De Beverbrug

Terug Krimpen aan de Lek · Zuid-Holland
2018
14 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim deze kunstzinnige beverburcht op het natuureiland De Zaag en ontdek niet alleen het nabijgelegen Rotterdam en de industriehaven, maar ook het wereldberoemde Kinderdijk.
Beklim deze kunstzinnige beverburcht op het natuureiland De Zaag en ontdek niet alleen het nabijgelegen Rotterdam en de industriehaven, maar ook het wereldberoemde Kinderdijk.

Kom je op een warme zomerdag? Neem dan je strandspullen mee.

2018
14 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open

Foto's van de De Beverbrug

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Kom je op een warme zomerdag? Neem dan je strandspullen mee.

Bewonder het ontwerp

Aan de zuidkant van eiland De Zaag staat een imposant kunstwerk van Ruud Reutelingsperger van het kunstenaarscollectief Observatorium, de Beverbrug. Het is niet alleen een prachtig kunstwerk, maar ook een 14 meter hoge uitkijktoren. De Beverbrug ziet eruit als een ingewikkelde constructie van stalen buizen. De uitkijktoren maakte onderdeel uit van de herinrichting van De Zaag om de natuur op het eiland te verbeteren. Een van de doelen was om de bever naar dit gebied te lokken. De bever wordt gezien als de architect en kunstenaar onder de waterbewoners. Zijn burcht lijkt namelijk op een stapeling van takken, maar is in feite een technisch hoogstandje. De bouwtechniek van een beverburcht was de inspiratiebron voor kunstenaar Ruud Reutelingsperger. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht over De Zaag, industriestad Rotterdam, de haven en de rivier Nieuwe Maas. Meer weten over dit kunstzinnige ontwerp? Check dan kunstenaarscollectief Observatorium.

Uitkijktoren De Beverbrug

Check de leukste feitjes

Dagje strand

Wie zin heeft in een dagje heerlijk zonnen of zandkastelen bouwen komt op het eiland goed aan zijn trekken. Op De Zaag zijn een aantal leuke strandjes te ontdekken. Let op voor het water. Doordat de geulen zijn uitgediept, is de werking van eb en vloed op het eiland sinds de herinrichting sterker geworden.

De Zaag

De Zaag is vernoemd naar de houtzagerij die vroeger op het eiland heeft gestaan. Sinds 2014 heeft het eiland met de herinrichting een metamorfose ondergaan. Dit was nodig om de kwaliteit van de natuur te verbeteren. Geulen zijn uitgediept waardoor de werking van eb en vloed sterker is geworden en daardoor is de waterkwaliteit verbeterd. Ontdek smalle wandelpaden en kleine wandelbruggen, picknickplekken, grazende runderen op het zuidelijkere Kleine Zaag of spot vogels achter een vogelkijkwand. De Zaag is een groene oase aan de rand van de grote industriestad Rotterdam.

Meer weten

Nieuwe Maas

Vanaf de Beverbrug kijk je onder meer uit op de Nieuwe Maas die vroeger de naam Merwe had. Deze 24 kilometer lange getijderivier ontstaat uit de samenvloeiing van de Lek en de Noord en stroomt langs Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen.

Meer weten

Stormpoldervloedbos

Ten noorden van natuureiland De Zaag, doorsneden door geulen (Sliksloot) die vol- en leegstromen door eb en vloed, ligt het Stormpoldervloedbos. De dagelijkse werking van eb en vloed is sterk; het verschil tussen hoog en laag water is namelijk meer dan 120 centimeter. Let dus op het getij, want bij heel hoog water stroomt het hier onder. Het Stormpoldervloedbos is niet enorm groot, maar is wel een groen, stil paradijsje tegenover het nabijgelegen Rotterdam en de grote industriehaven. Luister naar de vogels die hier volop fluiten, ontdek ijsvogels en wie weet spot je wel een bever van dichtbij. Tip: doe je laarzen aan, want veel paden kunnen hier onder water staan.  

Meer weten

Kinderdijk

Ga met de veerdienst de Nieuwe Maas over en ontdek het wereldberoemde Kinderdijk. Wat een prachtig Hollands uitzicht! Je waant je gelijk een paar eeuwen terug in de tijd. Niet voor niets staat Kinderdijk op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Loop langs de eeuwenoude molens, bezoek een van de drie museummolens en ontdek hoe deze unieke bouwwerken er van binnen uitzien. Maar er is meer. Bekijk de film in Hulpgemaal De Fabriek en ontdek de geschiedenis van Kinderdijk in vogelvlucht. Of ga naar het Wisboomgemaal en ervaar hoe het gemaal uit 1868 vroeger functioneerde. Wat een beleving!

Meer weten

Parkeerplaats uitkijktoren De Zaag

Er is parkeergelegenheid bij de ingang van natuureiland De Zaag. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Meer weten

Openingstijden

De uitkijktoren is dagelijks geopend. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Er is een aantal parkeerplaatsen nabij de ingang van eiland De Zaag, net over de brug. Navigeer hiervoor naar Zaag in Krimpen aan de Lek. Bij de ingang van het eiland ga je de brug over en sla je linksaf. De parkeerplaatsen vind je aan de linkerkant. Tegenover deze parkeerplaats start een wandelpad. Je wandelt om autosloperij De Zaag heen, met de bocht mee. Hierna is het steeds rechtdoor. Je komt vanzelf bij uitkijktoren De Beverbrug uit.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Ontdek mooie routes langs De Beverbrug

Zin in een heerlijke wandel- of fietstocht? Check deze routes die over de mooiste paden gaan en je naar de prachtigste plekken brengen.

tip

De Zaag

De Zaag is vernoemd naar de houtzagerij die vroeger op het eiland heeft gestaan. Sinds 2014 heeft het eiland met de herinrichting een metamorfose ondergaan. Dit was nodig om de kwaliteit van de natuur te verbeteren. Geulen zijn uitgediept waardoor de werking van eb en vloed sterker is geworden en daardoor is de waterkwaliteit verbeterd. Ontdek smalle wandelpaden en kleine wandelbruggen, picknickplekken, grazende runderen op het zuidelijkere Kleine Zaag of spot vogels achter een vogelkijkwand. De Zaag is een groene oase aan de rand van...

Meer weten

Zien en doen bij De Beverbrug

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

5 uitkijktorens op bijzondere locaties

05 aug 2022

Een bezoek aan een uitkijktoren is al een belevenis op zich, maar deze 5 uitkijktorens op bijzondere locaties maken het wel extra speciaal. Ontdek ze in dit blogbericht.

Ontdek 5 uitkijktorens op leeftijd

19 jul 2022

Nederland kent tal van oude uitkijktorens vol historie met bijzondere verhalen. Lees welke 5 uitkijktorens op leeftijd je niet mag missen!