Vogelobservatorium Tij - Uitkijktorens.nl

Vogelobservatorium Tij

Vogelliefhebbers opgelet! Ben je op Goeree-Overflakkee dan is een bezoek aan ’t Tij een must-do. Wat een uniek ontwerp met een fenomenaal uitzicht.
2019
8 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2019
8 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Vogelliefhebbers opgelet! Ben je op Goeree-Overflakkee dan is een bezoek aan ’t Tij een must-do. Wat een uniek ontwerp met een fenomenaal uitzicht.

Wist je dat ‘t Tij vanuit Finland in 400 losse delen per boot naar deze plek vervoerd?

Foto's van de Vogelobservatorium Tij

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Wist je dat ‘t Tij vanuit Finland in 400 losse delen per boot naar deze plek vervoerd?

Deltahaven 69 · 3251 LC Stellendam

Bewonder het ontwerp

Aan de rand van het vogelreservaat Scheelhoek op het eiland Goeree-Overflakkee en verscholen in het riet ligt een wel heel bijzonder vogeluitkijkpunt en uitkijktoren, namelijk vogelobservatorium Tij. Wat een kunstwerk! Het uitkijkpunt heeft de vorm van een ei van een grote stern. Het reuzenei ligt op een nest van een grote stern, gemaakt van (lokaal) riet, kastanje palen en zand. In totaal is ’t Tij 8 meter hoog en 11 meter lang, enorm dus!

Dit architectonisch hoogstandje is ontworpen door niet één maar twee architectenbureaus: Ro & Ad Architecten in samenwerking met RAU Architecten. Zowel de vorm als de constructie zijn uniek. Eenmaal binnen kijk je uit op een lijnenspel van houten balken. De balken zijn in Finland gemaakt en in losse delen naar deze bijzondere plek gebracht en gemonteerd. De enorme houten overspanningen zijn een lust voor het oog. Via een ijzeren wenteltrap bereik je de bovenverdieping van waar je een fenomenaal uitzicht hebt over het Haringvliet en de Scheelhoekeilanden waar je vele soorten watervogels, zoals broedende sterns, kunt bewonderen, maar ook andere vogels zoals lepelaars, grote zilverreigers en, met een beetje geluk, een zeearend. Wat een natuurbeleving!

Vogelobservatorium Tij

Check de leukste feitjes

What’s in a name?

Het vogelobservatorium heeft een bijzondere naam meegekregen; Tij. Tij verwijst niet alleen naar de wisseling van de waterstand met eb en vloed, maar als je de woorden ‘het ei’ snel uitspreekt, klinkt het als tij. Heel logisch dus 😉.

Op weg naar ’t Tij

Het pad naar het enorme ei is een beleving op zich. Onderweg zijn verschillende biotopen van vogels te zien, zoals die van de steltlopers en visdieven. Via verschillende doorkijkjes, vlonders en een tunnel kom je uiteindelijk uit bij het vogelobservatorium.

Vogels spotten

Wil je de prachtige watervogels van dichtbij bekijken? Dat kan! In het Vogelobservatorium ontdek je een outdoor telescoop. Neem zeker een kijkje, want je waant je tussen de vogels, een unieke ervaring.

Uitzicht vanaf Vogelobservatorium Tij
Uitzicht vanaf Vogelobservatorium Tij

Ontdek de andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving nog diverse andere uitkijktorens te vinden zijn? Zo vind je op Goeree-Overflakkee nog een oude toren, de Goereese Toren. Of ontdek uitkijktoren Beningerwaard in Zuidland en uitkijktoren Tureluur in Zuid-Beijerland. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Parkeren is mogelijk bij de jachthaven. Navigeer hiervoor naar de parkeerplaats van jachthaven Stellendam. Direct naast de parkeerplaats ligt een wandelpad. Van daaruit wandel je in ongeveer 15 minuten naar Vogelobservatorium Tij.

Toegankelijkheid

Vogelobservatorium Tij is enkel te beklimmen via een trap (met enkele treden). Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet geschikt voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

Zien en doen bij Vogelobservatorium Tij

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland

04 nov 2023

Laat je bloed sneller lopen en ontdek de meest avontuurlijke uitkijktorens van Nederland. Hier moet je zijn als je een echte durfal bent.

De mooiste fietsroutes in de lente

05 apr 2023

Frisgroene natuur, blatende lammetjes en kleurige bloemen. Pak je fiets en beleef de lente met deze mooie fietsroutes die je langs toffe uitkijktorens brengt.