Euromast - Uitkijktorens.nl

Euromast

Terug Rotterdam · Zuid-Holland
Beklim de hoogste uitkijktoren van Nederland en ontdek vanuit een draaiende lift het fenomenale uitzicht over de havenstad en de wijde omgeving.
1960
185 m
Entree
Rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
1960
185 m
Entree
Rolstoeltoegankelijk
Check de openingstijden
Beklim de hoogste uitkijktoren van Nederland en ontdek vanuit een draaiende lift het fenomenale uitzicht over de havenstad en de wijde omgeving.

De Euromast is meer dan een uitkijktoren alleen. Er is van alles te zien en te beleven.

Foto's van de Euromast

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

De Euromast is meer dan een uitkijktoren alleen. Er is van alles te zien en te beleven.

Parkhaven 20 · 3016 GM Rotterdam

Bewonder het ontwerp

Denk je aan Rotterdam, dan denk je ongetwijfeld aan de Euromast. De 185 meter hoge uitkijktoren is hét icoon van deze havenstad, een opvallend maritiem monument. De Euromast, ontworpen door architect H.A. Maaskant, oogt modern en minimalistisch met strakke, rechte lijnen. Het bestaat uit een hoofdtoren van bewapend beton met daaromheen een stalen uitzichtpunt met twee platforms op 100 en 112 meter hoogte. En heel bijzonder: het uitzichtpunt kan draaien! De futuristische toren staat op een fundering van wel 131 betonpalen. Een supersnelle lift brengt je in 30 seconden naar het eerste uitzichtplatform. Hier bevindt zich ook een restaurant in de vorm van een kraaiennest, een term die ook wordt gebruikt voor een platform in de mast van een schip. Een ander leuk detail: op 32 meter hoogte ontdek je een complete replica van een scheepsbrug, de plaats van waaruit een schip wordt bestuurd.

Maar er is nog meer: de Euroscoop. Deze roterende, glazen lift brengt je helemaal naar de top op 185 meter hoogte. Op weg naar de top geniet je niet alleen van het mooiste uitzicht over Rotterdam en de wijde omgeving, maar je leert ook allerlei leuke weetjes over deze wereldstad kennen. Wist je trouwens dat je bij helder weer helemaal tot Antwerpen kunt kijken? De Euromast is een absoluut unieke ervaring!

Euromast

Check de leukste feitjes

What’s in a name?

Sinds de bouw in 1958 was bekend dat de toren Euromast zou gaan heten, een best bijzondere naam. De redenatie is als volgt: havenstad Rotterdam ligt in het hart van het Euromarktgebied, vandaar dat het ‘Euro’ werd. Dit werd opgevolgd door ‘mast’. Veel Europese landen schrijven dit woord namelijk op dezelfde of bijna dezelfde manier en met dezelfde betekenis. Een universeel woord dus, heel simpel.

On top of Nederland

Boven op de draaiende uitkijktoren voel je je niet alleen on top of Nederland, je bent ook op de top. De Euromast is namelijk de hoogste uitkijktoren van ons land. Op 185 meter hoogte word je beloond met werkelijk de mooiste 360 graden uitzichten. Wat een skyline!

Een toren voor waaghalzen

De absolute waaghalzen onder ons kunnen hun hart flink ophalen. Je kunt namelijk niet alleen met de lift naar beneden gaan, maar ook met een touw. Daal vanaf Europa’s hoogste abseil naar beneden. Een must-do voor elke thrillseeker.

Abseilen van de Euromast
Abseilen van de Euromast

Meer dan een uitkijktoren

De Euromast is meer dan alleen een uitkijktoren. Je kunt niet alleen van de mooiste uitzichten op verschillende hoogtes genieten, maar er is nog veel meer te beleven. Wat dacht je van dineren in het roterende kraaiennest terwijl je van de skyline geniet? Of overnachten in een suite? Voor de kinderen is er een heuse kidsclub.

Over de geschiedenis van de Euromast

Schilderwerk aan de Euromast
Schilders aan het werk op de Euromast

De Euromast kent een lange geschiedenis. Nederlands hoogste uitkijktoren werd gebouwd ter gelegenheid van de Floriade in 1960. Aannemer Van Eesteren startte met de bouw in 1958 die twee jaar later werd voltooid. Het omhoog brengen van het stalen uitkijkplatform en restaurant had nogal wat voeten in de aarde. Het 240 ton wegende bouwwerk werd namelijk in vijf dagen met een snelheid van vijftien centimeter per kwartier langs de betonnen paal met uiterste precisie naar boven geschoven.

In 1960 werd de 100 meter hoge uitkijktoren officieel geopend door Prinses Beatrix. De Euromast was gelijk een succes: in 1964 telde de toren al 2,5 miljoen bezoekers. Tien jaar later werd de 85 meter hoge Space Tower erop geplaatst en werd daarmee (weer) het hoogste gebouw van Rotterdam. In de jaren negentig was kort sprake dat de Euromast plaats moest maken voor een andere hoge toren, maar dat is niet doorgegaan. Tegenwoordig is de Euromast een van de toeristische attracties van Rotterdam. Wil je meer weten over de geschiedenis van deze uitkijktoren? Kijk op de website van Euromast.

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je in Krimpen aan de Lek uitkijktoren De Beverbrug, nabij Bergschenhoek uitkijktoren Hoge Bergse Bos en op Goeree-Overflakkee het Vogelobservatorium Tij. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De Euromast is met uitzondering van maandag dagelijks geopend van 10.00 tot 22.00 uur. In de vakanties is de uitkijktoren elke dag open.

Entree

Wil je boven op de 185 meter hoge uitkijktoren? Reserveer vooraf je ticket online. De toegang tot de Euromast inclusief Euroscoop is € 16,50 voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar, € 15,00 voor mensen ouder dan 65 jaar en € 13,00 voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Het is ook mogelijk alleen de uitkijkplatforms op 100 meter hoogte te bezoeken. Hiervoor gelden andere tarieven. Kijk op de website van Euromast voor alle en actuele tarieven.

Parkeren

Tegenover de Euromast vind je een grote parkeerplaats waar je tegen betaling je auto kunt parkeren. Navigeer hiervoor naar Parkhaven Rotterdam.

Uiteraard is de Euromast ook via het openbaar vervoer te bereiken. Kijk op de website van Euromast voor meer en actuele informatie. Wel even naar beneden scrollen 😉.

Toegankelijkheid

Deze uitkijktoren is voor iedereen! Het uitkijkplatform en restaurant op 100 meter hoogte is namelijk met een supersnelle lift te bereiken. Let op, de reling op het platform is vrij hoog, waardoor die wellicht iets te hoog is voor bezoekers die (voor even) niet uit hun rolstoel kunnen komen. Het restaurant heeft die beperking niet. De rit met de Euroscoop, de roterende glazen lift, naar 185 meter hoogte is helaas niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel.

Zien en doen bij Euromast

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

Wandelen bij het Moergestels Broek

29 jun 2024

Op de eerste zomerse dag van 2024 hebben we het Rondje Reuselhoeve gewandeld. Ontdek wat we allemaal zijn tegengekomen.

Zomer Winactie: fotografeer een uitkijktoren en win een verrekijker!

22 jun 2024

Het is eindelijk zomer! Speciaal daarvoor organiseren we samen met Verrekijkershop een zomerse fotowedstrijd.