Uitkijktoren Beningerwaard - Uitkijktorens.nl

Uitkijktoren Beningerwaard

Terug Zuidland · Zuid-Holland
Beklim dit cortenstalen kunstwerk midden in de nieuwe natuur van Spuimonding West en ontdek niet alleen Beningerwaard en Beningerslikken maar ook duizenden vogels.
2014
9,7 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
2014
9,7 m
Gratis
Niet rolstoeltoegankelijk
Altijd open
Beklim dit cortenstalen kunstwerk midden in de nieuwe natuur van Spuimonding West en ontdek niet alleen Beningerwaard en Beningerslikken maar ook duizenden vogels.

Wist je dat dit stukje natuur vroeger landbouwgrond was? De toren is gebouwd op de plek waar vroeger een boerderij heeft gestaan.

Foto's van de Uitkijktoren Beningerwaard

Veel van de foto's op ons platform zijn gemaakt door liefhebbers van uitkijktorens. Stuur jouw foto's naar info@uitkijktorens.nl en krijg een vermelding op ons platform!

Waar ben ik?

Wist je dat dit stukje natuur vroeger landbouwgrond was? De toren is gebouwd op de plek waar vroeger een boerderij heeft gestaan.

Zuidoordsedijk · 3214 LP Zuidland

Bewonder het ontwerp

Uitkijktoren Beningerwaard is in het groene Spuimonding West een opvallende verschijning. De kern van de toren bestaat uit een betonnen schijf bekleed met cortenstalen platen waar een trap met verschillende uitkijkplateaus rondom loopt. Ook de trap heeft deze kenmerkende roestachtige look. Het uitzichtpunt maakt onderdeel uit van een reeks van cortenstalen kunstwerken in Spuimonding West, waaronder een voetbrug en een vogelkijkscherm. Dit materiaal past goed bij het ruige van dit gebied. De uitzichtpost oogt licht. Dat komt mede door het slanke karakter van de toren, de houten leuningen en de ranke spijlen van het hek. Bijzonder detail: in de toren zijn peilmaten aangegeven van belangrijke momenten, zoals de hoogwaterstand bij de watersnoodramp in 1953.

Detail uitkijkplatform uitkijktoren Beningerwaard

Vanaf het uitkijkplatform bovenin heb je een prachtig uitzicht over het omliggende gebied: het Spui, het Haringvliet, Beningerwaard en Beningerslikken. Genieten dus! Meer weten over dit ontwerp? Ga dan naar Sweco, ontwerper van deze en andere kunstobjecten in het gebied.

Check de leukste feitjes

Oude boerderij

Sta je bij de uitkijktoren kijk dan eens goed naar de grond. Zie je de corenstalen rand? Die geven de contouren van de oude boerderij weer die hier ooit heeft gestaan, in de tijd dat een deel van de Beningerslikken nog landbouwgrond was. Deze gronden zijn later teruggegeven aan de natuur.

Uitkijktoren Beningerwaard

Deltanatuurgebied

Uitkijktoren Beningerwaard maakt onderdeel uit van het provinciaal programma Deltanatuur, waarbij 22 natuurgebieden zijn aangelegd tussen de Biesbosch en het Haringvliet. Doel van deze nieuwe stukken natuur is verdwenen plant- en diersoorten terug te laten keren. En dat lukt, want sinds de aanleg zijn er bijvoorbeeld veel watervogels in Spuimonding West gespot. In deze deltanatuurgebieden kan sindsdien ook worden gewandeld en gefietst en zijn allerlei recreatieve voorzieningen aangelegd, zoals deze uitzichttoren, zodat ook wij van deze nieuwe natuur kunnen genieten.  

Spuimonding West

Vroege vogelwandeling

Ben jij een vroege vogel én een liefhebber van vogels? Dan is de georganiseerde vroege vogelwandeling beslist een aanrader. Onder leiding van een bevlogen gids wandel je in het ochtendgloren door het prachtige natuurgebied. Ontdek de zonsopkomst en het vogelconcert. Mooier wordt het niet.

Uitkijktoren Beningerwaard

Ontdek andere uitkijktorens in de regio

Wist je dat er in de omgeving van uitkijktoren Beningerwaard nog diverse andere uitzichtposten te vinden zijn? Zo vind je in Zuid-Beijerland uitkijktoren Tureluur en op Goeree-Overflakkee Vogelobservatorium Tij en de Goereese Toren in Goedereede. Bekijk ook het volledige overzicht van uitkijktorens.

Spuimonding West

Dit waterrijke en groene natuurgebied wordt ook wel Beningerwaard genoemd en is een zoetwatergetijdengebied. Het getij zorgt voor een afwisselend landschap met bijzondere planten zoals slijkgroen en waterpeper. Ook trekt het veel vogels aan, waaronder kemphanen, grutto’s en wintertalingen. Het is een prachtig gebied om doorheen te wandelen of fietsen. Er zijn verschillende plekjes gecreëerd om van de natuur te genieten, waaronder bankjes, een voetbrug en een uitkijktoren.

Meer weten

Spui

Het Spui is een getijdenrivier die de Oude Maas met het Haringvliet verbindt en is door de stormvloed in 1532 ontstaan.

Meer weten

Voetgangersbrug Beningerslikken

Een van de cortenstalen kunstzinnige objecten in het gebied is de voetbrug. Via deze brug kun je de kreek over en genieten van dit natuurgebied.

Meer weten

Vogelkijkhut Spuimonding West

Deze vogelkijkhut staat op een bijzondere locatie. De hut vind je namelijk in een oude dijk, eigenlijk zijn het twee stalen wanden in de dijk. Hierdoor gaat het uitzichtpunt volledig op in het natuurgebied en kunnen vogelliefhebbers toch de vele vogels spotten zonder dat ze worden opgemerkt.

Meer weten

Beningerslikken

De Beningerslikken sluit aan op het Beningerwaard en is een uitgestrekt landschap met kreken, slikplaten en ruigten. Dit stukje natuur is bijzonder vogelrijk met miljoenen vogels die jaarlijks overtrekken en de Beningerslikken als tussenstop gebruiken. In de zomer broeden weidevogels en in de winter overwinteren veel ganzensoorten er. Logisch dus dat dit deel niet toegankelijk is voor de mens, maar vanaf de Zeedijk kun je dit prachtige natuurgebied goed overzien.

Meer weten

Haringvliet

Het Haringvliet is een voormalige zeearm van de Noordzee tussen Voorne-Putten, Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. Voor 1200 waren Voorne en Flakkee één eiland. Door de stormvloed in 1216 ontstond er een geul die steeds dieper werd en zich uiteindelijk ontwikkelde tot een bredere zeearm. In 1970 werd in het kader van de Deltawerken het Haringvliet van de zee afgesloten. Tegenwoordig worden de sluizen weer op een kier gezet, zodat de geleidelijke overgang van zout naar zoet water weer wordt hersteld. Vandaag de dag is het Haringvliet heel geliefd bij watersportliefhebbers.   

Meer weten

Parkeerplaats uitkijktoren Beningerwaard

In de omgeving van uitkijktoren Beningerwaard is een parkeerplaats. Check 'praktisch' voor alle informatie.

Meer weten

Openingstijden

De uitkijktoren is het hele jaar te beklimmen. Er zijn geen specifieke openingstijden.

Gratis entree

Wil je laagdrempelig van het uitzicht genieten? Dat kan! De toegang tot deze uitkijktoren is namelijk gratis.

Parkeren

Niet ver van uitkijktoren Beningerwaard vind je de wandelparkeerplaats uitkijktoren Beningerwaard. Navigeer hiervoor naar Zuidoordsedijk 11 in Zuidland. Vanaf de parkeerplaats wandel je via Zuidoordsedijk in 500 meter naar de uitzichttoren.

Toegankelijkheid

De uitkijktoren is enkel te beklimmen via een trap. Er is geen lift aanwezig. Hierdoor is het niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen.

 

Zien en doen bij Uitkijktoren Beningerwaard

In de omgeving van de uitkijktoren is genoeg te zien, te doen en te beleven. Neem alvast een kijkje.

Nog meer inspiratie?

Check het laatste nieuws en lees verrassende blogs over uitkijktorens in Nederland, boordevol tips en inspiratie voor een heerlijk dagje uit.

Naar alle berichten

De winnaar van de Zomer Winactie

16 jul 2024

De winnaar van de Zomer Winactie is bekend. Kijk snel wie de winnende foto heeft gemaakt en welke foto het is geworden.

Wandelen bij het Moergestels Broek

29 jun 2024

Op de eerste zomerse dag van 2024 hebben we het Rondje Reuselhoeve gewandeld. Ontdek wat we allemaal zijn tegengekomen.