Wandelen door de Zaag

Download route
Waar ben ik?
4 km

De Zaag

De Zaag is vernoemd naar de houtzagerij die vroeger op het eiland heeft gestaan. Sinds 2014 heeft het eiland met de herinrichting een metamorfose ondergaan. Dit was nodig om de kwaliteit van de natuur te verbeteren. Geulen zijn uitgediept waardoor de werking van eb en vloed sterker is geworden en daardoor is de waterkwaliteit verbeterd. Ontdek smalle wandelpaden en kleine wandelbruggen, picknickplekken, grazende runderen op het zuidelijkere Kleine Zaag of spot vogels achter een vogelkijkwand. De Zaag is een groene oase aan de rand van de grote industriestad Rotterdam.

Stormpoldervloedbos

Ten noorden van natuureiland De Zaag, doorsneden door geulen (Sliksloot) die vol- en leegstromen door eb en vloed, ligt het Stormpoldervloedbos. De dagelijkse werking van eb en vloed is sterk; het verschil tussen hoog en laag water is namelijk meer dan 120 centimeter. Let dus op het getij, want bij heel hoog water stroomt het hier onder. Het Stormpoldervloedbos is niet enorm groot, maar is wel een groen, stil paradijsje tegenover het nabijgelegen Rotterdam en de grote industriehaven. Luister naar de vogels die hier volop fluiten, ontdek ijsvogels en wie weet spot je wel een bever van dichtbij. Tip: doe je laarzen aan, want veel paden kunnen hier onder water staan.  

Kinderdijk

Ga met de veerdienst de Nieuwe Maas over en ontdek het wereldberoemde Kinderdijk. Wat een prachtig Hollands uitzicht! Je waant je gelijk een paar eeuwen terug in de tijd. Niet voor niets staat Kinderdijk op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Loop langs de eeuwenoude molens, bezoek een van de drie museummolens en ontdek hoe deze unieke bouwwerken er van binnen uitzien. Maar er is meer. Bekijk de film in Hulpgemaal De Fabriek en ontdek de geschiedenis van Kinderdijk in vogelvlucht. Of ga naar het Wisboomgemaal en ervaar hoe het gemaal uit 1868 vroeger functioneerde. Wat een beleving!

Nieuwe Maas

Vanaf de Beverbrug kijk je onder meer uit op de Nieuwe Maas die vroeger de naam Merwe had. Deze 24 kilometer lange getijderivier ontstaat uit de samenvloeiing van de Lek en de Noord en stroomt langs Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen.

Parkeerplaats uitkijktoren De Zaag

Er is parkeergelegenheid bij de ingang van natuureiland De Zaag. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Download route

Op het natuureiland De Zaag waar uitkijktoren De Beverbrug staat, is het heerlijk wandelen. De wandelroute ‘Wandelen door De Zaag’ is een ideale manier om het eiland en het omliggende gebied te ontdekken.

Parkeren en startpuntEr is een aantal parkeerplaatsen nabij de ingang van eiland De Zaag, net over de brug. Navigeer hiervoor naar Zaag in Krimpen aan de Lek.
Afstand4 km
Bewegwijzering?Nee, de route is niet bewegwijzerd. Met je mobiel kan je vrij eenvoudig navigeren op het bovenstaande kaartje. De paden wijzen ook wel redelijk zichzelf.
Wandelen door de Zaag
Natuurgebied de Zaag

Wandelen over de Zaag en omgeving

De wandelroute Wandelen door de Zaag start bij de parkeerplaats vlak bij de toegangsbrug naar het eiland. Vroeger heeft op het eiland een houtzagerij gestaan, maar vandaag de dag geniet je van de prachtige natuur via smalle wandelpaden en kleine wandelbruggen. Ontdek niet alleen grazende runderen en vogels, maar ook uitkijktoren De Beverbrug. Vanaf het eiland kijk je uit op de Nieuwe Maas die onder meer langs Rotterdam stroomt. Zin om na de wandeling Wandel over de Zaag te genieten van nog meer natuur of oer-Hollandse cultuur op te snuiven? Ontdek dan ook het iets noordelijker gelegen Stormpoldervloedbos, een groen, stil paradijsje, of pak de veerdienst over de Nieuwe Maas en bezoek het wereldberoemde Kinderdijk. Wat een prachtig Hollands uitzicht!

Zin in een hapje of drankje gekregen? Op het eiland zelf is geen café of restaurant, maar ten westen van het Stormpoldervloedbos ontdek je een gezellige lunchroom. Ook bij Kinderdijk kun je neerstrijken op het terras van een restaurant.

Zien en doen bij Wandelen door de Zaag

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.