de route te vinden zijn.

Zien en doen bij Boswachterspad Bergse Bossen

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.